fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Frölimpa med mungbönor

Vi skriver ju som bekant på en ny bok med Bonnier Fakta (lyssna bums på förra veckans poddavsnitt #65 om du vill veta mer), och när vi var uppe på förlaget senast så smög vår förläggare Cilla till oss en bok som heter Baka med bönor av författaren Lina Wallentinson.

Alltså guuud, vilken spännande bok! På bara några veckor har vi lärt oss att man kan smyga ner baljväxter i stort sett vad som helst: kakor, bröd och granola. Stor inspiration till alla näringsjägare där ute! Ändå inte helt övertygad? Häng med och prova receptet här nedanför!

Frölimpa med bönor & kummin
(1 bröd)

1 dl torkade mungbönor (90 g)
1 msk kumminfrön
2 dl solrosfrön
1 1/2 dl linfrön
1 dl mandel
2 dl havregryn (70 g)
2 msk chiafrön
3 msk fiberhusk
2 tsk salt
3 dl kallt vatten
1 msk honung
3 msk olivolja

Skölj mungbönorna och lägg dem i blöt över natten eller minst 12 timmar. Häll av, skölj och låt dem rinna av väl. Stöt kumminfröna i en mortel. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt bönorna och rör runt. Blanda vattnet med honungen och oljan och häll över fröblandningen. Rör till en tjock det och tryck ner i en bakplåtsklädd brödform (cirka 1 1/2 liter). Låt brödet vila i cirka 3 timmar i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 175 grader och grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 1 timme. Passa mot slutet så att det inte blir bränt. Låt svalna helt innan du hugger in på det.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Hej,

    Ska det inte vara någon jäst i receptet, eller har den fallit bort?

    Hälsningar
    Maria

    1. Julia Axelsson skriver:

      Ingen jäst i denna lilla limpa!

  2. Kan jag ersätta honungen mot samma mängd agave sirap?

    1. Julia Axelsson skriver:

      Ja man gör som man behagar!

  3. räcker det verkligen med 3 dl vatten? hade i det och det blev väldigt fast och då har ju inte havregrynen svällt, linfröna och chiafröna slämmat något… jag hällde i 1 dl till men det gjorde ingen direkt skillnad. ja ja om 3 timmar plus vet jag resultatet.

    1. Julia Axelsson skriver:

      Det funkade gott för oss! Hur blev ditt?

  4. bra men jag skulle nog ha låtit det svalna i formen för det flöt ut lite…

  5. Natalie skriver:

    Hej,
    Hur ska brödet förvaras på bästa sätt?

    1. Julia Axelsson skriver:

      Förvara brödet i en förpackning med bra förslutning så brödet inte blir torrt!

  6. Hej,

    Vad gör de 3 timmarnas vila för brödet? Tacksam för förklaring!

    1. Julia Axelsson skriver:

      Det gör så att chiafröna sväller en aning så din limpa blir saftig och god!

  7. Maria Orvemo skriver:

    Hej!
    Med tanke på upphettningens riktigt dåliga effekt på vår mat så undrar jag om det går att baka brödet i lägre temperatur på längre tid? Egentligen; vilken innertemperatur ska brödet ha?

    1. Julia Axelsson skriver:

      Testa! Det beror ofta på vad för typ av ugn man har men har du tid så sänk värmen och kör lite längre!

  8. Elisabeth Bengtsson skriver:

    Hej. Använder ni er av bakplåtspapper med silikon/plast? Eller har ni hittat något ekologiskt alternativ?
    Vi ska ju undvika teflon och plaster vid matlagning även om det sker på låg temperatur.
    Tack för ett supergott bröd!

    1. Julia Axelsson skriver:

      Det finns ekologiska, mer miljövänliga bakplåtspapper. Googla så kommer det ploppa upp en rad alternativ!

  9. Guuuuud Sååå gott !
    Älskar redan ert recept på mandel och havrescones.
    Nu blir detta ett vardagsbrödet och sconesen lyxar jag till med på helgen.
    Brödet är saftigt även om det varit framme ett par dagar.
    Båda funkar hur bra som helst att frysa!

    Tack för alla tips, inspiration, fakta och vetenskap. Numera med ändra kost slipper jag dagliga kramper i magen och ständiga toabesök!
    Ps. Längtar till bok nr 3
    Kram

  10. Ingela Allard skriver:

    Jag sitter nu och äter mitt nybakade fröbröd och det blev sååå gott. Jag följde receptet till punkt och pricka och det blev perfekt och precis som på bilden.
    Jag gasspis och ugn och det är alltid svårt att få till graderna men jag hade ugnen på 175 grader som i receptet!

    Tusen tack !

    Ingela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.