fbpx

Food Pharmacy

Post image

Att städa med ättika

Vår kollega Julia har fått fullständig dille på att städa med sprit. Som i ättiksprit, alltså. Ungefär lika besatta som vi är av att curla våra tarmfloror, är hon av att trolla bort fläckar, mögel, kalkbeläggningar och dålig lukt med ättika. Kanon tycker vi, eftersom man samtidigt gör miljön en stor tjänst. Och dessutom är det billigt!

Badrummet
I Julias badrum hittar du inte bara schampoo och balsam utan dessutom sprit. Med ättika, ljummet vatten och en tvättsvamp går hon loss på gamla schampoofläckar, smutsiga toalettsitsar och sunkiga kakelfogar. Eftersom ättika neutraliserar dålig luft passar hon också på att  hälla lite ättika direkt i toaletten ibland och låter det stå så över natten så att den illaluktande doften försvinner. Note to self: inte dricka massa vatten innan man går och knyter sig om man vill prova denna husmorskur.

Köket
När Julia städar ugnen blandar hon ättika och lite saft från en citron i en bunke och torkar ugnen med. Sedan kör hon ugnen på full effekt i några minuter, väntar och torkar av. Voilà, en ren och väldoftande ugn! Jullan låter hälsa att du även kan skrubba träskärbrädor och köksbänkar med ättika och ljummet vatten (men undvik köksbänkar med sten).

Fönster och speglar
Inga fönster är så rena som Jullans. Kanske är det tack vare ättikan? Blanda ättika och ljummet vatten och spraya eller torka av speglar och glas.

Tvättstugan
Sist men inte minst kan du faktiskt prova att tvätta med ättika. Det ersätter inte tvättmedel men har en fin förmåga att ta bort oönskade odörer. Prova att hälla i några droppar ättika nästa gång du tvättar till exempel träningskläder som luktar mycket svett!

Fler länkar om att städa med ättika:

http://www.xn--stdamiljvnligt-6hbh81a.se/attika-rengoring

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sok-e-nummer/e-260—attiksyra

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Funkar också utmärkt som sköljmedel i sköljmedelsfacket blandat med lite vatten och eventuellt någon droppe eterisk olja för doft. 🙂
    Samt att spraya på gröna alger på trämöbler/staket. De dör och det gröna försvinner helt efter några dagar.

    1. Julia Axelsson skriver:

      Åh perfekt, vi älskar ättika!

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.