fbpx

Press, Recept

Post image

Krispigt och väldigt vegetariskt morotsbacon

Den här texten publicerades först i SvD Perfect Guide.

För några år sedan gick Världshälsoorganisationen WHO ut med information om att processat kött skulle klassas som cancerframkallande. Den nya klassificeringen placerade vanlig frukost-, lunch- och middagsmat så som bacon, skinka, korv, leverpastej och blodpudding i samma riskkategori som rökning och arsenik. Hu! WHO menar dock att man inte bör jämställa konsumtion av processat kött med till exempel rökning. Båda klassificeras som cancerframkallande, men inte nödvändigtvis i samma utsträckning.

Att vi behöver ta det lite lugnt med köttkonsumtionen är ingen nyhet. Enligt Livsmedelsverket bör vi inte äta mer än totalt 500 gram rött kött och charkprodukter i veckan, men tråkigt nog är det en rekommendation få av oss följer.

Det är framför allt charkprodukterna, det processade köttet, som vi bör vara försiktiga med. Gemensamt för dessa livsmedel är att de innehåller konserveringsmedel och annat fuffens som ska skydda mot bakterier och förlänga produktens hållbarhet. Mer forskning krävs, men troligtvis bidrar allt tillsatt skräp till den ökade risken för cancer, kanske i kombination med stora mängder salt och fett.

Vi har inte knaprat bacon på flera år och är sällan sugna på processat kött i allmänhet, men när vi fick nys om att det går att göra bacon på morötter var vi tvungna att prova. Milda Matilda, så smart, enkelt och gott! Morotsbacon, eller fejkon som det också kallas, är innehållsmässigt raka motsatsen till allt du hittar i charkdisken. Förvånansvärt likt vanligt bacon, fast sisådär hundra gånger godare. Och bättre för kroppen, så klart.

Morotsbacon

3 stora morötter
2 msk rapsolja
1 tsk vitlökspulver
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt

Värm ugnen till 160 grader varmluft.

Skölj morötterna, men skala dem inte eftersom mycket av nyttigheterna sitter i skalet. Hyvla på längden med hjälp av en mandolin och lägg skivorna på en plåt.

Rör ihop rapsolja, vitlökspulver, paprikapulver och salt, och pensla blandningen på morotsskivornas båda sidor. Ställ in plåten i ugnen i ca 15 minuter. Lätt som en plätt! Servera till helgbrunchen, som salladstopping eller snacksa på skivorna precis som de är.

Tack Lisa och Eriks hälsoblogg för receptet!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Jessica skriver:

    Hur tunna skivor av morötterna rek du?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Gör dom ett par millimeter tjocka, tänk som en skiva “vanligt” bacon

  2. Maria Orvemo skriver:

    Hej!
    Det går alltid att experimentera förstås, men för enkelhetens skull; någon som vet motsvarigheten i vanlig ugn till 160 grader varmluft?

  3. Christl Osterberg skriver:

    Man brukar räkna att varmluft är 25 grader varmare än en vanlig ugn.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.