Amaranthgröt med dadelkaramellswirl och ingefärskokta päron – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Amaranthgröt med dadelkaramellswirl och ingefärskokta päron

fav

Som du vet gillar vi food prepping, eller matplanering som det heter på svenska. Om ordet känns läskigt kan vi lugna dig med att säga att det inte alls är så avancerat som det låter. Enklast möjliga food prepping är egentligen att bara koka lite extra quinoa eller durra nästa gång du är i farten och spara till dagen därpå.

Den här gröten gör vi gärna när vi har lite kokt amaranth över (eftersom fröna tar en stund att koka). Då är det bara att värma upp den med hälften så mycket mandeldryck som kokt amaranth – och vips är det klart.

För en särskilt lyxig touch är det gott att toppa gröten med en virvel av söt dadelkaramell, och kanske lite ingefärspäron. Det ska vi göra idag! En stressad vardag går det naturligtvis också fint att toppa med något som går snabbare – färska eller frysta bär och lite krispiga frön funkar året om!

Amaranthgröt med dadelkaramellswirl och ingefärskokta päron
(2 portioner)

4 dl kokt hel amaranth
2 dl osötad mandeldryck
1/2 tsk malen kardemumma
1 krm havssalt

Ingefärskokta päron:
1 päron, tärnat
1/2 dl vatten
1 tsk malen ingefära

Dadelkaramell:
5 färska dadlar, urkärnade
1/2 dl vatten eller mandeldryck
1 krm havssalt

Topping:
1/2 dl björnbär
ev. groddar eller skott

Värm upp de kokta amaranthfröna (som du kanske har förberett och hittar i kylen) tillsammans med mandeldryck, kardemumma och salt. Låt sjuda i 1 minut tills du får en krämig och len gröt.

Lägg pärontärningarna i en kastrull tillsammans med vatten och ingefära. Sjud på medelvärme tills päronet mjuknar och blir lätt gyllene, och vattnet har puttrat bort. Använd en stavmixer (vi älskar den här) och mixa sedan dadlar, vatten och salt till en slät karamellsås. Fördela amaranthgröten i två skålar och ringla över en sked dadelkaramell i varje skål (resten går fint att förvara i kylskåp i upp till 2 veckor). Toppa gröten med päron och björnbär och eventuellt groddar eller skott.

Tips!
Om du inte har överbliven amaranth i kylen går det självklart bra att koka gröten i ett svep. Plocka fram hel amaranth och följ anvisningen på förpackningen, men koka i valfri växtdryck istället för vatten. 2 dl okokt amaranth blir två grötportioner.

Receptet finns också i Therese nya bok The new green protein: 20 gröna proteinkällor och 60 enkla, läckra recept (Bonnier Fakta).

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Amaranthgröt med dadelkaramellswirl och ingefärskokta päron

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 2 portioner 1x
Scale

Ingredienser

4 dl kokt hel amaranth

2 dl osötad mandeldryck

1/2 tsk malen kardemumma

1 krm havssalt

Ingefärskokta päron:

1 päron, tärnat

1/2 dl vatten

1 tsk malen ingefära

Dadelkaramell:

5 färska dadlar, urkärnade

1/2 dl vatten eller mandeldryck

1 krm havssalt

Topping:

1/2 dl björnbär

ev. groddar eller skott

Instruktioner

Värm upp de kokta amaranthfröna (som du kanske har förberett och hittar i kylen) tillsammans med mandeldryck, kardemumma och salt. Låt sjuda i 1 minut tills du får en krämig och len gröt.

Lägg pärontärningarna i en kastrull tillsammans med vatten och ingefära. Sjud på medelvärme tills päronet mjuknar och blir lätt gyllene, och vattnet har puttrat bort. Använd en stavmixer och mixa sedan dadlar, vatten och salt till en slät karamellsås. Fördela amaranthgröten i två skålar och ringla över en sked dadelkaramell i varje skål (resten går fint att förvara i kylskåp i upp till 2 veckor). Toppa gröten med päron och björnbär och eventuellt groddar eller skott.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.