fbpx

Recept, Therese Elgquist

Post image

Pumpakräm med lingon, fräst svamp och grönkål

Får vi presentera: julens kanske bästa tallrik. Full av råvaror i säsong (dessutom helt svenska om du väljer exempelvis gotlandslinser och får tag på svenska valnötter) och smaker som får smaklökarna att sjunga julsånger i munnen. Dessutom – massa simultankapacitet! Den här rätten passar till allt från adventsbrunch, decemberlunch, julmiddag och kvällsmat i mellandagarna.

Om du fortfarande inte är övertygad (värst vad du var svår idag då), föreställ dig då det här:

Söt pumpakräm med syrliga lingon … Len och söt grönkål med god olja … Svamp med svenska vinteräpplen … Och så valnötter på det …

Önskar er en riktigt god jul! Bokstavligt alltså.

Pumpakräm med lingon, fräst svamp och grönkål
4 portioner

1 stor pumpa, minst 1 kg
1 tsk malen kanel
1 dl vatten
200 g grönkål
100 g lingon, frysta tinade + extra till garnering
500 gram blandad svamp, exempelvis skogschampinjoner och trattkantareller
4-6 svenska vinteräpplen
1 näve färsk persilja, finhackad
kallpressad rapsolja
oraffinerat salt och nymalen svartpeppar

Till servering:
kokta linser, exempelvis belugalinser eller gotlandslinser
valnötter (gärna svenska)

Tvätta och dela pumpan på mitten, kärna ur och skär i bitar. Ånga (JA, här kan du använda Food Pharmacys ångare) pumpan i 15 minuter. Skölj av grönkålen, ta bort den grövsta biten av stjälken och riv bladen i mindre bitar. När pumpan ångat i 15 minuter kan du lägga på grönkålen ovanpå och låta ånga i ytterligare 3-5 minuter. Ta bort kastrullen från värmen. Lyft locket, akta dig för den heta ångan, och lägg grönkålen i en skål. Ringla över lite olja och en nypa salt och blanda runt. Mixa pumpa, kanel och vatten till en puré. Smaka av med salt. Vänd ner lingonen.

Borsta svampen. Ta ett gäng äpplen (jag hade lyxen att ha en mix av mina föräldrars och mormors äpplen hemma – oslagbara!) och skär i bitar. Fräs svampen i en torr stekpanna på låg värme. Här behövs ingen olja eftersom svampen släpper ifrån sig så mycket vätska. När vätskan ångat bort är det dags att slänga i äpplena, och lite olja. Låt fräsa, fortfarande på svag värme, tills äpplena mjuknat. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja. Fördela pumpakrämen på 4 tallrikar. Toppa med svampfräset, linser och grönkål. Toppa med lite extra lingon och valnötter.

Pumpatips delux!
Spara gärna pumpakärnorna. Skölj av och torka sedan i ugnen på 50 grader över natten tills helt torra. Goda att strö över allt och inte minst den här rätten!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden, ta en titt i vår shopoch handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.