fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Idag uppmärksammar vi internationella celiakidagen

Idag är det internationella celiakidagen. Celiaki, eller glutenintolerans, är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs, vilket kan leda till näringsbrist och ohälsa.

Under de senaste årtiondena har sjukdomen ökat, både i Sverige och i flera andra västländer, och enligt Svenska Celiakiförbundet beräknas nu upp till 3 procent av befolkningen i Sverige ha celiaki. De flesta har ännu inte fått sin diagnos.

Med celiaki till höger (i familjen) och vänster (i personalstyrkan) känner vi att vi såklart vill uppmärksamma den här torsdagen lite extra. Så, vi snodde helt enkelt ihop lite glass i mixern, och sedan bakade vi våra egna glutenfria rån.

Du milde så gott det blev. Och riktigt enkelt var det också!

3 glutenfria glasstrutar

2 ägg
1,5 tsk honung
1 tsk fiberhusk
1 dl mandelmjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen fluffiga och rör därefter ner honung och fiberhusk. Rör försiktigt ner mandelmjölet. Smeten = färdig.

Rita nu tre cirklar på ett bakplåtspapper, cirka 14 cm i diameter. Ta hjälp av en skål eller liknande om du inte har extremt stadig hand. Vänd sedan på bakplåtspappret innan du breder ut smeten (så att färgen inte fastnar på våfflorna) och bred ut smeten i tunna, jämna lager på cirklarna. Grädda på en plåt i ugnen i cirka 5 minuter tills de fått en gyllene färg.

Ta ut plåten ur ugnen, lossa snabbt våfflorna från pappret och rulla dem till strutar i handen. Låt dem svalna på ett galler innan du fyller dem med glass. Och, på tal om glassen:

Blixtsnabb jordgubbsglass

2 frysta bananer
2 dl frysta jordgubbar

Mixa bananerna och jordgubbarna. Klart! Toppa med valfri topping (i vårt fall torkade hallon och kakaonibs). Smaklig stund!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Johanna Nyström skriver:

    Hej!

    Hur går era tankar kring upphettning av mat och AGE/ALE? Förut sa ni max 100-120 grader, men 200 grader?

  2. Carolina skriver:

    Hej! Har ni testat receptet men med kikärtsspad istället? 🙂

  3. Lina Zetterlund skriver:

    Jag bytte ägg mot kikärtspad och mandelmjöl mot hälften hasselnötsmjöl och hälften kokosmjöl.
    Och gjorde glass på jordgubbar, mango, passionsfrukt och lite kokosgrädde.
    Mums vad gott det blev🥰tack för goa enkla recept😍

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.