fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Plommonkaka med mandel

Det är slutet av augusti, vindarna är varmare än i juli och plommonen ropar från sina grenar att de vill hoppa ner i en kaka. Idag kom Jonna in på kontoret med väskan full av de glänsande små kloten som hon knyckt i skymningen på bostadsrättsföreningens gård. Så nu spänner vi på oss våra förkläden och uppfyller plommonens önskan. Nu bakar vi plommonkaka.

Plommon i skål

Det här är en vansinnigt tillfredsställande kaka som genast för tankarna till mormors kafferep i berså. Just det här receptet innehåller dock ägg så är du vegan är det ingenting för dig. Men vi tänker att du kanske kan prova att göra vår äppelknyckarpaj fast på plommon istället? Vi har själva inte hunnit prova, så hör gärna av dig i kommentarsfältet nedan om det blev gott (annars har du the right to remain silent, så att säga).

Plommonkaka

Jo, en sak till innan vi börjar baka. Du kanske noterat att vi börjat med receptkort i alla våra recept? Vi är så glada över att äntligen kunna erbjuda dessa! Och utöver att de är praktiska så är vissa av dem dessutom klimatberäknade, precis som alla recept i vår senaste bok. Eftersom vi har knyckt våra egna plommon den här gången så är uträkningen dock något missvisande. I klimatberäkningen har vi använt köpta plommon, helt enkelt.

Print

Mormors plommonkaka med mandel

Receptinspiration: nillaskitchen.se

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 10 bitar 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

100 g smält kokosolja

2 ägg

1/2 dl honung

1 dl mandelmjöl

1/2 dl bovetemjöl

1 tsk bakpulver

10 knyckta plommon

Så här gör du

Sätt ugnen på 160°, ta fram en kastrull och smält kokosoljan . Vispa ihop ägg och honung i en skål och blanda alla torra ingredienser i en annan. Rör försiktigt ner den smälta kokosoljan i äggblandningen och fortsätt sedan med de torra ingredienserna. Rör långsamt tills du har en len smet.

Kärna och klyfta plommonen. Ta fram en form med löstagbar botten och smörj den med kokosolja innan du mjölar den med lite mandelmjöl. Fyll formen med smet och placera ut plommonklyftorna i valfritt mönster (tryck ner dem halvvägs i smeten).

Grädda plommonkakan i ca 40 minuter och ta ut den när den har stannat och fått lite färg. Se upp så den inte bränns! Servera gärna när den fortfarande är lite varm, precis som mormor skulle ha gjort.

Varmt receptinspirationstack till underbara nillaskicthen.com.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Dela

Kommentarer

  1. Ska det uppmanas till stöld!?
    Stillat? Det står i receptet “knyckta plommon” *suck*

    1. Food Pharmacy skriver:

      Nä, så klart ska vi inte stjäla från varandra. I den bästa av världar har vi alla ett alldeles eget plommonträd!

  2. Går denna att frysa??
    Jag tänkte “go wild” och byta ut plommon mot äpplen, slänga i 0,5g saffran + dubbel sats för att ladda frysen inför att släkten kommer i julhelgen:)

    Har ni erfarenhet av att frysa den, kommer det bli bra eller kommer min sockerstinna släkt (åter) att sucka åt mina upptåg?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Vilken bra idé, Maja! Vi har inte testat att frysa den, så berätta gärna hur det gick!

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.