Grön(saks-) smoothiebowl med topping – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Grön(saks-) smoothiebowl med topping

fav

Här kommer en favorit! Under våren och sommaren äter jag oftare olika typer av smoothiebowls och det fina med det är att du kan mixa ner i princip vad som helst (nåja, nästan). Var inte rädd för att gå utanför fryst-banan-bär-och-acaipulver-boxen!

Jag mixar gärna ner så mycket grönsaker som möjligt eftersom det ger en mättande frukost fylld av näring. I just den här smoothien slängde jag bara i ett gäng gröna grönsaker som jag hade hemma, bland annat min nya favorit – algen chlorella. Gott och ger en riktigt läcker färg!

Och så en tanke kring det här med avokado. Du har säkert, precis som jag, nåtts av debatterna kring exempelvis vattenanvändning och icke hållbar produktion. Det handlar bland annat om att de hippa grödorna odlas i sådana extrema mängder (eftersom det ger mest avkastning) att jordarna blir för hårt belastade. Trots detta har jag inte helt slutat att äta avokado. Jag gör det däremot betydligt mer sällan och undviker att köpa om jag inte hittar ekologisk från Europa. Istället för att se det som en självklarhet att få äta avokado varje dag är det nu en lyx som sparas till speciella tillfällen. Senast hamnade avokadon i den här smoothien, och oj så gott det var!

Är du förresten nyfiken på att höra mer om hållbar livsmedelsproduktion? Lyssna på avsnitt #2 av Hållklarhetspodden där jag intervjuar forskaren Elin Röös.

Print

Grön(saks-) smoothiebowl

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 1 portion 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1/41/2 fänkål

1 stor näve färsk bladspenat

1 stjälk blekselleri

1 cm ingefära

1 msk färskpressad citronjuice

1/2 avokado

1 stor näve frysta hallon

2 färska dadlar, urkärnade

1 1/2 tsk chlorellavatten efter smak

Topping:

Granola eller rostade fröer och/eller nötter

Hempafrön

Kokosbitar

Torkade bär eller frukt, exempelvis inkabär och aprikoser

Färsk mynta

Instruktioner

Släng ner allt i en stark mixer och mixa tills det blir helt slätt. Ha sedan i lite vatten i taget tills du får en textur som du gillar. Ska du dricka den på vägen? Häll i mer vatten för en lösare smoothie eller mindre vatten för en smoothie som äts bäst med sked. Toppa med valfria godsaker!

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.