Food Pharmacys budgetvecka – 5 recept under 500-lappen – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Food Pharmacys budgetvecka – 5 recept under 500-lappen

fav

Du som följer oss på insta har ju järnkoll på att vi lägger upp temaveckor på instastories med jämna mellanrum. Och aldrig får vi så många stående ovationer som när det är på tema budget. Nedan har vi samlat veckans recept på vår gröna ärtsoppa, bakade aubergine, blomkålsbowl, rostade kålpytt och quinoa med solrospesto. Alla recept är beräknade för fyra personer och kostar tillsammans 500 kronor (med reservation för kampanjer och olika butikspriser hit och dit förstås).

Men det slutar inte här … Längst ner i inlägget hittar du dessutom en komplett inköpslista! Så om du vill gå helhjärtat budget och copypasta veckan rakt av så är det fritt fram att göra det. Hur bekvämt och skönt att slippa tänka? Svar: jätteskönt.

Grön ärtsoppa med kokosmjölk-och koriander
(4 portioner)

Det här receptet förutsätter att du har olivolja, salt och peppar.

300 g frysta gröna ärtor
1 gul lök
2 vitlök
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 cm chili
1 msk fryst koriander
1 bit ingefära
salt och peppar
1 tsk olivolja

Koka ärtorna tills färdiga. Grovhacka löken, vitlöken, ingefäran och chilin och stek i olivoljan på låg värme. Häll i blender tillsammans med ärtorna och kokosmjölken. Smula sönder grönsaksbuljongen och mixa till en jämn soppa. Tillsätt salt och peppar efter smak och koriandern. Servera med fröer eller andra kryddor.

Bakad aubergine med bönssallad
(4 portioner)

Det här receptet förutsätter att du har olivolja, salt, peppar och vitvinsvinäger

1-2 st aubergine (beroende på storlek)
1-2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 tsk peppar
1 förp blandade bönor
1 rödlök
1,5 dl quinoa
100 g bladspenat
2-3 tomater (beroende på storlek)
1 vitlök
tsk vitvinsvinägern
solrosfrön 

Dela auberginerna i delar. Riv vitlöken och blanda ut med halva olivoljan och vitvinsvinägern (gillar du vitvinsvinägern kan du ha i lite extra). Pensla på resterande olivolja på auberginen och salta och peppra. Kör i ugnen på låg värme tills mjuka. Koka upp quinoan med 3 dl vatten. Under tiden häller du av bönorna och finhackar rödlöken och tomaterna. Blanda allt i en skål tillsammans med quinoan, spenaten dressingen och bönorna. Låt dra en stund. Servera med auberginen och lite extra olivolja. 

Blomkålsbowl med sötpotatis-och zucchini
(4 portioner)

Det här receptet förutsätter att du har olivolja, salta, peppar, soja och chiliflakes.

1 blomkålshuvud
2 msk olivolja
1 sötpotatis
1 knippe salladslök
100 g bladspenat
1 zucchini
1 lime
1-2 tsk fryst koriander
1 buljong
0,5 msk chiliflakes
0,5 msk salt
1,5 msk tamarisoja

Riv blomkålen fint till ett blomkålsris. Koka upp vatten med en buljongtärning. Koka blomkålen i cirka 2 minuter och häll sedan av och låt svalna. Hacka sötpotatisen och zucchinin i mindre bitar och ha på salt och chili (kan varieras efter smak) och tillaga i ugnen med olivolja på 150 grader tills mjuka cirka 30-40 min. Hacka upp salladslöken och blanda med koriandern och spenaten, pressa halva limen över. Blanda sedan samman blomkålsriset med sötpotatisen och zucchinin. Strössla spenatsalladen över grönsakerna. Servera med lime och soja.

Rostad kålpytt med morötter och gurkmeja-kikärtor (4 portioner)

Det här receptet förutsätter att du har olivolja, salt, peppar och chiliflakes.

200 gram vitkål
200 gram rödkål
2 morötter
1 gul lök
1 fänkål
1 kålrabbi
3 msk olivolja
1 tsk gurkmeja 
1 förp förkokta kikärtor
2 tsk salt
2 tsk peppar
2 tsk chiliflakes
2 tsk fryst koriander
100 gram spenat

Strimla kålen, morötterna, löken och fänkålen fint och tillaga i ugn med i 1 msk olivolja och salt, peppar, koriander och chili på 150 grader tills färdiga, cirka 40 minuter. Skölj av kikärtorna och stek på låg värme med gurkmeja och salt. Skölj av spenaten och servera med den rostade kålpytten och kikärtorna. Servera med lite extra olivolja och koriander.

Quinoa med solrospesto och stekta tomater (4 portioner)

Det här receptet förutsätter att du har olivolja, salt, peppar och chiliflakes.

3 dl quinoa
1 kruka färsk basilika
1 dl solrosfrön
2 vitlöksklyftor (mer om du gillar vitlök)
1,5 dl olivolja
2-4 tomater beroende på storlek
2 tsk salt
1 tsk chiliflakes
1 tsk peppar

Koka upp quinoan och låt svalna. Lägg basilikan, 0,75 dl solrosfrön, vitlök, olivolja, salt, peppar och chili i en blender eller stavmixer och kör till en röra. Skär körsbärstomaterna i halvor och stek på låg värme med olivolja och lite extra salt. Blanda ut quinoan med peston och toppa med de varma tomaterna, solrosfrön och färsk basilika.

Och här kommer den lilla inköpslistan som utlovat:

300 g gröna frysta ärtor
2 gul lök
1 vitlök
1 burk kokosmjölk
1 förpackning grönsaksbuljong
1 chili
1 förpackning fryst koriander
1 ingefära
1-2 aubergines (beroende på storlek)
1 förpackning blandade bönor
500 gram spenat (storpack)
1 rödlök
5-6 tomater (beroende på storlek)
1 förpackning quinoa 
1 förpackning solrosfrön
1 förpackning kikärtor

1 blomkålshuvud
1 sötpotatis
1 knippe salladslök
1 zucchini
1 lime
200 gram vitkål (be butiken beskära)
200 gram rödkål (be butiken beskära)
2 morötter
1 fänkål
1 kålrabbi
1 kruka färsk basilika

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Grön ärtsoppa med kokosmjölk-och koriander

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

300 g frysta gröna ärtor

1 gul lök

2 vitlök

1 burk kokosmjölk

2 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

1 cm chili

1 msk fryst koriander

1 bit ingefära

Salt och peppar

1 tsk olivolja

Instruktioner

Koka ärtorna tills färdiga. Grovhacka löken, vitlöken, ingefäran och chilin och stek i olivoljan på låg värme. Häll i blender tillsammans med ärtorna och kokosmjölken. Smula sönder grönsaksbuljongen och mixa till en jämn soppa. Tillsätt salt och peppar efter smak och koriandern. Servera med fröer eller andra kryddor.

Print

Bakad aubergine med bönssallad

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

12 st aubergine (beroende på storlek)

12 msk olivolja

1 tsk flingsalt

1 tsk peppar

1 förp blandade bönor

1 rödlök

1 1/2 dl quinoa

100 g bladspenat

23 tomater (beroende på storlek)

1 vitlök

2 tsk vitvinsvinägern

Solrosfrön

Instruktioner

Dela auberginerna i delar. Riv vitlöken och blanda ut med halva olivoljan och vitvinsvinägern (gillar du vitvinsvinägern kan du ha i lite extra). Pensla på resterande olivolja på auberginen och salta och peppra. Kör i ugnen på låg värme tills mjuka. Koka upp quinoan med 3 dl vatten. Under tiden häller du av bönorna och finhackar rödlöken och tomaterna. Blanda allt i en skål tillsammans med quinoan, spenaten dressingen och bönorna. Låt dra en stund. Servera med auberginen och lite extra olivolja. 

Print

Blomkålsbowl med sötpotatis-och zucchini

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 blomkålshuvud

2 msk olivolja

1 sötpotatis

1 knippe salladslök

100 g bladspenat

1 zucchini

1 lime

12 tsk fryst koriander

1 buljong

1/2 msk chiliflakes

1/2 msk salt

1 1/2 msk tamarisoja

Instruktioner

Riv blomkålen fint till ett blomkålsris. Koka upp vatten med en buljongtärning. Koka blomkålen i cirka 2 minuter och häll sedan av och låt svalna. Hacka sötpotatisen och zucchinin i mindre bitar och ha på salt och chili (kan varieras efter smak) och tillaga i ugnen med olivolja på 150 grader tills mjuka cirka 30-40 min. Hacka upp salladslöken och blanda med koriandern och spenaten, pressa halva limen över. Blanda sedan samman blomkålsriset med sötpotatisen och zucchinin. Strössla spenatsalladen över grönsakerna. Servera med lime och soja.

Print

Rostad kålpytt med morötter och gurkmeja-kikärtor

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

200 gram vitkål

200 gram rödkål

2 morötter

1 gul lök

1 fänkål

1 kålrabbi

3 msk olivolja

1 tsk gurkmeja

1 förp förkokta kikärtor

2 tsk salt

2 tsk peppar

2 tsk chiliflakes

2 tsk fryst koriander

100 gram spenat

Instruktioner

Strimla kålen, morötterna, löken och fänkålen fint och tillaga i ugn med i 1 msk olivolja och salt, peppar, koriander och chili på 150 grader tills färdiga, cirka 40 minuter. Skölj av kikärtorna och stek på låg värme med gurkmeja och salt. Skölj av spenaten och servera med den rostade kålpytten och kikärtorna. Servera med lite extra olivolja och koriander.

Print

Quinoa med solrospesto och stekta tomater

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

3 dl quinoa

1 kruka färsk basilika

1 dl solrosfrön

2 vitlöksklyftor (mer om du gillar vitlök)

1 1/2 dl olivolja

24 tomater beroende på storlek

2 tsk salt

1 tsk chiliflakes

1 tsk peppar

Instruktioner

Koka upp quinoan och låt svalna. Lägg basilikan, 0,75 dl solrosfrön, vitlök, olivolja, salt, peppar och chili i en blender eller stavmixer och kör till en röra. Skär körsbärstomaterna i halvor och stek på låg värme med olivolja och lite extra salt. Blanda ut quinoan med peston och toppa med de varma tomaterna, solrosfrön och färsk basilika.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Cornelia skriver:

  Wow! Tack för den stora dosen inspiration, så skönt att slippa fundera ut mat, bara att köpa och kopiera!

 2. Cornelia Tyrberg skriver:

  Tack snälla ni, att ni delar er kunskap och erfarenhet med oss ute på Facebook.
  Mycket skönt med en färdig matsedel och inköpslista!!!
  Att slippa tänka för en gångs skull.
  Tack!

 3. Kidde Rydholm skriver:

  Är inte de här recepten extremt fettsnåla?

  1. Julia Axelsson skriver:

   Det är fritt fram att addera avokados, nötter, fröer och oljor – ja vad du än vill få i dig extra av! Men detta är fem grundbudget recept som vi tycker fungerar bra i tider när man kanske har ont om pengar.

 4. Johanna skriver:

  En fråga ang blomkåls-bowlen, i mina öron låter det mer som ett tillbehör eller liknande? Rent kalorimässigt och näringsmässigt känns det som den bara fyller grönsaker + fettets funktion?

  1. Julia Axelsson skriver:

   Vill du ha upp kaloriintaget är ett tips att ha mer sötpotatis eller varför inte lägga till en avokado och lite cashewnötter? Bara fantasin sätter gränser!

 5. Christina Magnusson skriver:

  Tusen tack Mia o Lina för all inspiration ni ger mig i min vegomatlagning (äter även annat men mest vego sen ett halvår) en helt ny matvärld har öppnat sig för oss. Då även för min man, med tidigare mycket skeptisk syn på vego erkänner att allt (nästan iaf..) är supergott! Vi mår så bra av denna maten. Älskar att era recept är så enkla, många snabblagade, inga konstiga ingredienser och blir så gott!!! Provade just aubergine receptet med bönsallad ovan med stor succé. Tänkt länge på att jag måste berätta för er!
  Stort tack💚💚💚!

  1. Julia Axelsson skriver:

   Mia och Lina tackar och bockar och skickar massa pepp till er! (ps. Vad roligt att ni gillade bönsalladen!)

 6. Goda recept, men måste ändå tillägga att jag har fått uppfattningen att många av recepten är i underskott när det kommer till både kalorier och fördelning mellan olika näringsgrupper på ett sätt som inte känns hälsosamt. Om jag inte missminner mig fanns det till exempel en soppa till fyra personer med en bas på en förpackning kokosmjölk och två morötter. Hur tänker ni där? PS. Tackar annars för en fantastisk blogg!

 7. Å andra sidan kan den uppfattningen dessutom ha att göra med att alla portioner blir om ännu mindre på telefonen, men tänker att det är en kombination! 🙂

 8. Kidde Rydholm skriver:

  Fast om man “tvingas” lägga till en massa saker för att bli mätt alternativt göra maten tillräckligt näringsrik, då faller ju idén med budgetmat. Nötter och avokado är ju inte det billigaste som kan köpas.

 9. Johanna skriver:

  Hej!
  Handlade precis efter inköpslistan men kan inte hitta kikärtor på listan, men den är med i receptet. Så missade att handla det.
  TACK för grym inspo! Och gärna mer av detta 🙂

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.