Våra fem bästa vintersoppor
När det är januari och ruggigt ute lagar vi soppor. Det är sen gammalt. Vi har massvis med favoritsoppor som går på repeat (kalla, varma, kryddiga, lätta, matiga och krämiga), men idag samlar vi ihop recepten på familjens topp 5 vintersoppor. Varsågoda!
Nudelsoppa med ingefära och koriander
(2 portioner)
Soppa:
1 liten gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
2 msk misopasta
1 msk tamarisoja
1/2 kruka koriander, stjälkarna (bladen använder du till topping)
4 cm ingefära, riven
5 dl vatten
Topping:
2 dl sojabönor
5 cm purjolök, strimlad
4 champinjoner, skivade
1 morot, strimlad
nudlar (vi hade kelpnudlar)
Skölj nudlarna (ev koka) och lägg upp dem i en lämplig skål eller sopptallrik. Mixa ingredienserna till soppan och låt den sjuda några minuter med sojabönorna och purjolöken. Häll soppan över nudlarna. Toppa soppan med skivade grönsaker och rör runt. Klart!
Sötpotatissoppa med jordärtskocka och timjan
(2 stora portioner eller 4 lite mindre)
1 stor sötpotatis
cirka 500 gram jordärtskockor
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1/2 liter lantbuljong
en skvätt havregrädde
salt & peppar
lite färsk timjan
en näve ruccola
några msk tamarirostade pumpakärnor
Hacka potatisarna och jordärtskockorna i bitar och lägg dem tillsammans med löken i en kastrull. Häll på vatten och lantbuljong. Koka upp och låt puttra på tills potatisen och jordärtskockorna mjuknat lite. Häll över allt i din high speed blender (eller använd mixerstav direkt i kastrullen). Mixa. Ha i en skvätt havregrädde om du är på det humöret. Salta och peppra, och servera med färsk timjan, rucola och pumpakärnor (som du ugnsrostat på låg temperatur med tamari).
Grönkålssoppan som alla gillar
(4 portioner)
1 hackad lök
250 g grönkål
några krossade vitlöksklyftor
1 dl röda linser
vatten så det täcker (cirka 8 dl)
1 msk lantbuljong
1/2 dl kokosmjölk
Stek löken, vitlöken och grönkålen. Häll på linser, vatten och buljong och låt koka cirka 10 min. Ner med allt i en mixer och på med kokosmjölken. Mixa. Toppa med ugnsrostad grönkål för extra finèsse. Färdigt!
Chilisoppa med tomat och kokos
(2 portioner)
1 msk kokosolja
2 salladslökar
en bit ingefära
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
1 stjälk citrongräs
färsk koriander
4 stora tomater
1/2–1 burk kokosmjölk (efter tycke och smak)
1 tsk tamari
1 tsk limejuice
Lägg alla ingredienser i din mixer och kör tills soppan ser så där lagom krämig ut. Har du en high speed blender med sopprogram värms den automatiskt, annars häller du sedan över soppan i en kastrull och värmer försiktigt till valfri temperatur. Anledningen till att vi värmer soppan är att den innehåller en massa tomater, som i sin tur innehåller lykopen, som i sin tur kommer till sin rätt först vid upphettning. Men värm den bara försiktigt – ljummen räcker fint!
Jordärtskockssoppa med päron
(2 portioner)
300 g jordärtskockor
200 g blomkål
1 päron
2 schalottenlökar
1 msk lantbuljongspulver
5 dl vatten
en skvätt havregrädde (frivilligt)
2-3 msk olivolja
havssalt
kokosflagor eller hampafrön
Skär jordärtskockor, blomkål, päron och lök i bitar. Koka upp vatten och lantbuljong och låt puttra en liten stund tillsammans med löken. Häll buljongen i din high speed blender tillsammans med grönsakerna och olivoljan. Mixa soppan slät. Smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar och tillsätt lite havregrädde om du vill ha soppan ännu krämigare. Servera med kokosflakes eller hampafrön.
Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.
PrintNudelsoppa med ingefära och koriander
- Portioner : 2 portioner 1x
Ingredienser
Soppa:
1 liten gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
2 msk misopasta
1 msk tamarisoja
1/2 kruka koriander, stjälkarna (bladen använder du till topping)
4 cm ingefära, riven
5 dl vatten
Topping:
2 dl sojabönor
5 cm purjolök, strimlad
4 champinjoner, skivade
1 morot, strimlad
Nudlar (vi hade kelpnudlar)
Instruktioner
Skölj nudlarna (ev koka) och lägg upp dem i en lämplig skål eller sopptallrik. Mixa ingredienserna till soppan och låt den sjuda några minuter med sojabönorna och purjolöken. Häll soppan över nudlarna. Toppa soppan med skivade grönsaker och rör runt. Klart!
Sötpotatissoppa med jordärtskocka och timjan
- Portioner : 2 portioner 1x
Ingredienser
1 stor sötpotatis
500 gram jordärtskockor
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1/2 liter lantbuljong
En skvätt havregrädde
salt & peppar
Färsk timjan
En näve ruccola
Några msk tamarirostade pumpakärnor
Instruktioner
Hacka potatisarna och jordärtskockorna i bitar och lägg dem tillsammans med löken i en kastrull. Häll på vatten och lantbuljong. Koka upp och låt puttra på tills potatisen och jordärtskockorna mjuknat lite. Häll över allt i din high speed blender (eller använd mixerstav direkt i kastrullen). Mixa. Ha i en skvätt havregrädde om du är på det humöret. Salta och peppra, och servera med färsk timjan, rucola och pumpakärnor (som du ugnsrostat på låg temperatur med tamari).
Grönkålssoppan som alla gillar
- Portioner : 4 portioner 1x
Ingredienser
1 hackad lök
250 g grönkål
Några krossade vitlöksklyftor
1 dl röda linser
Ca 8dl vatten, så det täcker
1 msk lantbuljong
1/2 dl kokosmjölk
Instruktioner
Stek löken, vitlöken och grönkålen. Häll på linser, vatten och buljong och låt koka cirka 10 min. Ner med allt i en mixer och på med kokosmjölken. Mixa. Toppa med ugnsrostad grönkål för extra finèsse. Färdigt!
Chilisoppa med tomat och kokos
- Portioner : 2 portioner 1x
Ingredienser
1 msk kokosolja
2 salladslökar
En bit ingefära
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
1 stjälk citrongräs
Färsk koriander
4 stora tomater
1/2–1 burk kokosmjölk (efter tycke och smak)
1 tsk tamari
1 tsk limejuice
Instruktioner
Lägg alla ingredienser i din mixer och kör tills soppan ser så där lagom krämig ut. Har du en high speed blender med sopprogram värms den automatiskt, annars häller du sedan över soppan i en kastrull och värmer försiktigt till valfri temperatur. Anledningen till att vi värmer soppan är att den innehåller en massa tomater, som i sin tur innehåller lykopen, som i sin tur kommer till sin rätt först vid upphettning. Men värm den bara försiktigt – ljummen räcker fint!
Jordärtskockssoppa med päron
- Portioner : 2 portioner 1x
Ingredienser
300 g jordärtskockor
200 g blomkål
1 päron
2 schalottenlökar
1 msk lantbuljongspulver
5 dl vatten
2 msk havregrädde (frivilligt)
2–3 msk olivolja
Havssalt
Kokosflagor eller hampafrön
Instruktioner
Skär jordärtskockor, blomkål, päron och lök i bitar. Koka upp vatten och lantbuljong och låt puttra en liten stund tillsammans med löken. Häll buljongen i din high speed blender tillsammans med grönsakerna och olivoljan. Mixa soppan slät. Smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar och tillsätt lite havregrädde om du vill ha soppan ännu krämigare. Servera med kokosflakes eller hampafrön.