fbpx

Recept

Post image

Idévärldens vegetariska lasagne

Det här favoritreceptet kommer från vår kokbok så du som redan har investerat i en sådan får väl bortse från det här inlägget? Fast … Å andra sidan kanske det här funkar som en lite påminnelse om hur god den här lasagnen är? Det kanske var ett tag sedan du lagade den nu? Eller, så har du tänkt flera gånger att du ska prova den men inte kommit till skott?

Då, kära vän, är tiden äntligen inne.

Idévärldens vegetariska lasagne
(4 portioner)

100 gram soltorkade tomater i olja, avrunna
1 förpackning fast naturell tofu (cirka 270 gram)
1 dl valnötter
1 kruka basilika
1 msk tamarisoja
2 auberginer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk kallpressad kokosolja
2 förpackningar krossade tomater (à 400 gram)
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkade oregano
1 tsk torkad basilika
2 tsk äppelcidervinäger
örtsalt & nymalen svartpeppar

Skär tomaterna i mindre bitar. Häll av tofun och pressa ut vattnet. Mixa tomater och valnötskärnor till ett smul, tillsätt tofu och tamari och pulsa till en bitig ”färs”. Tillsätt det mesta av basilikan (spara lite till garnering) och pulsa några gånger.

Skiva auberginerna mycket tunt på längden med en osthyvel eller mandolin. Koka vatten i en kastrull. Ånga auberginskivorna i en sil under lock i två minuter. Ta upp och torka av med hushållspapper. Värm ugnen till 100 grader. Lägg en skedfärs längst ner på varje aubergineskiva och rulla ihop. Lägg alla rullarna i en ugnsfast form.

Skala och finhacka lök och vitlök. Värm lökhacket försiktigt i en panna med lite olja. Tillsätt tomatkrosset de torkade örterna och vinägern. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Häll tomatkoket över auberginerullarna. Gratinera mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills auberginerullarna blivit mjuka och tomatsåsen har en ljummen temperatur. Färdigt!

Pumpaparmesan!
Det här är lite överkurs men vi själva älskar att mixa 1 dl pumpakärnor, 1 msk näringsjäst (kan uteslutas), 1/2 vitlöksklyfta, 1 msk kallpressad oolivolja och 2 krm flingsalt till ett smul och strö över lasagnen.

 

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Låter jättegott! Sätter på min ”att-göra ”.

  2. Något tips på vad man kan ha istället för tofu? Har en son som vägrar tofu 😫

  3. Catarina skriver:

    Klok son! Ät inte sojaprodukter, ät artegen föda. Kött, fisk, ägg, grönsaker och bra naturliga fetter.

  4. Ja, gärna tips om man inte vill använda sig av tofu.

    1. Julia Axelsson skriver:

      Åh bara fantasin sätter gränser! Ha i bönor eller varför inte linser?

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.