Choklad-bliss balls med tranbär och rostad sesam – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Choklad-bliss balls med tranbär och rostad sesam

fav

Bliss balls är vad jag bakar när jag vill ha något sött, men inte orkar eller hinner göra en hel kaka. Jag använder färska dadlar eller den torkade frukt som jag har hemma för tillfället (exempelvis blåbär eller aprikoser), tillsammans med tahini eller någon form av nötsmör (detta blir min fettkälla istället för olja eftersom jag gärna använder HELA råvaran, och inte bara oljan som fallet blir med till exempel kokosolja) och någon form av sädesslag som blir själva den matiga massan.

Och så kakao så klart, och inte sällan lite kanel eller bärpulver för extra smak. Sedan är det bara rullningen kvar – kokosflingor, rostade sesamfrön eller nötter, bärpulver eller matchapulver – det går att variera i oändlighet.

Detta är mitt absoluta favoritrecept eftersom a) de innehåller TAHINI som jag fullkomligt älskar, b) de är härligt syrliga tack vare tranbärspulvret och c) perfekt krispiga på utsidan tack vare sesamfröna.

Hoppas att ni gillar dem lika mycket som jag, och prova gärna att rulla i allt du kan komma att tänka på!

Print

Choklad-bliss balls med tranbär och rostad sesam

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 16 bollar 1x
Scale

Ingredienser

3 dl havregryn

12 färska dadlar, urkärnade

3/4 dl kakao

2 tsk tranbärspulver

2 msk ljus tahini

2 msk vatten (eventuellt lite mer)

1 msk cacao nibs (valfritt)

1 nypa flingsalt

1 dl oskalade sesamfrön att rulla i

Instruktioner

Mixa havregryn, kakao, tranbärspulver och salt i en matberedare tills du får ett fint smul. Tillsätt dadlar och mixa lite till. Tillsätt tahini och vatten och fortsätt mixa tills du får en helt slät massa. Ha eventuellt i lite mer vatten om smeten känns för tjock. Eftersom havregrynen drar åt sig vätska får smeten gärna vara lite kladdig när du är klar, då blir de perfekta när du sedan rullar dem i sesamfröna. Låt smeten stå i 10 minuter innan du rullar dina bollar.

Värm ugnen till 175 °C. Lägg sesamfröna på en ugnsplåt och rosta mitt i ugnen i 5-7 minuter, tills de doftar nötigt. Låt svalna.

Forma smeten till 16 bollar och rulla i sesamfröna. Lägg i en burk med tätslutande lock och förvara bollarna i kyl eller frys. Jag gillar att ha dem i frysen och servera dem väl kylda!

Therese Elgquist är kokboksförfattare, matkreatör, skribent och matstylist med fokus på växtbaserad mat och hållbarhet. Här delar hon med sig av sina bästa recept – färgglatt, smakrikt, spännande och alltid näringsrikt. Följ henne på Instagram @plantbasedbythess eller fortsätt inspireras på Therese hemsida plantbasedbythess.com. Ta också en titt i hennes böcker The new green salad och The new green protein.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.