Birchermüsli med plommonkompott – Food Pharmacy

Therese Elgquist, Recept

Post image
fav

Birchermüsli med plommonkompott

fav

Hur mycket jag än älskar gröt (och det är MYCKET) så blir jag sällan sugen på en varm skål en sommarmorgon. Jag vill hellre ha något svalt och gärna något som går bra att plocka med till stranden för en frukost ute i naturen. Här kommer en sommarfavorit från min andra kokbok The new green protein.

Birchermüsli, vad är det då? Jo, det är en populär frukosträtt i Tyskland och Schweiz som påminner mycket om trendiga over night oats, men med müsli som bas istället för endast havregryn. Namnet kommer från den schweiziske man som sägs ha kommit på receptet i början av 1900-­talet.

Lägg havregryn och frön, eller en färdig müsli, i blöt på kvällen så har du en riktigt krämig och mättande rawliknande gröt redo att äta på morgonen. Ta gärna ut gröten från kylskåpet och låt stå på köksbänken i rumstemperatur en stund innan du äter den. Självklart går det bra att värma gröten lätt om du föredrar ljum­men gröt.

Gör gärna en större sats plommonkompott. Den går utmärkt att förvara i en burk med tätslutande lock i kylskåp i upp till en vecka.

Print

Birchermüsli med plommonkompott

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 2 portioner 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1 rött äpple, oskalat och grovt rivet

2 dl havregryn

2 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

2 msk pumpakärnor

2 msk chiafrön

2 msk linfrön

1/2 dl torkad ekologisk frukt eller bär

1 dl osötad växtyoghurt (havreyoghurt, kokosyoghurt eller ekologisk sojayoghurt)

2 dl vatten

Plommonkompott:

2 plommon, tärnade

1/2 dl vatten

1 msk chiafrön

Instruktioner

Blanda alla ingredienser i en bunke. Rör om igen efter 10 minuter för att undvika klumpar. Fördela i två skålar eller i glasburkar med lock om du vill ta med frukosten dagen därpå. Låt stå svalt minst 8 timmar eller över natten. 

Sjud plommonen tillsammans med vattnet i en kastrull tills de mjuknat och mixa till en bitig puré med en stavmixer. Blanda ner chiafröna. Rör om igen efter ett par minuter för att undvika klumpar. Låt svälla i 5 minuter. 

Anteckningar

TIPS!

Testa att variera kompotten. Byt ut plommonen mot 100 g hallon, jordgubbar eller kanske rabarber – då eventuellt med lite lönnsirap för sötma. 

Ta gärna en titt i mina böcker The new green salad och The new green protein. Foto: Fanny Hansson (The new green protein, Bonnier Fakta).

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.