Food Pharmacys julbord – våra bästa recept till jul – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Food Pharmacys julbord – våra bästa recept till jul

fav

Lugn, du ska inte behöva vänta en sekund längre – här är recepten till årets julbord. Vi är så glada över alla som hört av sig och bett oss sammanfatta vårt julbord i ett blogginlägg! Recepten nedanför är beräknade för fyra personer (två vuxna och två barn) och är vegetariska och glutenfria.

Vi går ut starkt med en fantastiskt god Ris à la Malta som vi gör på bland annat lättvispad kokosgrädde och serverar med långörad juläpplen och salta mandlar. Vi fick delar av det här receptet när vi var på en vegansk julmatslagningskurs på Rosendal förra veckan. Trodde aldrig att vi skulle få craving på Ris à la Malta men nu har det alltså hänt. Här enda görs den på grötris, men tipset om att byta ut det mot durrakorn som vi fick i förra veckans podd ska givetvis provas.


Print

Ris à la Malta med långkörda juläpplen och mandarincurd

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

Långkörda juläpplen:

6 små svenska äpplen

1 msk kokosolja

23 tsk kanel hackade mandlar

Ris á la Malta:

300 gram grötris

1 l kokosmjölk

1 vaniljstång

1 tsk honung

Mandarincurd:

10 mandariner

1 citron

2 msk agavesirap

3 msk kuzu

2 msk kokosgrädde

1 msk kokosfett

1 msk vatten

Instruktioner

Långkörda juläpplen:

Skär äpplena i tu och lägg i en panna. Behåll kärnhusen. Smält kokosoljan på låg värme och rör ner kanelen. Pensla på oljan på äpplena och krydda med lite extra kanel. Kör i ugnen i 60 min på 125 grader (beroende på ugn). Hacka mandlarna fint och strössla på äpplena när det är 10 min kvar.

Ris á la Malta:

Koka upp grötriset med kokosmjölken och låt koka på låg värme tills den är krämig och mjuk. Rör om då och då och se till att riset inte fastnar. Häll i lite vatten om den känns för tjock. Tillsätt vaniljstången och honungen och låt svalna en aning innan servering.

Mandarincurd:

Lös upp kuzun med vattnet. Pressa mandarinerna och citronen och blanda mandarinjuicen, önskad mängd zest och citronjuicen i en gryta. Tillsätt kuzun och koka upp på hög värme. Rör om tills krämen tjocknar och tillsätt därefter agaven, kokosgrädden och kokosoljan. Smaka av och tillsätt mer zest om så behövs.

Från det ena till det andra … Vi fortsätter med en personlig favorit – brysselkål. Den här gången med gurkmeja … Mums!

Print

Brysselkål med gurkmeja

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

500 gram brysselkål

2 tsk gurkmeja

2 msk olivolja

flingsalt

Instruktioner

Häll ut brysselkålen på en låt. Häll på olivoljan, gurkmejan och flingsaltet. Blanda väl tills brysselkålen tagit färg. Häll ut på en plåt och kör i ugnen på 150 grader tills kålen får en gyllenbrun färg.

Rädd att vi inte skulle ha något recept på köttbullar? Lugn, vi frågade vår kompis Alena på Rosendal om vi fick dela med oss av hennes recept på bloggen och det fick vi, så här kommer även hennes sjukt goda linsbullar.  

Print

Rosendals veganska köttbullar

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

3 1/2 dl belugalinser

3 dl quinoa

2 msk olivolja

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 morötter

1 dl ekologiskt soltorkade tomater

1 1/2 dl solrosfrön

3 msk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

2 msk fänkålsfrön

2 msk potatismjöl

1 tsk chiliflakes

1 tsk persilja

2 tsk bovetemjöl

Instruktioner

Koka upp linserna i saltat vatten tills de är mjuka men inte mosiga. Koka även upp quinoan och låt svalna medan du värmer upp fänkålsfröna försiktigt i en panna på låg värme. Stöt därefter fänkålen fint och häll tillbaka i pannan. Hacka löken och vitlöksklyftorna och häll i pannan med fänkålen. Stek tills löken får en gyllenbrun yta och tillsätt sen chilin och de soltorkade tomaterna.

Häll ut solrosfröna och morötterna på en plåt och värm i ugnen på 150 grader tills morötterna mjuknat och hacka sedan fint. Blanda ihop alla ingredienser med persiljan, senapen, vitvinsvinägern och bovetemjölet och mixa jämt med en stavmixer. Rulla till bollar och stek på låg värme i olivolja.

Tricket med ett riktigt lyckat julbord är minst en julsallad med mycket kål i. Alltså minst en. Gärna flera!

Print

Nissarnas Julsallad

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

Sallad:

2 nävar grönkål

2 nävar rödkål

1 äpple

1 apelsin

1 granatäpple

1 dl valnötter

Dressing:

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1/2 msk dijonsenap

1 tsk honung

salt/peppar

Instruktioner

Hacka grönkålen och massera den fint. Hacka rödkålen och blanda ut med grönkålen. Skiva apelsinen och äpplet fint och låt ligga tillsammans en stund innan du blandar det med kålen samt granatäpplet. Krossa valnötter och strössla över. Blanda ihop alla ingredienser i dressingen och ringla över.

Dags för sött igen – den här mjuka pepparkakan är väl perfekt att riva av till Kalle Ankas julafton eller varför inte på uppesittarkvällen dagen före julafton?

Print

Food Pharmacys mjuka pepparkaka

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

3 dl mandelmjöl

12 dadlar

1 dl vatten

45 tsk av vår egna pepparkakskrydda

2 tsk bikarbonat

3 ägg

2 msk kokosfett

1 dl valnötter

Instruktioner

Kärna ur dadlarna. Mixa dadlarna tillsammans med alla ingredienser till en jämn smet.  Hacka valnötterna fint. Smörj en kakform med kokosfett och “bröa” med valnötskrosset och häll i smeten. Kör i mitten av ugnen på 150 grader i 60 min.

Har du plats för en till sallad? Vår uppfattning är nämligen att man inte kan få för många sallader på julbordet.

Print

Rödbetssallad

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

45 förkokta rödbetor

45 råa polkabetor

2 dl cashewnötter

1/2 dl havremjölk

1 dl valnötter

1 msk honung

1 näve färsk rosmarin

olivolja

salt & peppar

Instruktioner

Skär rödbetorna i större bitar och polkabetorna i mindre bitar. Ringla olivolja över och kör i ugnen på 150 grader i 45 minuter eller tills mjuka. Lägg cashewnötterna i vatten i 1-2 timmar. Mixa sedan tillsammans med havremjölk, färsk rosmarin, salt, peppar och honung till en kräm. Klicka ut krämen över betorna och strössla sen valnötterna över.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.