fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Äppelpaj för näringsjägare på pallade äpplen

Vi älskar att palla äpplen. Kanske bor det en liten tjuv i oss? Första gången vi pallade var i en prunkande trädgård på vår barndoms gata, och gubben vars äpplen vi så hänsynslöst slet loss blev precis så rasande som de arga gubbarna brukar bli i alla sagor. På den tiden satte vi tänderna i äpplena direkt, för att röja alla bevis om polisen skulle komma. Men idag bakar vi som rubriken antyder en äppelpaj.

Äppelpaj? viskar du nu förvånat och väter nervöst läpparna med tungan, slick slick. Blev vi inte bjudna på ett recept på en helt magisk plommonkaka så sent som i fredags?

Absolut! svarar vi. Men det receptet innehöll ägg, och som plåster på såren kommer här ett recept för alla näringsjägare som inte äter ägg.

Det här receptet är förresten från nya boken, Näringsjägaren (om du mot all förmodan inte köpt den än så slå slag i saken nu, för bövelen).

Ju fler vi blir i vårt jaktlag desto bättre, helt enkelt.

Print

Äppelpaj för näringsjägare

  • Författare: Food Pharmacy
  • Serverar: 1 paj 1x
Scale

Ingredienser

3 dl hel havre, blötlagd i minst 8 timmar eller över natten

2 dl havregryn

10 första dadlar, urkärnade

1/2 tsk malen kardemumma

1 tsk vaniljpulver

6 knyckta äpplen

2 tsk malen kanel 

1 msk kallpressad rapsolja

Till servering:

Vaniljsås

Färsk citronmeliss

Så här gör du

Värm ugnen till 150 grader. Låt havren rinna av väl. Mixa till ett smul tillsammans med havregryn, dadlar, kardemumma och vaniljpulver. Skölj och skär äpplena i klyftor, blanda med kanelen och sprid ut i en ugnsfast pajform. Fördela smuldegen över äppelbitarna och ställ in i ugnen och grädda tills äpplena är halvmjuka och toppingen knaprig, det tar cirka 45 minuter. Servera pajen ljummen, gärna tillsammans med vaniljsås och citronmeliss. 

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Dela

Kommentarer

  1. Martin Annerbo skriver:

    Lite osäker på receptet, säkert jättegott, men:
    1. Vad ger hel havre mer jämfört med öko fullkorn havregryn?
    2. Vad är “första dadlar”? Kanske färska?
    3. 6 äpplen kann väga allt mellan 500g och 3 kg tror jag, och beroende på tänkt formstorlek kanske receptet behöver anpassas?

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.
Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.