Att göra egen kefir – steg för steg – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Att göra egen kefir – steg för steg

fav

Förra veckan knackade det på dörren och in kom en vän med en av de finaste presenter man kan tänka sig – en bytta med levande kefirgryn. Vi tog tacksamt emot den lilla byttan och ställde den i kylen i väntan på rätt tillfälle.

Vi har ingen som helst erfarenhet av kefir så var tvungna att läsa på lite. Kefir innehåller rikligt med laktobaciller som kan bidra till en sund och hälsosam tarmflora. Kefir går att tillverka av nästan alla slags mjölksorter (getmjölk, komjölk, hästmjölk, sojamjölk, kokosmjölk) och det går också att göra kefir på till exempel te vilket ju låter extremt spännande och som något vi måste lära oss mer om. Gunillas gryn behövde dock ohomogeniserad lantmjölk lät hon oss veta, så några dagar senare gick vi till affären och köpte just det och sedan satte vi igång och laborerade i köket.

Så här gjorde vi steg för steg.

1. Häll över grynen i en sil (plast eller nylon är att föredra), ju tätare desto bättre (ha en bunke under som fångar upp kefiren).

2. Häll över kefiren i en glasburk med lock, stäng locket och ställ burken i kylen. Låt stå i 12 timmar. Färdig kefir!

3. Häll över grynen i en annan, ren glasbruk.

4. Fyll på med 6-8 dl lantmjölk.

5. Täck med en duk/papper och ställ varmt i 48 timmar.

6. Börja om från början. Vänligen se punkt 1.

Hur enkelt?

Jo förresten, en sak till!
När man tillverkar kefir själv hemma så är det viktigt att veta att grynen kan bli förstörda vid långvarig kontakt med metall. Bäst att använda plast, glas eller träredskap, helt enkelt. Vi använde dock en sil i rostfritt stål och än så länge lever grynen och frodas precis enligt plan.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.