fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Food Pharmacys julbord – våra bästa recept före jul

Lugn, du ska inte behöva vänta en sekund längre – här är recepten till årets julbord. Vi är så glada över alla som hört av sig och bett oss sammanfatta vårt julbord i ett blogginlägg! Recepten nedanför är beräknade för fyra personer (två vuxna och två barn) och är vegetariska och glutenfria.

Vi går ut starkt med en fantastiskt god Ris à la Malta som vi gör på bland annat lättvispad kokosgrädde och serverar med långörad juläpplen och salta mandlar. Vi fick delar av det här receptet när vi var på en vegansk julmatslagningskurs på Rosendal förra veckan. Trodde aldrig att vi skulle få craving på Ris à la Malta men nu har det alltså hänt. Här enda görs den på grötris, men tipset om att byta ut det mot durrakorn som vi fick i förra veckans podd ska givetvis provas.

Ris à la Malta med långkörda juläpplen och mandarincurd

6 små svenska äpplen
1 msk kokosolja
2-3 tsk kanel
hackade mandlar

Skär äpplena i tu och lägg i en panna. Behåll kärnhusen. Smält kokosoljan på låg värme och rör ner kanelen. Pensla på oljan på äpplena och krydda med lite extra kanel. Kör i ugnen i 60 min på 125 grader (beroende på ugn). Hacka mandlarna fint och strössla på äpplena när det är 10 min kvar. 

Ris á la Malta
300 gram grötris

1 l kokosmjölk
1 vaniljstång
1 tsk honung

Koka upp grötriset med kokosmjölken och låt koka på låg värme tills den är krämig och mjuk. Rör om då och då och se till att riset inte fastnar. Häll i lite vatten om den känns för tjock. Tillsätt vaniljstången och honungen och låt svalna en aning innan servering.

Mandarincurd
10 mandariner (cirka 5 dl juice)
1 citron
2 msk agavesirap
3 msk kuzu
2 msk kokosgrädde
1 msk kokosfett
1 msk vatten

Lös upp kuzun med vattnet. Pressa mandarinerna och citronen och blanda mandarinjuicen, önskad mängd zest och citronjuicen i en gryta. Tillsätt kuzun och koka upp på hög värme. Rör om tills krämen tjocknar och tillsätt därefter agaven, kokosgrädden och kokosoljan. Smaka av och tillsätt mer zest om så behövs.

***

Från det ena till det andra … Vi fortsätter med en personlig favorit – brysselkål. Den här gången med gurkmeja … Mums!

Brysselkål med gurkmeja

500 gram brysselkål
2 tsk gurkmeja
2 msk olivolja
flingsalt

Häll ut brysselkålen på en låt. Häll på olivoljan, gurkmejan och flingsaltet. Blanda väl tills brysselkålen tagit färg. Häll ut på en plåt och kör i ugnen på 150 grader tills kålen får en gyllenbrun färg.

***

Rädd att vi inte skulle ha något recept på köttbullar? Lugn, vi frågade vår kompis Alena på Rosendal om vi fick dela med oss av hennes recept på bloggen och det fick vi, så här kommer även hennes sjukt goda linsbullar.  


Rosendals veganska köttbullar
3,5 dl belugalinser
3 dl quinoa
2 msk olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1 dl ekologiskt soltorkade tomater
1,5 dl solrosfrön 
3 msk vitvinsvinäger 
1 msk dijonsenap 
2 msk fänkålsfrön
2 msk potatismjöl
1 tsk chiliflakes
1 tsk persilja
2 tsk bovetemjöl

Koka upp linserna i saltat vatten tills de är mjuka men inte mosiga. Koka även upp quinoan och låt svalna medan du värmer upp fänkålsfröna försiktigt i en panna på låg värme. Stöt därefter fänkålen fint och häll tillbaka i pannan. Hacka löken och vitlöksklyftorna och häll i pannan med fänkålen. Stek tills löken får en gyllenbrun yta och tillsätt sen chilin och de soltorkade tomaterna. Häll ut solrosfröna och morötterna på en plåt och värm i ugnen på 150 grader tills morötterna mjuknat och hacka sedan fint. Blanda ihop alla ingredienser med persiljan, senapen, vitvinsvinägern och bovetemjölet och mixa jämt med en stavmixer. Rulla till bollar och stek på låg värme i olivolja.

***

Tricket med ett riktigt lyckat julbord är minst en julsallad med mycket kål i. Alltså minst en. Gärna flera!


Nissarnas Julsallad
Sallad:
2 nävar grönkål
2 nävar rödkål
1 äpple
1 apelsin
1 granatäpple
1 dl valnötter

Dressing:
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
0,5 msk dijonsenap
1 tsk honung
Salt/peppar
 

Hacka grönkålen och massera den fint. Hacka rödkålen och blanda ut med grönkålen. Skiva apelsinen och äpplet fint och låt ligga tillsammans en stund innan du blandar det med kålen samt granatäpplet. Krossa valnötter och strössla över. Blanda ihop alla ingredienser i dressingen och ringla över.

***

Dags för sött igen – den här mjuka pepparkakan är väl perfekt att riva av till Kalle Ankas julafton eller varför inte på uppesittarkvällen dagen före julafton?

Food Pharmacys mjuka pepparkaka

3 dl mandelmjöl
12 dadlar
1 dl vatten
4-5 tsk av vår egna pepparkakskrydda
2 tsk bikarbonat
3 ägg
2 msk kokosfett
1 dl valnötter

Kärna ur dadlarna. Mixa dadlarna tillsammans med alla ingredienser till en jämn smet.  Hacka valnötterna fint. Smörj en kakform med kokosfett och “bröa” med valnötskrosset och häll i smeten. Kör i mitten av ugnen på 150 grader i 60 min.

***

Har du plats för en till sallad? Vår uppfattning är nämligen att man inte kan få för många sallader på julbordet.


Rödbetssallad

4-5 förkokta rödbetor
4-5 råa polkabetor
2 dl cashewnötter
0,5 dl havremjölk
1 dl valnötter
1 msk honung
en näve färsk rosmarin
olivolja
salt & peppar

Skär rödbetorna i större bitar och polkabetorna i mindre bitar. Ringla olivolja över och kör i ugnen på 150 grader i 45 minuter eller tills mjuka. Lägg cashewnötterna i vatten i 1-2 timmar. Mixa sedan tillsammans med havremjölk, färsk rosmarin, salt, peppar och honung till en kräm. Klicka ut krämen över betorna och strössla sen valnötterna över.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden, ta en titt i vår shopoch handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Underbart!!! Tack så mycket!!!
    Har redan rullat bullar av älgfärs. Tror de får ligga kvar i frysen o ersättas av de veganska 🙂
    Den mjuka pepparkakan måste jag bara provbaka, mums!

    Jag tycker om rödbetssallad o denna variant har jag lagat i några år nu och har blivit något av ett måste på julbordet.

    Här kommer receptet:

    Inlagda rödbetor
    3 Rödbetor
    0,5 dl Äppelcidervinäger
    1 msk Agavesirap
    1 tsk Himalayasalt

    Finhacka rödbetorna och blanda dem med resten av ingredienserna. Låt stå minst ett dygn.

    Raw Rödbetssalladsås
    1,5 dl Cashewnötter
    2 msk Rödbetsspad
    3 msk Vatten
    1 msk Citronsaft
    1 tsk Dijonsenap (ej raw)
    Knappt 1 tsk Himalayasalt
    Svartpeppar

    Mal nötterna till fint mjöl. Tillsätt resten och mixa till en slät röra.

    Häll bort vätskan från rödbetorna och låt de rinna av en stund innan du blandar dem med såsen. Låt stå en timma så röran tjocknar. Är den fortfarande för rinnig kan du hälla röran i ett finmaskigt durkslag en stund.

  2. Agneta Söderman skriver:

    Dadlar i era bakrecept, är det färska eller torkade som avses?

    1. Julia Axelsson skriver:

      Torkade funkar alldeles utmärkt!

  3. Hej!
    Vad säger ni om SvDs nya artikel om kokosolja? Jag använder er kokbok mycket och älskar era recept, just därför vill jag veta hur ni ställer er i ämnet.
    Allt gott,
    Amanda Davidsson
    https://www.svd.se/ar-kokosolja-mer-halsosam-an-annan-olja

  4. Hej, hittar jag receptet på ”vår egen pepparkakskrydda” på er sidor?
    Hälsningar Ingrid

    1. Julia Axelsson skriver:

      Hej Ingrid!
      Denna hittar du på bloggen – sök på pepparkakskrydda så kommer den upp!

  5. Helén Möller skriver:

    Hej!
    En liten kommentar till ris a la Malta receptet. Honungen bör tas bort om den ska vara vegansk.

    Hälsningar Helén

  6. “Häll ut brysselkålen på en låt”
    Det ska jag nog hinna. Jag väljer Silent night med Samuel Ljungbladh. Den är svängig!
    “Häll på olivoljan, gurkmejan och flingsaltet. Blanda väl tills brysselkålen tagit färg.”
    Nyfiken på om den blir gul då…
    “Häll ut på en plåt och kör i ugnen på 150 grader tills kålen får en gyllenbrun färg”.
    Gyllenbrun, gulfärgad, grön brysselkål!
    God Jul alla snälla tarmbakterier! 🙂

  7. AK Hammarberg skriver:

    Hej! I Nissarnas julsallad står det rödlök i beskrivningen men inte i ingredienserna. Där står apelsin men det står inte hur man ska göra med den? Hur är det tänkt?

  8. Kollade in receptet på grönkålssallad. Men bland ingredienserna finns apelsin som sedan försvinner och ersätts av rödlök i beskrivningen ?! Vilket ska det vara?

    1. Julia Axelsson skriver:

      Aj aj, detta måste tomtemor snurrat till! Men varför inte ha både apelsin och rödlök?

  9. Susanna skriver:

    Hej!

    Älskar mjukpepparkakan!! Bara av intresse – är receptet uppdaterat en aning sen versionen som låg ute i eget recept? Fick helt annan konsistens på smeten 🙈

    1. Julia Axelsson skriver:

      Nej det ska stämma överens! Hur blev din smet?

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.