Brunchwok med mathavre, svamp och mandeldressing – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Brunchwok med mathavre, svamp och mandeldressing

fav

Idén är enkel; släng ner lite olika enstaka grönsaker (eller väl utvalda efter säsong och det som finns i butik) och ett par nävar baljväxter i en wokpanna (vanlig stekpanna funkar också, så klart), fräs tills sådär lagom al dente. Addera någon form av sädesslag och en näve bladspenat. Ta bort från plattan, ringla över en dressing eller sås och servera med ett krispigt knäcke eller en skriva bröd. Klart!

Så, bara att börja woka!

Brunchwok med mathavre, svamp och mandeldressing
(2 portioner)

1 1/2 dl mathavre, gärna blötlagd över natten
1/2 liten rödlök
100 gram ostronskivling, eller annan matsvamp
2 morötter
1/2 äpple
1 förpackning (á 230 gram avrunnen vikt) svarta bönor
1 näve färsk bladspenat
1 liten näve färsk persilja
1 dillkvist
flingsalt och nymalen svartpeppar

Mandelsås:
1 msk mandelsmör 
1 1/2 msk vatten
1 tsk äppelcidervinäger
1 nypa flingsalt

Till servering:
fröknäcke

Koka mathavren enligt anvisning på förpackningen. Om du har blötlagt havren räcker det med 2-3 minuter. Låt svalna något, fluffa upp med en gaffel.

Skala och finhacka rödlöken. Fräs i en skvätt vatten i en wokpanna tills den mjuknat. Riv morötterna grovt. Strimla svampen. Tärna äpplet. Vänd ner allt i wokpannan och sväng runt ett par minuter. 

Häll av och skölj de svarta bönorna. Hacka persilja och dill. Vänd ner i woken tillsammans med spenaten och ta av från värmen.

Mixa ihop ingredienserna till mandelsåsen, smaka av med salt.

Fördela havrefräset i två skålar, ringla över mandelsås och servera med fröknäcke.

Print

Brunchwok med mathavre, svamp och mandeldressing

  • Av : Therese Elgquist
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1 1/2 dl mathavre, gärna blötlagd över natten

1/2 liten rödlök

100 gram ostronskivling, eller annan matsvamp

2 morötter

1/2 äpple

230 gram svarta bönor

1 näve färsk bladspenat

1 liten näve färsk persilja

1 dillkvist

flingsalt och nymalen svartpeppar

Mandelsås:

1 msk mandelsmör

1 1/2 msk vatten

1 tsk äppelcidervinäger

1 nypa flingsalt

Instruktioner

Koka mathavren enligt anvisning på förpackningen. Om du har blötlagt havren räcker det med 2-3 minuter. Låt svalna något, fluffa upp med en gaffel.

Skala och finhacka rödlöken. Fräs i en skvätt vatten i en wokpanna tills den mjuknat. Riv morötterna grovt. Strimla svampen. Tärna äpplet. Vänd ner allt i wokpannan och sväng runt ett par minuter. 

Häll av och skölj de svarta bönorna. Hacka persilja och dill. Vänd ner i woken tillsammans med spenaten och ta av från värmen.

Mixa ihop ingredienserna till mandelsåsen, smaka av med salt.

Fördela havrefräset i två skålar, ringla över mandelsås och servera med fröknäcke.

Receptet publicerades först på plantbasedbythess.com.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.