fbpx

Recept

Post image

Snabb Tikka Masala med morot och svarta bönor

Eftersom vi brukar tjata om kryddor tänkte vi att vi skulle bjussa på ett recept av det lite kryddigare slaget. Inte som i starkt (även barn kan äta detta) utan som i smakrikt. Garam masala innehåller massa kryddor vi tycker om såsom spiskummin, ingefära, kardemumma, koriander, kanel, svartpeppar, cayennepeppar och nejlika. Läs ordentligt på förpackningen bara (om du inte blandar egen krydda) så att kryddblandningen inte innehåller socker.

Så, vad väntar vi på? Börja med att ta fram följande:

Riv morötterna grovt, hacka löken och vitlöken fint och värm på låg temperatur i en klick kokosolja.

Pang pang – dags för ingefära! Hacka 1/2 cm och lägg i kastrullen.

Addera nu: 400 g finkrossade tomater, 2 dl kokosmjölk, 1 dl vatten och 1 msk lantbuljong och låt småputtra på snäll värme i cirka 10 minuter. Mixa såsen direkt i kastrullen med en mixerstav (här kan vi ju passa på att slå ett slag för den här mixerstaven som vi säljer i vår webbshop och verkligen kan gå i god för) och avsluta med att ha i 400 gram (förkokta) svarta bönor.

Dags att krydda! Ha i chili (frivilligt), garam masala (inte frivilligt) och några droppar lime. Salta och peppra till perfektion.

Servera med valfritt tillbehör, för vår del blev det kokt hirs den här gången.

Tikka Masala med morot och svarta bönor
(4 personer)

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1-2 tsk chiliflakes
2 morötter
1 msk kokosolja

0,5 cm hackad färsk ingefära
3 tsk garam masala (torkad krydda)
2 dl kokosmjölk
800 g färdigkokta svarta bönor
400 g finkrossade tomater
2 dl vatten
1 lime
1 msk lantbuljong

havssalt och nymalen svartpeppar
durra

Till servering: hackade cashewnötter, färsk koriander, babyspenat, syrad rödlök

Börja med att steka den finhackade löken, vitlöken, chilin och de grovrivna morötterna i olja på låg temperatur till löken är mjuk och fin. Tillsätt ingefäran, krossad tomat, kokosmjölk och buljong, och låt småputtra i cirka 10 minuter. Mixa såsen direkt i kastrullen med en stavmixer (vi säljer en här) och häll i de svarta bönorna (glöm inte skölja av dem först bara). Smaka av med garam masala, salt, peppar och lime. Färdigt!


Men, varför i hela friden har vi i garam masalan så sent?
För att behålla näringen i kryddan. Garam masarna är full av antioxidanter som mår allra bäst av att inte upphettas för hårt.

 

 

Äter du ost?
Ja men i med lite halloumi då för sjutton. Kanske inte tarmflorans bästa vän men väldigt bra knep för att få grönsaksknorrande barn att våga smaka. Om de gillar halloumi alltså. Inte annars.


Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Ing-Mari skriver:

    Hej,
    Det låter underbart gott ska göra detta i dag men är inte amarant bättre än hirs. Var fins receptet på vegansk risgrynsgröt. Ska ni inte börja med en helgkurser i Stockholm jag är så intresserad. Ska man köpa citron och laim på flaska. Jag älskar frukt och grönsaker. Kram Ing-Mari🌞✨

  2. Good stuff, särskilt med hallomin… lite stekt innan (självklart på jääättteee låg värme 😉) mums!

  3. Britta Larsson skriver:

    Sååå gott! Äter detta precis nu och kommer göra det många gånger mer. Jag äter durra till. Tack!

  4. Sjukt gott! Jag har också gjort en lyxvariant med kyckling, blomkål och cashewnötter i. Åt linsris till. Vilken fest! 😍

  5. Frida Liljedahl skriver:

    Vilket kanonrecept! Det räddar min vinter. Så gott!

  6. Supergod rätt, vi serverade råris till! Kommer göras många gånger.

  7. Lena Bergvall skriver:

    Vad kan man ta istället för kokosmjölk?

  8. Helena Rääf skriver:

    Åh så gott det låter, så vackert det ser ut..måste prova!!
    Önskar bara att jag kunde skriva ut receptet…med en
    sån´ däringa liten ”skrivarknapp”…
    Jobbar på med min probiotika..Ska jag ta den varje dag,
    i perioder eller bara då och då? Hur gör ni?

    Varmt lycka till med nya boken…welldone!!!

  9. Yvonne Woodlund skriver:

    Hej, har bara två frågor/kommentarer. Skall det vara kokosmjölk eller kokosgrädde? Ni skriver olika i texten och ingredienserna. Även bra om ni lägger till lime bland ingredienserna så man inte missar att köpa hem det. Tack för ett supergott recept!!

    1. Julia Axelsson skriver:

      Bra ögon där! Du kan använda både kokosmjölk och kokosgrädde men se gärna till att välja ett ekologiskt alternativ.

  10. Barbro skriver:

    Salta och peppra….. det finns en mängd olika pepparsorter så jag undrar vilken sort ni menar?

  11. Sanna skriver:

    Supergott! Gjort denna rätt 3 ggr i vår. Min 8-mån bebis älskade grytan och ville ha påfyllning 🙂

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.