Quinoa- och broccolisallad med svarta bönor, misomarinerade rotsaker och gurkmejahummus – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Quinoa- och broccolisallad med svarta bönor, misomarinerade rotsaker och gurkmejahummus

fav

Food prepping, eller ska vi kanske säga matplanering, är något av det smartaste som finns. Har du redan förberett några ingredienser blir det nämligen så mycket enklare att slänga ihop en näringsrik och god måltid – även på en trött vardagskväll.

Instruktionen till dagens recept är därför uppdelad på två olika dagar, men oroa dig inte – om du vill äta det här redan nu så går det naturligtvis också bra. Du måste ju inte dela upp matlagningen på två dagar om du inte vill. Vi kör igång!

Quinoa- och broccolisallad med svarta bönor, misomarinerade rotsaker och gurkmejahummus
(4 portioner)

1 broccoli
1 tsk ofiltrerad äppelcidervinäger
4 dl förkokta svarta bönor
1 fänkål, hyvlad (använd gärna en mandolin annars funkar osthyvel eller en vass kniv)
400 g morötter
400 g palsternackor
1 msk ekologisk ljus misopasta
2 1/2 msk kallpressad rapsolja
1 msk vatten
70 g ekologisk babyspenat
Valfria groddar
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Förberedda komponenter:
4 portioner svart quinoa
4 portioner gurkmejahummus (se recept under “Dag 1”)
Rostade, eller naturella, fröer och/eller nötter

Dag 1

Under dag 1 förbereder du förslagsvis gurkmejahummus, kokar quinoa och rostar nötter. Börja med gurkmejahummusen. Sjud 2 dl röda linser enligt anvisning på förpackningen, på låg värme. Häll av överbliven vätska och låt rinna av ordentligt (annars blir det mer av en soppa än hummus). Mixa med 1 finhackad vitlöksklyfta, 2 tsk malen gurkmeja, 1 krm kajennpeppar och 1/2 dl kokosgrädde (eller det tjocka, övre lagret på en vanlig förpackning kokosmjölk). Smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar. Kläm gärna i en skvätt ekologisk citronjuice/limejuice också ifall du har hemma.

Sjud en stor sats quinoa (så att det räcker flera dagar – yes, matplanering!) enligt anvisning på förpackningen. Rosta också valfria fröer och/eller nötter i ugnen på 100 grader tills de doftar nötigt och får ett extra gott krisp (brukar ta cirkus 60 minuter).

Dag 2

Vilka rotsaker du väljer spelar ingen större roll – variera beroende på vad som finns hemma eller i butik. Kanske är du sugen på kålrot, rotselleri, gulbeta eller persiljerot idag?

Supertrenden med blomkålsris har nog inte gått någon förbi. Här kommer därför något så spännande som (trumvirvel) BROCCOLIris! Bara för att ge lite mer färg, skapa variation och så vidare. Dela broccolin i mindre buketter och skär stammen i skivor. Mixa till ett smul (ris) i en matberedare eller din high speed blender. Massera med 1/2 msk olja, äppelcidervinäger, en nypa salt och en halv nypa svartpeppar.

Skrubba och skär rotsakerna i mindre bitar, och svarva eller hyvla zucchinin. Ånga rotsakerna i 5-10 minuter, tills de mjuknat men fortfarande har en hård inre kärna (hur länge beror på storleken på dina bitar). Låt svalna.

Vispa ihop misopasta, 2 msk olja och vatten till en krämig dressing. Vänd runt med de ångade rotsakerna.

Servera quinoa- och broccolisalladen på en bädd av babyspenat tillsammans med de misomarinerade rotsakerna och hummus. Toppa gärna med lite groddar. Smaklig måltid!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här. Kolla också in Therese senaste bok The new green protein här.

Print

Quinoa- och broccolisallad med svarta bönor, misomarinerade rotsaker och gurkmejahummus

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 broccoli

1 tsk ofiltrerad äppelcidervinäger

4 dl förkokta svarta bönor

1 fänkål, hyvlad (använd gärna en mandolin annars funkar osthyvel eller en vass kniv)

400 g morötter

400 g palsternackor

1 msk ekologisk ljus misopasta

2 1/2 msk kallpressad rapsolja

1 msk vatten

70 g ekologisk babyspenat

Valfria groddar

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Förberedda komponenter:

4 portioner svart quinoa

4 portioner gurkmejahummus

Rostade, eller naturella, fröer och/eller nötter

Instruktioner

Sjud 2 dl röda linser enligt anvisning på förpackningen, på låg värme. Häll av överbliven vätska och låt rinna av ordentligt (annars blir det mer av en soppa än hummus). Mixa med 1 finhackad vitlöksklyfta, 2 tsk malen gurkmeja, 1 krm kajennpeppar och 1/2 dl kokosgrädde (eller det tjocka, övre lagret på en vanlig förpackning kokosmjölk). Smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar. Kläm gärna i en skvätt ekologisk citronjuice/limejuice också ifall du har hemma.

Sjud en stor sats quinoa (så att det räcker flera dagar – yes, matplanering!) enligt anvisning på förpackningen. Rosta också valfria fröer och/eller nötter i ugnen på 100 grader tills de doftar nötigt och får ett extra gott krisp (brukar ta cirkus 60 minuter).

Dela broccolin i mindre buketter och skär stammen i skivor. Mixa till ett smul (ris) i en matberedare eller din high speed blender. Massera med 1/2 msk olja, äppelcidervinäger, en nypa salt och en halv nypa svartpeppar.

Skrubba och skär rotsakerna i mindre bitar, och svarva eller hyvla zucchinin. Ånga rotsakerna i 5-10 minuter, tills de mjuknat men fortfarande har en hård inre kärna (hur länge beror på storleken på dina bitar). Låt svalna.

Vispa ihop misopasta, 2 msk olja och vatten till en krämig dressing. Vänd runt med de ångade rotsakerna.

Servera quinoa- och broccolisalladen på en bädd av babyspenat tillsammans med de misomarinerade rotsakerna och hummus. Toppa gärna med lite groddar. Smaklig måltid!

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.