Snabb Tikka Masala med morot och svarta bönor – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Snabb Tikka Masala med morot och svarta bönor

fav

Eftersom vi brukar tjata om kryddor tänkte vi att vi skulle bjussa på ett recept av det lite kryddigare slaget. Inte som i starkt (även barn kan äta detta) utan som i smakrikt. Garam masala innehåller massa kryddor vi tycker om såsom spiskummin, ingefära, kardemumma, koriander, kanel, svartpeppar, cayennepeppar och nejlika. Läs ordentligt på förpackningen bara (om du inte blandar egen krydda) så att kryddblandningen inte innehåller socker.

Så, vad väntar vi på? Börja med att ta fram följande:

Riv morötterna grovt, hacka löken och vitlöken fint och värm på låg temperatur i en klick kokosolja.

Pang pang – dags för ingefära! Hacka 1/2 cm och lägg i kastrullen.

Addera nu: 400 g finkrossade tomater, 2 dl kokosmjölk, 1 dl vatten och 1 msk lantbuljong och låt småputtra på snäll värme i cirka 10 minuter. Mixa såsen direkt i kastrullen med en mixerstav (här kan vi ju passa på att slå ett slag för den här mixerstaven som vi säljer i vår webbshop och verkligen kan gå i god för) och avsluta med att ha i 400 gram (förkokta) svarta bönor.

Dags att krydda! Ha i chili (frivilligt), garam masala (inte frivilligt) och några droppar lime. Salta och peppra till perfektion.

Servera med valfritt tillbehör, för vår del blev det kokt hirs den här gången.

Print

Tikka Masala med morot och svarta bönor

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

12 tsk chiliflakes

2 morötter

1 msk kokosolja

1/2 cm hackad färsk ingefära

3 tsk garam masala (torkad krydda)

2 dl kokosmjölk

800 g färdigkokta svarta bönor

400 g finkrossade tomater

2 dl vatten

1 lime

1 msk lantbuljong

havssalt och nymalen svartpeppar

durra

Till servering:

hackade cashewnötter

färsk koriander

babyspenat

syrad rödlök

Instruktioner

Börja med att steka den finhackade löken, vitlöken, chilin och de grovrivna morötterna i olja på låg temperatur till löken är mjuk och fin. Tillsätt ingefäran, krossad tomat, kokosmjölk och buljong, och låt småputtra i cirka 10 minuter.

Mixa såsen direkt i kastrullen med en stavmixer och häll i de svarta bönorna (glöm inte skölja av dem först bara). Smaka av med garam masala, salt, peppar och lime. Färdigt!

Anteckningar

TIPS!

Äter du ost? Ja men i med lite svensk halloumi då för sjutton. Kanske inte tarmflorans bästa vän men väldigt bra knep för att få grönsaksknorrande barn att våga smaka. Om de gillar halloumi alltså. Inte annars.

Men, varför i hela friden har vi i garam masalan så sent?
För att behålla näringen i kryddan. Garam masarna är full av antioxidanter som mår allra bäst av att inte upphettas för hårt.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.