Ugnsbakad rödkål med butternutpumpa, äpple och falafel – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Ugnsbakad rödkål med butternutpumpa, äpple och falafel

fav

Idag tänkte jag slå ett slag för rödkålen. Jag kommer baka den i ugnen lagom länge, tills den är mjuk men ändå har lite tuggmotstånd kvar, och sedan blanda den ugnsrostade kålen med quinoa, små bitar butternutpumpa, tunna skivor äpple och servera tillsammans med örtbakad falafel. Jisses vad gott.

Print

Ugnsbakad rödkål med butternutpumpa, äpple och falafel

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 medelstort rödkålshuvud

1 liten butternutpumpa

2 dl röd quinoa, okokt

1 äpple

100 g gröna blad krasse

Ugnsbakad falafel:

450 g förkokta vita bönor

1 dl solrosfrön, gärna rostade

2 dl valfria färska örter

1 dl durramjöl (quinoa-, bovete- eller havremjöl går lika bra)

1/2 tsk salt

2 msk kallpressad olivolja

2 nypor svartpeppar

1 dl sesamfrön (att rulla i)

Instruktioner

Vi börjar med falafeln! Värm ugnen till 150°C. Mixa vita bönor, solrosfrön, örter, mjöl, olja, salt och peppar till en bitig smet (solrosfröna ska inte vara helt borta). Känns den för torr kan du ha i lite vatten, men annars ställer du undan smeten och låter den vila i 20 minuter innan du rullar dina falafelbollar.  Forma ungefär 20 falafelbollar och rulla dem i sesamfrön innan du lägger dem på en oljad plåt. Baka i ugnen i ca 30-35 minuter tills de är lätt krispiga på utsidan.

Dags för rödkål! Ta bort en bit av stocken från kålhuvudet och dela sedan resten i stora bitar. Pensla med lite olivolja och lägg på en plåt. Ta bort kanterna från butternutpumpan och dela hela pumpan först längs långsidan, och sedan respektive halva rakt av på bredden. Skär försiktigt bort skalet med en vass kniv, rensa bort kärnor och trådar, och dela till sist pumpan i små kuber. Ringla över lite olivolja och lägg kuberna på plåten tillsammans med rödkålen. Baka butternutpumpan och rödkålen i ugnen i ca 35-40 minuter, eller tills de är lagom mjuka och gyllene.

Under tiden du väntar kokar du quinoan enligt instruktionen på förpackningen. Passa också på att skiva äpplet i tunna skivor. Använd gärna en mandolin! Blanda rödkål, butternutpumpa, quinoa, äpple och gröna blad på en stor tallrik. Servera med falafel och varför inte en röra av något slag? Eller kanske avokado och en god olivolja? Dekorera med krasse!

Anteckningar

TIPS!

Om du har en varmluftsugn kan du baka både falafel, pumpa och rödkål samtidigt. Sänk i sådana fall temperaturen till 125°C.

Receptet publicerades först på Therese blogg: plantbasedbythess.com.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Ulrica skriver:

    Olivolja i 150 grader? Bör man inte byta till kokosolja?

  2. @Ulrika: Rykpunkten för kallpressad olivolja är vad jag har kunnat läsa mig till 160 grader, så 150 borde inte vara några problem.

  3. Ulrica skriver:

    Okej! Tack!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.