fbpx

Food Pharmacy

Post image

Felaktig marknadsföring från Semper barnmat?

Bara en liten andel av all havre som växer i Sverige uppfyller de krav som finns på råvaror till barnmat, påstår Semper på sin sajt. Målet är att få småbarnsföräldrar att köpa industriproducerad pulvergröt istället för att laga gröt själva. Nu tillbakavisar den största leverantören av havre i Sverige, Lantmännen, Sempers påståenden. Kvaliteten på havren varierar från år till år, men den håller generellt hög standard. 

När mina barn skulle börja äta riktigt mat gav jag dem helst burkmat, för att vara säker på att maten skulle var fri från salt och innehålla all den närings som barnet behöver. Nu i efterhand har jag förstått att dessa rädslor delvis orsakades av barnmatsindustrins marknadsföring. I sina texter lägger de in finstilta skrämselskott, som underminerar föräldrars självförtroende att ge sina barn riktig mat.

Semper barnmat skräms med gifter i maten
Under arbetet med Smakäventyret och Stora boken om barn och mat har jag insett att barnmatsindustrin har hittat på ännu ett knep att skrämma föräldrar: att antyda att den mat som finns i butikerna kan vara för giftigt för barnen. 

Företagen utnyttjar det faktum att kraven är ännu högre på barnmat än i annan mat, och insinuerar att om föräldrar köper annan mat så kan den vara dålig för barnen. Här är exempel på detta från Sempers sajt:

När jag tidigare i veckan skrev ett öppet brev till Semper om att de säljer processad skräpmat till småbarn, försvarade de sig med just detta:

Dessutom är gränsen för bekämpningsmedel extra hård just för barnmat – likadana regler oavsett om varan är ekologisk eller ej. Det tycker vi är bra!Exempelvis kan enbart ca 5 % av den svenska havren som skördas användas till barnmat.” 

Under arbetet med Stora boken om barn och mat kontrollerade påståendet om havren med Livsmedelsverket, som sa att svensk havre generellt håller hög kvalitet. När jag kontaktade Semper kunde de inte visa mig några belägg för sina sina siffror, utan refererade istället till ”Sveriges största leverantör av havre”.

Lantmännen: svensk havre håller mycket högre kvalitet
Den största leverantören av havre i Sverige är Lantmännen. Nu har jag kontaktat dem för att få reda på vem som har rätt och fel. Här är deras svar:

”Vi kan bekräfta bilden från Livsmedelsverket att svensk havre håller mycket hög kvalitet. Vad gäller andelen havre med barnmatskvalitet av total mängd havre som odlas är svårt att estimera eftersom det varierar kraftigt från år till år och kräver ett omfattande analysarbete. Vi kan därför inte bekräfta siffran på 6%.

Det odlas runt 750 000 ton havre i Sverige årligen, för människor och till djurfoder. Lantmännen köper in och förädlar cirka 2 000 – 3 000 ton havre av barnmatskvalitet, med de lag- och kundkrav det innebär, per år. Vi kontrakterar särskilda odlare för denna kategori för att möta efterfrågan från våra kunder.”

Låga nviåer av mögelgifter i 2018 års skördar
En sak som exempelvis varierar från år till år mängden mögelsvampar i havren. Sedan 2011 har branschorganisationen Foder och spannmål följt halten mögelgifter i svenska spannmål noga. Då var halterna relativt höga. Men sedan dess har de minskat ordentligt och förra året – då sommaren var mycket varm och torr – visade analyserna på rekordlåga nivåer av mögelgifter.

Det tål att poängteras att havre som innehåller för mycket mögelgifter inte får säljas i butiker, utan det används istället som foder till djur. 

Så alla ni småbarnsföräldrar: lyssna inte på skrämselpropagandan från Semper eller andra barnmatsföretag. Svensk mat håller generellt mycket hög kvalitet. Under första året i livet behöver barn få möjlighet att utveckla sina smaklökar och vänja sig att ha mat av olika konsistens i munnen. Självklart kan du då och då underlätta livet med lite burkmat eller pulvergröt, men ju mer fler former av mat din bebis får testa, desto bättre är det. Se till att utnyttja din bebis nyfikenhet och ha ett härligt smakäventyr!

Semper har avböjt att kommentera Lantmännens svar. Jag har anmält deras marknadsföring till Konsumentverket, så att de kan utreda om den strider mot marknadsföringslagen.

Ann Fernholm är författare av böckerna Ett sötare blodDet sötaste vi harSmakäventyret och nu senast Stora boken om barn och mat. Hon har också grundat Kostfonden, en ideell forskningsfond med målet att se till att maten används som medicin i vården. Då och då skriver hon här på Food Pharmacy. Åsikterna i krönikan är skribentens egna.

Dela

Kommentarer

  1. Något som oroar mig är att man i princip känner sig tvingad att ge välling och pulvergröt. Jag ammade tills dottern var över ett år, hon åt lite hemlagad mat och smakade på det mesta men åt sig inte mätt. En dietist som vi träffade i samband med utredning för mjölkallergi sa att mitt barn riskerade kalcium och järnbrist om vi inte gav industrigröt, att amningen var i princip meningslös ur näringssynpunkt. Vi säkrade oss med blodpudding och berikad havredryck, försökte ge all järnrik och kalciumrik mat.. och jag bad om blodprov för att vara på den säkra sidan. Ingen brist, och dessutom rundlagd och helt enligt viktkurvan. Nu tror jag att föräldrar kommer vara extra oroliga iom den undernärda flickan som fick veganmat

  2. Så viktigt det du gör, Ann! De har oxå värvat BVC-sköterskorna att skrämma nyblivna föräldrar att INTE laga egen gröt utan köpa industrigröt. Och för säkerhets skull tog hon fram en pärm med inplastade bilder på Sempers produkter som hin visade så att vi skulle välja ”rätt” i butikshyllan. Pärmen gjord och utdelad av Semper så klart! Fortfarande arg för att jag som ny och osäker förälder gick med på att ge min bebis sånt jag aldrig skulle köpa till mig själv. Så heja dig!

  3. Annie skriver:

    Tack för information och det viktiga arbete som du gör Ann!

  4. Carina Sjögren skriver:

    Urbra! Både dina texter, och att du anmäler Semper till Konsumentombudsmannen!
    Och sen har vi vårdcentralerna vars personal, med åtskilliga sjuksköterskor som Sempers främsta banerförare, talar sig varma för vällingen, så att mammor till och med kortar ner sin amning i tron att ’det är bäst för barnet’!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.