fbpx

Henrik Ennart, Recept

Post image

Ångade, krispiga grönsaker med olivolja och nötter

Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart har gjort åtskilliga resor i så kallade blå zoner, alltså de platser på jorden där chansen att bli över 100 år är som allra störst. Exempel på sådana zoner är Nicoyahalvön i Costa Rica, den japanska ön Okinawa, den grekiska ön Ikaria och i östra Sardiniens bergsområde.

I boken Den blå maten berättar Henrik och kocken Niklas Ekstedt om de blå zonerna och hemligheterna bakom människornas goda hälsa där. Efterforskningar kring de långlivades framgångsrecept blandas med smaskiga recept från deras kulinariska upptäcktsresor (bland annat dagens krispiga grönsaker).

Nu ska vi få smaka på horta, ett lätt kvällsmål på bladgrönsaker som är en tradition på ön Ikaria. I Henriks anteckningsbok står det att ”tung mat sent på kvällen inte tycks vara något för de långlivade människorna i de blå zonerna”. Välj själv om du vill servera dagens recept som en hel middag, till mellanmål eller som tillbehör till fisk.

Ångade, krispiga grönsaker med olivolja och nötter
(4 portioner)

2 broccoli
1 blomkålshuvud
1 romanescokål
1 spetskål
200 gram spenat
1 citron, rivet skal och juice
1 nypa havssalt
1/2 dl pistagenötter
1/2 dl olivolja

Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Ansa och skär broccoli, blomkål och romanescokål i buketter, och koka sedan grönsakerna i det saltade vattnet i cirka 1 minut (kärnan ska vara krispig). Kyl ned i isvatten. Häll inte ut det saltade vattnet! Ansa spetskålen (ta bort de yttersta bladen om de är fula). Koka hela spetskålen i samma saltade vatten i cirka 1 minut. Ta upp kålen och lägg den i isvatten. Dra av de yttersta lagren som är mjukt kokta, lägg dem åt sidan och upprepa sedan processen tills hela huvudet är plockat.

Skölj och ansa spenaten. Koka upp 1 dl vatten, citronjuice och rivet citronskal i en vid kastrull. Lägg i alla grönsakerna och fortsätt ånga under lock till dess att de är varma. Ringla olivolja över och servera med hackade pistagenötter och havssalt.

Henrik Ennart är tillsammans med Niklas Ekstedt författare till den nyligen utkomna boken Happy Food 2.0. Du hittar boken här. Åsikterna i krönikan är skribentens egna.

Dela

Kommentarer

  1. Lyssnade på senaste poddavsnittet som heter ”IBS, magsjuka och immunförsvaret”. Otroligt intressant! Skulle vilja läsa mer om kopplingen mellan glutenintolerans och magsjuka, kan ni länka till den forskningen eller några studier? Gärna till forskningen kring den norska byn också : ) Tack fär bra podd, böcker och allt annat fint ni gör!

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.