fbpx

Recept, Therese Elgquist

Post image

Birchermüsli med plommonkompott

Hur mycket jag än älskar gröt (och det är MYCKET) så blir jag sällan sugen på en varm skål en sommarmorgon. Jag vill hellre ha något svalt och gärna något som går bra att plocka med till stranden för en frukost ute i naturen. Här kommer en sommarfavorit från min andra kokbok The new green protein.

Birchermüsli, vad är det då? Jo, det är en populär frukosträtt i Tyskland och Schweiz som påminner mycket om trendiga over night oats, men med müsli som bas istället för endast havregryn. Namnet kommer från den schweiziske man som sägs ha kommit på receptet i början av 1900-­talet.

Lägg havregryn och frön, eller en färdig müsli, i blöt på kvällen så har du en riktigt krämig och mättande rawliknande gröt redo att äta på morgonen. Ta gärna ut gröten från kylskåpet och låt stå på köksbänken i rumstemperatur en stund innan du äter den. Självklart går det bra att värma gröten lätt om du föredrar ljum­men gröt.

Gör gärna en större sats plommonkompott. Den går utmärkt att förvara i en burk med tätslutande lock i kylskåp i upp till en vecka. 

Bircher müsli med plommonkompott
(2 portioner)

1 rött äpple, oskalat och grovt rivet 
2 dl havregryn
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
2 msk pumpakärnor
2 msk chiafrön
2 msk linfrön
1/2 dl torkad ekologisk frukt eller bär

1 dl osötad växtyoghurt (havreyoghurt, kokosyoghurt eller ekologisk sojayoghurt)
2 dl vatten 

Plommonkompott:
2 plommon, tärnade 
1/2 dl vatten
1 msk chiafrön 
 

Blanda alla ingredienser i en bunke. Rör om igen efter 10 minuter för att undvika klumpar. Fördela i två skålar eller i glasburkar med lock om du vill ta med frukosten dagen därpå. Låt stå svalt minst 8 timmar eller över natten. 

Sjud plommonen tillsammans med vattnet i en kastrull tills de mjuknat och mixa till en bitig puré med en stavmixer. Blanda ner chiafröna. Rör om igen efter ett par minuter för att undvika klumpar. Låt svälla i 5 minuter. 

Toppa birchermüslin med plommonkompott vid servering. 

Print

Birchermüsli med plommonkompott

  • Författare: Therese Elgquist
  • Serverar: 2 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 rött äpple, oskalat och grovt rivet

2 dl havregryn

2 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

2 msk pumpakärnor

2 msk chiafrön

2 msk linfrön

1/2 dl torkad ekologisk frukt eller bär

1 dl osötad växtyoghurt (havreyoghurt, kokosyoghurt eller ekologisk sojayoghurt)

2 dl vatten

Plommonkompott:

2 plommon, tärnade

1/2 dl vatten

1 msk chiafrön

Så här gör du

Blanda alla ingredienser i en bunke. Rör om igen efter 10 minuter för att undvika klumpar. Fördela i två skålar eller i glasburkar med lock om du vill ta med frukosten dagen därpå. Låt stå svalt minst 8 timmar eller över natten. 

Sjud plommonen tillsammans med vattnet i en kastrull tills de mjuknat och mixa till en bitig puré med en stavmixer. Blanda ner chiafröna. Rör om igen efter ett par minuter för att undvika klumpar. Låt svälla i 5 minuter. 

Tips!
Testa att variera kompotten. Byt ut plommonen mot 100 g hallon, jordgubbar eller kanske rabarber – då eventuellt med lite lönnsirap för sötma. 

Följ gärna Therese Elgquist på på Instagram @plantbasedbythess, eller fortsätt inspireras på Therese hemsida plantbasedbythess.com. Ta också en titt i hennes böcker The new green salad och The new green protein. Foto: Fanny Hansson (The new green protein, Bonnier Fakta).

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.
Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.