Våra fem bästa vintersoppor – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Våra fem bästa vintersoppor

fav

När det är januari och ruggigt ute lagar vi soppor. Det är sen gammalt. Vi har massvis med favoritsoppor som går på repeat (kalla, varma, kryddiga, lätta, matiga och krämiga), men idag samlar vi ihop recepten på familjens topp 5 vintersoppor. Varsågoda!

Nudelsoppa med ingefära och koriander
(2 portioner)

Soppa:
1 liten gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
2 msk misopasta
1 msk tamarisoja
1/2 kruka koriander, stjälkarna (bladen använder du till topping)
4 cm ingefära, riven
5 dl vatten

Topping:
2 dl sojabönor
5 cm purjolök, strimlad
4 champinjoner, skivade
1 morot, strimlad
nudlar (vi hade kelpnudlar)

Skölj nudlarna (ev koka) och lägg upp dem i en lämplig skål eller sopptallrik. Mixa ingredienserna till soppan och låt den sjuda några minuter med sojabönorna och purjolöken. Häll soppan över nudlarna. Toppa soppan med skivade grönsaker och rör runt. Klart!

Sötpotatissoppa med jordärtskocka och timjan
(2 stora portioner eller 4 lite mindre)

1 stor sötpotatis
cirka 500 gram jordärtskockor
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1/2 liter lantbuljong
en skvätt havregrädde
salt & peppar
lite färsk timjan
en näve ruccola
några msk tamarirostade pumpakärnor

Hacka potatisarna och jordärtskockorna i bitar och lägg dem tillsammans med löken i en kastrull. Häll på vatten och lantbuljong. Koka upp och låt puttra på tills potatisen och jordärtskockorna mjuknat lite. Häll över allt i din high speed blender (eller använd mixerstav direkt i kastrullen). Mixa. Ha i en skvätt havregrädde om du är på det humöret. Salta och peppra, och servera med färsk timjan, rucola och pumpakärnor (som du ugnsrostat på låg temperatur med tamari).

Grönkålssoppan som alla gillar
(4 portioner)

1 hackad lök
250 g grönkål
några krossade vitlöksklyftor
1 dl röda linser
vatten så det täcker (cirka 8 dl)
1 msk lantbuljong
1/2 dl kokosmjölk

Stek löken, vitlöken och grönkålen. Häll på linser, vatten och buljong och låt koka cirka 10 min. Ner med allt i en mixer och på med kokosmjölken. Mixa. Toppa med ugnsrostad grönkål för extra finèsse. Färdigt!

Chilisoppa med tomat och kokos
(2 portioner)

1 msk kokosolja
2 salladslökar
en bit ingefära
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
1 stjälk citrongräs
färsk koriander
4 stora tomater
1/2–1 burk kokosmjölk (efter tycke och smak)
1 tsk tamari
1 tsk limejuice

Lägg alla ingredienser i din mixer och kör tills soppan ser så där lagom krämig ut. Har du en high speed blender med sopprogram värms den automatiskt, annars häller du sedan över soppan i en kastrull och värmer försiktigt till valfri temperatur. Anledningen till att vi värmer soppan är att den innehåller en massa tomater, som i sin tur innehåller lykopen, som i sin tur kommer till sin rätt först vid upphettning. Men värm den bara försiktigt – ljummen räcker fint!

Jordärtskockssoppa med päron
(2 portioner)

300 g jordärtskockor
200 g blomkål
1 päron
2 schalottenlökar
1 msk lantbuljongspulver
5 dl vatten
en skvätt havregrädde (frivilligt)
2-3 msk olivolja
havssalt
kokosflagor eller hampafrön

Skär jordärtskockor, blomkål, päron och lök i bitar. Koka upp vatten och lantbuljong och låt puttra en liten stund tillsammans med löken. Häll buljongen i din high speed blender tillsammans med grönsakerna och olivoljan. Mixa soppan slät. Smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar och tillsätt lite havregrädde om du vill ha soppan ännu krämigare. Servera med kokosflakes eller hampafrön.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Nudelsoppa med ingefära och koriander

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 2 portioner 1x
Scale

Ingredienser

Soppa:

1 liten gul lök, hackad

3 vitlöksklyftor, hackade

2 msk misopasta

1 msk tamarisoja

1/2 kruka koriander, stjälkarna (bladen använder du till topping)

4 cm ingefära, riven

5 dl vatten

Topping:

2 dl sojabönor

5 cm purjolök, strimlad

4 champinjoner, skivade

1 morot, strimlad

Nudlar (vi hade kelpnudlar)

Instruktioner

Skölj nudlarna (ev koka) och lägg upp dem i en lämplig skål eller sopptallrik. Mixa ingredienserna till soppan och låt den sjuda några minuter med sojabönorna och purjolöken. Häll soppan över nudlarna. Toppa soppan med skivade grönsaker och rör runt. Klart!

Print

Sötpotatissoppa med jordärtskocka och timjan

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 2 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 stor sötpotatis

500 gram jordärtskockor

2 vitlöksklyftor

1/2 gul lök

1/2 liter lantbuljong

En skvätt havregrädde

salt & peppar

Färsk timjan

En näve ruccola

Några msk tamarirostade pumpakärnor

Instruktioner

Hacka potatisarna och jordärtskockorna i bitar och lägg dem tillsammans med löken i en kastrull. Häll på vatten och lantbuljong. Koka upp och låt puttra på tills potatisen och jordärtskockorna mjuknat lite. Häll över allt i din high speed blender (eller använd mixerstav direkt i kastrullen). Mixa. Ha i en skvätt havregrädde om du är på det humöret. Salta och peppra, och servera med färsk timjan, rucola och pumpakärnor (som du ugnsrostat på låg temperatur med tamari).

Print

Grönkålssoppan som alla gillar

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 hackad lök

250 g grönkål

Några krossade vitlöksklyftor

1 dl röda linser

Ca 8dl vatten, så det täcker

1 msk lantbuljong

1/2 dl kokosmjölk

Instruktioner

Stek löken, vitlöken och grönkålen. Häll på linser, vatten och buljong och låt koka cirka 10 min. Ner med allt i en mixer och på med kokosmjölken. Mixa. Toppa med ugnsrostad grönkål för extra finèsse. Färdigt!

Print

Chilisoppa med tomat och kokos

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 2 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 msk kokosolja

2 salladslökar

En bit ingefära

1 vitlöksklyfta

1/2 röd chili

1 stjälk citrongräs

Färsk koriander

4 stora tomater

1/21 burk kokosmjölk (efter tycke och smak)

1 tsk tamari

1 tsk limejuice

Instruktioner

Lägg alla ingredienser i din mixer och kör tills soppan ser så där lagom krämig ut. Har du en high speed blender med sopprogram värms den automatiskt, annars häller du sedan över soppan i en kastrull och värmer försiktigt till valfri temperatur. Anledningen till att vi värmer soppan är att den innehåller en massa tomater, som i sin tur innehåller lykopen, som i sin tur kommer till sin rätt först vid upphettning. Men värm den bara försiktigt – ljummen räcker fint!

Print

Jordärtskockssoppa med päron

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 2 portioner 1x
Scale

Ingredienser

300 g jordärtskockor

200 g blomkål

1 päron

2 schalottenlökar

1 msk lantbuljongspulver

5 dl vatten

2 msk havregrädde (frivilligt)

23 msk olivolja

Havssalt

Kokosflagor eller hampafrön

Instruktioner

Skär jordärtskockor, blomkål, päron och lök i bitar. Koka upp vatten och lantbuljong och låt puttra en liten stund tillsammans med löken. Häll buljongen i din high speed blender tillsammans med grönsakerna och olivoljan. Mixa soppan slät. Smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar och tillsätt lite havregrädde om du vill ha soppan ännu krämigare. Servera med kokosflakes eller hampafrön.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. HJÄLP MIG! Jag är smått beroende av steviaketchup- men har fått för mig att det är rätt nyttigt (upphettad tomat-lykopen, inget socker eller tillsatser)- men borde jag tänka om?Ska jag försöka trappa ner? haha

 2. Om jag inte kan äta vitlök och lök för magen, blir det gott om jag bara utesluter eller ska jag lägga till något annat ?

 3. Om jag inte kan äta vitlök och lök för magen, blir det gott om jag bara utesluter eller ska jag lägga till något annat ?

  1. Julia Axelsson skriver:

   Var inte rädd för att ha i kryddor, färska som torkade. Eller varför inte ingefära eller grönsaker som ger god smak?

 4. Om jag inte kan äta lök för magen, blir det gott om jag bara utesluter eller ska jag lägga till något annat ?

 5. Malmgårdsvägen skriver:

  Grymt god nudelsoppa! Snabbt fixad, en lyckad lördagsmiddag. Tack för recept. Bra smaker! Nästa gång plussar vi på med lime och krossade jordnötter, kanske tofu.

 6. mammapigg.se skriver:

  De ser väldigt goda ut! Ska provas snarast! Älskar eran blogg och får så mycket inspiration här inne. Jag har också kommit igång med det tarmglada köket, kika gärna in hos mig också så hoppas jag bidra tillbaka med lite inspiration.

 7. Hej och tack för era soppa recept jag har en undran över ett av reccepten och det gäller tomterna. Är det verkligen så nyttigt att äta tomater från växthus, så här års ? Är det inte nyttigare och bättre för vår planet att köpa tomater på burk ? Årstiderna är väl så viktiga, nu är det ju tid för alla sorters kål !

 8. Åhhh det ser ju sådär jobbigt gott ut 🙂

 9. Hej!

  Har köpt en sån Bosch mixer som ni rekommenderar. Men på den står att man inte ska ha vätskor som är varmare än 80 grader.

  Hur gör ni då?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.