fbpx

Recept

Post image

Treveckorssallad – har du hört något så genialt?

Alltså, Zeina … Vi känner inte dig men känner du oss eller? Har du tjuvlyssnat på våra samtal, hackat dig in i vårt bokmanus eller hittat nyckeln till vår dagbok?

För hur visste du annars att en treveckorssallad är precis vad vi behöver just nu? Med valpar, barn, renoveringar och deadlines kan vi nämligen inte tänka oss något bättre just nu än en sallad med lång hållbarhet och som dessutom blir godare ju längre den får stå i kylen.

Helt i vår smak så stort tack, Zeina! Och helt i linje med vår nästa bok (som släpps augusti 2019).

Treveckorssallad
(cirka 10 portioner)

1 kg vitkål
800 g morötter
en halv purjolök eller en rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika

Dressing:
1,5 dl vinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk salladskrydda
cirka 1 msk örtsalt eller salt (justera saltmängden efter smak)

UPDATE! Originalreceptet innehåller dessutom 0,5 dl socker men det kan du skippa helt alt ha i en gnutta honung för sötman.

Strimla alla grönsaker (gärna med en mandolin) och lägg i en stor bunke. Koka upp alla ingredienserna till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda med lite mer salt eller vinäger om du känner för det. Täck noggrant och låt stå i kylen några timmar innan servering. Och bäst av allt – salladen håller sig i kylen i cirka 2-3 veckor!

Spana in Zeinas originalrecept här. Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

 

Dela

Kommentarer

  1. Kan man skippa sockret helt eller blir det sämre hållbarhet då?

  2. Kan man byta ut sockret mot samma mängd honung månntro..?

  3. Jag har i lite honung istället. Det håller precis lika bra.

  4. Kan man ersätta sockret med honung och hur länge håller den då??

  5. Jag gör den här salladen o tänker i FP-termer. Tar bort sockret o masserar kålen istället för att förstöra vitaminerna med varmt vatten! Någon gång har jag lagt till honung istället men vi äter o njuter helst utan sötning!

  6. Pia Elfving Wallin skriver:

    Den här salladen har jag gjort i 15 års tid 😀. Kul att den kommit i ropet. /Pia

  7. Gör varianter på den varje vecka! Den behöver inte hålla tre veckor för den äts upp på en. 🙂
    Släng i en hackad chilli och massvis med koriander också!

  8. Det här receptet fick jag av dietist på sjukhuset för 20 år sedan när min då tonårige son behövde hjälp med viktnedgång, men då fanns som sagt sockret med. Fantastiskt god men sonen säger sig må illa av doften fortfarande, blev liksom ingen favorit då 🙂

  9. Stina Helander skriver:

    Hej! Precis den salladen gjorde min mamma i början på 90-talet. Riktigt god och hållbar.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.