Ångade, krispiga grönsaker med olivolja och nötter – Food Pharmacy

Recept, Henrik Ennart

Post image
fav

Ångade, krispiga grönsaker med olivolja och nötter

fav

Jag har gjort åtskilliga resor i så kallade blå zoner, alltså de platser på jorden där chansen att bli över 100 år är som allra störst. Exempel på sådana zoner är Nicoyahalvön i Costa Rica, den japanska ön Okinawa, den grekiska ön Ikaria och i östra Sardiniens bergsområde.

I boken Den blå maten berättar jag tillsammans med kocken Niklas Ekstedt om de blå zonerna och hemligheterna bakom människornas goda hälsa där. Efterforskningar kring de långlivades framgångsrecept blandas med smaskiga recept från deras kulinariska upptäcktsresor (bland annat dagens krispiga grönsaker).

Nu ska vi få smaka på horta, ett lätt kvällsmål på bladgrönsaker som är en tradition på ön Ikaria. I min anteckningsbok står det att ”tung mat sent på kvällen inte tycks vara något för de långlivade människorna i de blå zonerna”. Välj själv om du vill servera dagens recept som en hel middag, till mellanmål eller som tillbehör till fisk.

Print

Ångade, krispiga grönsaker med olivolja och nötter

  • Av : Henrik Ennart
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

2 broccoli 1 blomkålshuvud 1 romanescokål 1 spetskål 200 gram spenat 1 citron, rivet skal och juice 1 nypa havssalt 1/2 dl pistagenötter 1/2 dl olivolja

Instruktioner

Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Ansa och skär broccoli, blomkål och romanescokål i buketter, och koka sedan grönsakerna i det saltade vattnet i cirka 1 minut (kärnan ska vara krispig). Kyl ned i isvatten. Häll inte ut det saltade vattnet!

Ansa spetskålen (ta bort de yttersta bladen om de är fula). Koka hela spetskålen i samma saltade vatten i cirka 1 minut. Ta upp kålen och lägg den i isvatten. Dra av de yttersta lagren som är mjukt kokta, lägg dem åt sidan och upprepa sedan processen tills hela huvudet är plockat. Skölj och ansa spenaten. Koka upp 1 dl vatten, citronjuice och rivet citronskal i en vid kastrull. Lägg i alla grönsakerna och fortsätt ånga under lock till dess att de är varma. Ringla olivolja över och servera med hackade pistagenötter och havssalt.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.