Vulverine, PCOS och fertilitet – Food Pharmacy

Podd

Post image

Vulverine, PCOS och fertilitet

I veckans rykande färska avsnitt av Food Pharmacy-podden (#83) intervjuar Sebbe Jenny Koos, Justisse Holistic Reproductive Health Practitioner, också känd som Vulverine, fittologen, the pussy whisperer, trostolkaren, eller helt enkelt den helhetstänkande sexualhälsorådgivaren. Ja, du hör ju redan här vilken otroligt spännande människa hon är. 

Jenny Koos arbetar med kvinnors menscykler. Hon lär ut justissemetoden, en metod för fertilitetsförståelse, men ger också hormonhälsorådgivning i stort kring bland annat PMS, PCOS och endometrios. 

I dag grottar Jenny och Sebbe ner sig i paraplydiagnosen PCOS, polycystiskt ovariesyndrom. Så mycket som var femte fertil kvinna har diagnosen, men trots den höga siffran är det konstigt nog långt ifrån alla som vet vad det är. 

Kvinnor med PCOS har ofta oregelbunden menscykel och kan lida av akne, ökad behåring och fetma kring midjan. I det långa loppet är diagnosen kopplad till en högre risk för diabetes och graviditetsdiabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och livmodercancer. Men det som många kvinnor upplever som det största problemet med PCOS är att de inte ägglossar och därför har svårt att bli gravida.

Lågkolhydratkost, jämna blodsockernivåer, minskad stress och tillskott av D-vitamin har visat sig främja en naturlig ägglossning, men trots detta får kvinnor som söker hjälp för sina besvär ofta p-piller utskrivna för att maskera symptomen. Eller som Jenny själv säger i podden: en PCOS-stämpel i pannan, tack och hej, ta ett p-piller och god natt.

In och lyssna! 

Och förresten, vill du ha mer av Jenny Koos? Håll utkik här på bloggen för inom kort kommer hon tillbaka som vår alldeles egna PCOS-expert. 

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Monica skriver:

  Alltså JA!
  Under de senaste tio åren har allt flera av mina vänner diagnostiserats med PCOS, eller ibland men mer sällan PCO. För två månader sedan fick ckså jag diagnosen PCO. Från superregelbundna menscykler, utan några större besvär, till ett år av konstant förändrad cykel för att sedan helt bli utan mens.

  Undrade såklart varför och hur. Min gynekolog kunde inte svara, eftersom det enligt honom saknas forskning. Han la till att det inte var något att oroa sig över, eftersom (enligt honom) var åttonde kvinna har PCO.

  Men om nu 12.5-20% av alla kvinnor har PCO eller PCOS, hur kan det vara outforskat?

  Så min fråga till er är om det stämmer? Finns det verkligen ingen forskning på ämnet? Om forskning finns, vad säger den?
  Jag har tyvärr inte hittat så mycket själv när jag sökt information.

  Med vänligaste hälsning,
  Monica

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.