Food Pharmacys guldgröt med extra allt
Det här receptet på Food Pharmacys guldgröt publicerades först i SvD perfect Guide.
När vi berättar för våra vänner att vi har slutat äta frukost sätter de kaffet i halsen och hostar fram något i stil med: hur överlever ni? Äsch, det är lätt som en plätt. Genom att skippa frukosten sparar vi både tid och tjafs, och det är inte heller ett minus att en lång rad med positiva medicinska effekter har uppmärksammats de senaste åren.
När vi korttidsfastar gör kroppen allt den kan för att skydda cellerna mot skador. Blodtrycket sänks och insulinkänsligheten ökar och på så vis bromsar kroppen själv både inflammation och åldrande.
Vid det här laget vill våra vänner veta mer och vi berättar då att vi bara äter under 8 av dygnets timmar. De resterande 16 timmarna dricker vi vatten, kaffe eller te. Om sanningen ska fram var det inte helt enkelt i början, men nu kan vi inte tänka oss att leva på något annat sätt. Vi väljer att hoppa över frukosten, men det går precis lika bra att tidigarelägga middagen. Det viktiga är bara att det sista vi äter innan fastan är en närings- och fiberrik avsmakningsmeny för de snälla bakterierna i tarmen.
Men våra vänner tvekar: hur har ni ett socialt fungerande liv när ni fastar? Det har vi inte. Få är villiga att äta middag med dig klockan halv sex en fredagskväll och familjen tröttnar väldigt snabbt på att du bara läppjar grönt te på söndagsfrukosten. Ni förstår alltså hur glada vi blev när vi lärde oss att det faktiskt räcker att korttidsfasta ett par gånger i veckan.
Så, när vi väl äter frukost äter vi ordentligt. Ska det va så ska det va extra allt. På helgerna vill vi njuta länge av både hembakt fröknäcke, avokado, matchalatte och guldgröt. Har du inte testat guldgröten i vår kokbok kan vi berätta att det är Guds himmelskt goda gåva till tarmfloran. En beroendeframkallande och alldeles magisk crossover mellan overnight oats och guldmjölk.

Food Pharmacys guldgröt
- Portioner : 2 portioner 1x

Ingredienser
2 dl havregryn
2 msk chiafrön
2 färska dadlar (urkärnade)
1 tsk malen kanel
1 tsk malen gurkmeja
2 krm malen kardemumma
2 krm malen ingefära
½ dl riven kokos
1 krm salt
4 dl valfri växtbaserad mjölk
Instruktioner
Skär dadlarna i mindre bitar. Blanda alla ingredienser väl och fördela i två små skålar. Låt stå i kylskåp över natten.
Ta ut från kylskåpet, rör runt och tillsätt eventuellt lite mer växtmjölk för en lösare konsistens. Strö gärna över någon valfri topping, t.ex. färska bär, granola, hackade nötter eller skivat äpple.
Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.
Den här gröten gör jag och min man även varm under höst/vinter sen flera år tillbaka! Vi blandar även i hackade nötter och hemmagjord äppelmos utan socker (Vi fryser ner mos i iskubsformar), supergod!?
Åh, bra tips!
Låter som min frukost.
MEN: Boosta gurkmejans verkan med svartpeppar (gott med cayennepeppar förresten) och olja, och vad var det mer? Syra? Har i lite citron ibland iaf.
Eftersom jag behövde hjärt-bypass-operation vid 47 års ålder så vill jag maxa betaglukaner och har därför även i extra havrekli och mandlar, och kanske lite valnötter!
DETTA blir extra allt!
??
Smart! Tack för tips!
Riven cocos står det. Finns det bitar att köpa eller ska jag köpa färdigriven cocos, samma som man gör cocostoppar med?
Tack för svar??
Ja, färdigskriven kokos går fint!
…Förresten tycker jag dadlar verkar onödigt – speciellt för den som får jobba med sitt sockersug!
Jag har brukat ha i några russin, men det blir allt mer sällan.
Ja, det går naturligtvis alldeles utmärkt att skippa dadlarna!
Ersätter en del av havregrynen med steles cut Oats och havrekli har blötlagda nötter till och brukar också ha i nyponpulver, det var mina tips.
Brukar hoppa kokos och har 0,5 dl lingon/blåbär.
Vilket bra tips! Tack!
Håller med – dadlarna behövs inte alls. Gröten är godare utan!
Hur länge håller denna i kylen? Kan man göra en batch som håller hela veckan tro? Läste på ett annat (liknande) recept att man kunde förvara i kylen i 5 dagar, men det lät nästan för bra för att vara sant ?
Vi skulle kanske inte förvara den i hela fem dagar, men du kan absolut förbereda en större sats i kylen. Smaka och lukta innan servering!
Hej!
ÄLSKAR denna frukost! Undrar hur många kcal en portion innehåller?
Tack på förhand och tack för grymma recept ??
Åh, vi räknar ju aldrig kalorier. Men vad kul att du tycker om den lika mycket som vi gör!