Att göra egen kefir – steg för steg – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Att göra egen kefir – steg för steg

fav

Förra veckan knackade det på dörren och in kom en vän med en av de finaste presenter man kan tänka sig – en bytta med levande kefirgryn. Vi tog tacksamt emot den lilla byttan och ställde den i kylen i väntan på rätt tillfälle.

Vi har ingen som helst erfarenhet av kefir så var tvungna att läsa på lite. Kefir innehåller rikligt med laktobaciller som kan bidra till en sund och hälsosam tarmflora. Kefir går att tillverka av nästan alla slags mjölksorter (getmjölk, komjölk, hästmjölk, sojamjölk, kokosmjölk) och det går också att göra kefir på till exempel te vilket ju låter extremt spännande och som något vi måste lära oss mer om. Gunillas gryn behövde dock ohomogeniserad lantmjölk lät hon oss veta, så några dagar senare gick vi till affären och köpte just det och sedan satte vi igång och laborerade i köket.

Så här gjorde vi steg för steg.

1. Häll över grynen i en sil (plast eller nylon är att föredra), ju tätare desto bättre (ha en bunke under som fångar upp kefiren).

2. Häll över kefiren i en glasburk med lock, stäng locket och ställ burken i kylen. Låt stå i 12 timmar. Färdig kefir!

3. Häll över grynen i en annan, ren glasbruk.

4. Fyll på med 6-8 dl lantmjölk.

5. Täck med en duk/papper och ställ varmt i 48 timmar.

6. Börja om från början. Vänligen se punkt 1.

Hur enkelt?

Jo förresten, en sak till!
När man tillverkar kefir själv hemma så är det viktigt att veta att grynen kan bli förstörda vid långvarig kontakt med metall. Bäst att använda plast, glas eller träredskap, helt enkelt. Vi använde dock en sil i rostfritt stål och än så länge lever grynen och frodas precis enligt plan.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 10% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Karolina skriver:

  Jsg upplever att min kefir smakar ladugård, har ni några tips før att få bort den smaken/lukten? ☺️

 2. Ingela skriver:

  Min granne erbjöd också kefirgryn. Hon använde också lantmjölk. Jag använder inte mjölkprodukter så behövde fundera lite. Men hur är det om jag vill använda soyamjölk, är det andra gryn då eller…?

  1. Hej!
   Min svägerska är grym på detta, hon har gett oss kefirgryn och nu kär vi på för fullt här hemma! Det går tydligen att ”vänja/lära” grynen att ta havre/soja/mandelmjölk, men det tar lite tid. Vi äter också veganskt här hemma så att köpa mjölk känns sådär faktiskt. Men, det känns väldigt bra att boosta tarmfloran med kefir, så det väger upp!

 3. Marie skriver:

  Hur/var får man tag i kefirgryn?

 4. kan ni inte prata om hur ni ser på nya trenden ”carnivore”? verkar som den hjälper människor med både övervikt, ibs och cancer- hur tänker ni?!

 5. Magnus skriver:

  Tyckte beskrivningen verkade sakna något tills jag insåg att grynen antagligen låg i kefir vid leverans, och att det är denna som i punkt 1 och 2 silas bort och är klar efter 12 timmar i kylskåp, och att punkt 3-6 beskriver hur tillsatt mjölk också blir kefir, som silas av i punkt 1-2 återigen….
  Ursäkta om jag påpekar det uppenbara. För mig var det inte det.

 6. Milla skriver:

  Tyckte också att det verkade konstigt med de första punkterna.

 7. Frida skriver:

  Går fint att använda rostfri sil. Det har jag gjort länge. Vill en ha tjockare kefir kan man ta grädde. Går att variera sig för att få olika resultat.
  Jag gillar inte själva smaken på kefiren men funkar fint i smoothie.
  Om en inte orkar med att hålla på med detta hela tiden kan man ställa den i kylskåpet , tex om man reser bort en vecka.
  Lycka till!

 8. Cilla Blomster skriver:

  Om man inte har en vän som kommer och knackar på dörren och överlämnar dessa kefirgryn, var får man tag på dem då?

  1. Det finns en grupp på FB som heter Kefirgryn! En svenska kefirgrynsdelningssida. Här kan man hittar folk som vill dela med sig av kefirgryn.

 9. Johanna skriver:

  Jag fattar inte riktigt. Är det färdig fil eller bara gryn ni fått, och vad är skillnaden mellan produkten i steg 2 och steg 5?

 10. K. Fir skriver:

  Onödigt snurrig beskrivnin tycker jag. Kefirgryn läggs i mjölk som får stå i rumstemp 12-36h. Sila för att separera grynen från den färdiga kefiren.

 11. Gunnar skriver:

  Johanna: steg 2 är den färdiga kefiren, redo att äta/dricka. I steg fem har de blandat gryn med färsk mjölk.

  Grynen ser ut som keso och ska ligga i mjölk som är näringen för grynen.

 12. Christina skriver:

  Var hittar jag grynen🤔

 13. Du kan köpa gryn för kefir från Grönt levande, de har en hemsida där du kan beställa. Det finns säkert fler som säljer på nätet om man letar.

 14. Det finns en Facebooksida ”Tibetanska kefirgryn utdelning”

 15. Kan ni förklara varför man ska ha i rumstemperatur varannan gång och i kylskåp varrannan? Det framgår inte från texten.

  1. Patrik, det är bara den färdiga kefiren utan kefirgryn som man förvarar i kylskåp. När kefiren jäser gör man det i rumstemperatur helst på ett mörkt ställe. Efter 24-48 timmar (smaksak) silar man och sätter den silade kefiren i kylskåp. Enligt receptet jag använder ska man skölja grynen med vatten innan man börjar på ny kula.

   1. Henrik kan inte du skriva ditt recept till mig.
    Mvh Annica

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.