fbpx

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Nederländerna har antibiotikaresistens under kontroll

Antibiotikaresistens är ett snabbt växande problem och prognosen säger att den så snart som år 2050 kommer orsaka fler dödsfall än cancer, trots att antalet dödsfall i cancer beräknas ha tredubblats till dess. Hu!

Under de senaste årtiondena har det lyckligtvis forskats flitigt på området och riktlinjerna för behandling med antibiotika har förändrats. Nu vet man att restriktiv användning är nyckeln till framgång, men tyvärr är inte alla länder lika duktiga på att se till att läkare bara rekommenderar en antibiotikakur när den verkligen behövs.

De skandinaviska länderna lyfts ofta fram som förebilder, men vi är inte ensamma i toppen. Ett land som har problemet med antibiotikaresistens under kontroll är Nederländerna. UMC Utrecht rapporterar att om en människa smittas av en multiresistent bakterie i Nederländerna är inte risken för att dö större än om samma person drabbas av en bakterie som fortfarande kan behandlas med antibiotika.

Att Nederländerna har antibiotikaresistens under kontroll beror troligtvis på att holländska läkare, precis som många skandinaviska läkare, förskriver relativt få doser antibiotika till sina patienter. Och när de väl skriver ut rör det sig sällan om den typ av antibiotika som bekämpar många olika onda bakterier samtidigt, utan de väljer istället en form som riktar sig mot en specifik bakterie. Detta bidrar också till att hålla antibiotikaresistensen i schack.

Till skillnad från många andra länder är laboratorierna i Nederländerna dessutom snabba på att analysera bakterierna, vilket gör att människor som är smittade med resistenta bakterier fort får rätt antibiotika. Holländarna är också duktiga på att hindra spridning av resistenta bakterier. Patienter som söker vård på sjukhusen behöver till exempel alltid informera personalen om de har uppsökt vård utomlands, och de isoleras i sådana fall tills man vet om de är smittade med resistenta bakterier.

Heja Nederländerna!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Malin skriver:

    Tips på superintressant om poddavsnitt om antibiotikaresistens: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1097895?programid=5188

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.