Regnbågsmat – en liten regnbåge av antioxidanter – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Regnbågsmat – en liten regnbåge av antioxidanter

Tror minsann att vi fått lite nya läsare efter att Näringsjägaren släpptes i början av augusti. Varmt välkommen hit! Här fokuserar vi på vad vi kan äta istället för förbud, jagar näring i alla måltider, säljer vakumblenders och ånginsatser och försöker alltid blanda minst tre olika färger av frukt och grönt när vi lagar mat. Vafalls? kanske du tänker nu (och om du inte tänker det eftersom du redan har råkoll på vad regnbågsmat är så ses vi här imorgon istället för då blir det ett recept på näringsjägarsushi med grönsaker och quinoa så det så).

Jo, vi har alltid en liten regnbåge i bakhuvudet när vi handlar och lagar mat. I färgen i alla frukter och grönsaker finns nämligen antioxidanter i form av fytokemikalier. Fytokemikalierna fungerar som växternas immunsystem och är superviktiga för deras överlevnad, de skyddar dem från både UV-strålning och mot olika angrepp såsom virus, bakterier och föroreningar och dessutom har de starka antioxidativa egenskaper.

Grejen är bara den att olika färger innehåller olika sorters fytokemikalier med olika positiva effekter på vår hälsa så om du bara äter gröna grönsaker, får du bara i dig den sortens fytokemikalier. Många av antioxidanterna försvarar sig bara mot vissa specifika radikaler, och därför är det viktigt att du får i dig en bra mix av olika grönsaker, frukter, bär och nötter och inte bara lever på morot och cashewnötter, dag ut och dag in. Om du däremot äter från en större del av färgpaletten, låt säga orange, rött och grönt, får du i dig olika sorters fytokemikalier som dessutom stärker varandra.

Det intressanta är att 1 + 1 inte = 2 i fytonutrienternas värld. Eftersom olika fytonutrienter förstärker varandras egenskaper kan de i stället leda till att 1 + 1 = 3. Därför är en bra regel att en måltid alltid ska innehålla flera färger från växtriket – då kvalar det in som regnbågsmat och du förser kroppen med en trygg heltäckningsmatta av sjukdomshämmande processer. Kom bara ihåg att tänka på en liten regnbåge nästa gång du står där och stirrar in i kylen, så ska du se att det ordnar sig.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.