En mangogryta att vara tacksam för – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

En mangogryta att vara tacksam för

fav

Den här texten publicerades först i SvD Perfect Guide.

För några veckor sedan begav vi oss till Nordstedts förlag för att intervjua en läkare som heter Dr Rangan Chatterjee till vår podd. Dr Chatterjee är en av Storbritanniens mest omtalade husläkare och har precis kommit ut med en bok på svenska som heter “Hälsobalansen”. Enligt honom måste fyra delar vara i balans för att hitta hälsobalans i livet: stress, mat, rörelse och sömn. Målet är inte att sträva efter perfektion och göra allt i en enskild kategori, utan att skapa balans mellan alla fyra och göra lite av varje.

En annan härlig grej med Dr Chatterjee är att han menar att det räcker med väldigt små förändringar för att nå resultat – precis vår melodi! Bland annat har han introducerat daglig vila, fem olika grönsaker varje dag samt en tacksamhetslek vid middagsbordet eftersom forskning visar att vi när vi känner tacksamhet automatiskt ökar vår livskvalitet. I leken går man laget runt och frågar vad man gjort idag för att glädja någon annan, vad någon annan har gjort för att glädja dig samt vad du har lärt dig.

Perfekt middagssyssla ju! Enligt Dr Chatterjee har leken varit givande för alla, inte minst föräldrarna (dessutom har de tydligen sparat massa pengar sedan leken introducerades eftersom fru Chatterjee tydligen hade för ovana tidigare att näthandla medan hon åt).

Några dagar senare bestämde vi oss därför för att prova. Vi tittade på ett av våra barn och frågade försiktigt om han har gjort något för någon annan idag, varpå han genast svarade: nej, jag har ju varit hemma sjuk. Vi mmm:ade intresserat och frågade sedan om någon annan gjort något för att glädja honom, varpå sonen svarade: nej, du hämtade ju aldrig vatten när jag bad om det. Avslutningsvis frågade vi om han hade lärt sig något under dagen. Sonen svarade nej.

När vi lade huvudet på kudden den kvällen tänkte vi att tacksamhetsleken nog inte var något för oss. Men som tur var så gav vi det några till försök, och nu efter snart en månad har vi inte bara blivit mer uppmärksamma på allt vi har att vara tacksamma för i livet utan dessutom har både nivån på samtalen och stämningen höjts runt middagsbordet. Vi människor har onekligen en tendens att fokusera på det negativa, men tack vare Dr Chatterjee går vi de flesta dagar nu från matbordet med en lite bättre känsla.

Och ikväll när vi kommer hem och får frågan vad vi gjort idag för att glädja någon annan, kommer vi stolt berätta att vi delade med oss av ett recept på världens bästa mangogryta till alla våra läsare.

Familjens mangogryta
(4 portioner)

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära utan skal
1 1/2 msk malen gurkmeja
1 msk kallpressad kokosolja
1 förp krossade tomater (500 g)
1/2 dl tomatpuré
2 dl naturella cashewnötter (gärna blötlagda)
1 förpackning kokosmjölk (400 ml)
salt
nymalen svartpeppar
1 mango (eller 250 g fryst och tinad)
1 förpackning fast naturell tofu (ca 270 g)
400 g plommontomater
70 g babyspenat
1/2 kruka koriander till servering (valfritt såklart)

Skala och hacka lök och vitlök. Värm löken, ingefäran och gurkmejan i kokosoljan i en kastrull på låg temperatur. Häll över allt på receptlistan fram till mangon i mixern och kör tills det blir lagom grynigt. Det ska inte bli en helt slät sås, utan lite bitar är bara bra.

Häll tillbaka såsen i kastrullen, värm upp den så att den bli ljummen. Skär mangon och tofun i bitar och lägg ner i kastrullen. Klyfta tomaterna och lägg i tillsammans med spenaten. Servera med koriander samt kokt durra, quinoa eller bovete.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Familjens mangogryta

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 cm färsk ingefära utan skal

1 1/2 msk malen gurkmeja

1 msk kallpressad kokosolja

1 förp krossade tomater (500 g)

1/2 dl tomatpuré

2 dl naturella cashewnötter (gärna blötlagda)

1 förpackning kokosmjölk (400 ml)

salt

nymalen svartpeppar

1 mango

1 förpackning fast naturell tofu

400 g plommontomater

70 g babyspenat

1/2 kruka koriander till servering (valfritt såklart)

Instruktioner

Skala och hacka lök och vitlök. Värm löken, ingefäran och gurkmejan i kokosoljan i en kastrull på låg temperatur. Häll över allt på receptlistan fram till mangon i mixern och kör tills det blir lagom grynigt. Det ska inte bli en helt slät sås, utan lite bitar är bara bra.

Häll tillbaka såsen i kastrullen, värm upp den så att den bli ljummen. Skär mangon och tofun i bitar och lägg ner i kastrullen. Klyfta tomaterna och lägg i tillsammans med spenaten. Servera med koriander samt kokt durra, quinoa eller bovete.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Mangogrytan var supergod! Är inget fan av tofu, så bytte ut mot halloumi och la till röda linser. Detta blev en ny favorit! Tack för tips och inspiration! 👏👏

 2. Tack för alla goda nyttiga recept 🙏
  Tina

 3. Helt gudomligt!
  Lade till chili vilket blev grymt gott! Denhär rätten kommer göras otaliga gånger i mitt kök.

 4. Hej! Superbra recept! Men skulle ni kunna skriva hur lång tid det tar att laga era recept?
  🙂

 5. Karin Mårs skriver:

  Åh så gott. Jag blir hungrig

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.