Hälsa börjar med att vi är snälla mot oss själva – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Hälsa börjar med att vi är snälla mot oss själva

För några år sedan när vi inledde vår resa mot ett hälsosammare liv var fokus vad vi hade på våra tallrikar. Själslig hälsa? Nja, visst stressade vi lite för mycket ibland och visst var vissa dagar lättare än andra, men i det stora hela var vi rörande överens om att vi egentligen inte hade några större problem. Eller?

Allt eftersom tiden gick blev den där inre rösten som sa att allt kanske inte var så perfekt ändå allt svårare att tysta. Var det inte något som skavde? Jo, erkände vi, det var det. Så vi bokade tid hos en terapeut. Och herregud vad vi gick i terapi. Varje vecka lade vi många timmar på att diskutera olika problem som gnagde.

Idag inser vi att vi nästan enbart fokuserade på det som låg utanför oss själva. Om det inte vore för den skrala lönen som entreprenör, den icke-närvarande mannen, den bråkiga ex-mannen, mamman som tjatade, pappan som tjatade, barnet som aldrig gjorde som vi sa, kollegan som satte sig på tvären eller den otrevliga journalisten imorse, så skulle våra liv varit näst intill perfekta. Kunde vi inte bara få vara i fred? 

Så en dag ringde vår coach och frågade om vi ville börja meditera och än en gång rynkade vi på pannan. Meditera? 

”Ja, genom att tala om sina problem kan man skapa en medvetenhet. Medvetenheten är nödvändig för att en förändring ska till men medvetenhet inte tillräckligt för att ni ska göra förändringen som krävs.” 

Hjälp! tänkte vi. Skulle vi fortsätta att gå i terapi och älta hela livet? Och hur skulle vi ha råd? Visst att terapin hade hjälpt oss mycket, till exempel hade vi fått hjälp att inte älta och fått verktyg att hantera jobbiga situationer i livet. Men ofta när en sak löste sig dök snart en ny sak upp, illavarslande lik tidigare problem. 

Vår coach fortsatte:

”Genom meditationen kommer ni att vända fokus inåt istället för utåt. Först då kommer ni att kunna se ett mönster av hur ni själva skapar era liv. När ni blir irriterade och frustrerade på andra handlar det nästan alltid om ett behov inom er som ni inte tillgodosett. Istället för att söka bekräftelse hos andra kan vi genom meditationen ge kärlek till oss själva. Det kallas för self love och är nyckeln till inte frid. ”

Vi blev såklart nyfikna men samtidigt var vi rätt skeptiska till det där dravlet om self love. Brist på kärlek kändes verkligen inte som det stora problemet i våra liv. Vi fick ju massa kärlek varje dag – av barnen, vännerna, familjen och kollegorna.

Idag är det drygt ett år sedan vi började meditera varje dag och meditationen har fullkomligt revolutionerat våra liv. Sakta men säkert har vi blivit medvetna om hur vi hela våra liv gått omkring med en inre kritiker som gjort ständigt kritiserat och dömt oss stenhårt och gjort allt annat än att ge oss den där self love. Plötsligt såg vi tydligt hur vi, påhejade av vår inre kritiker, låtit våra rädslor bygga upp olika mindre smickrande skydd och hur det är dessa skydd som står i vägen för oss själva men också för relationen mellan oss själva och andra.

Den största rädslan av alla har varit att visa vår sårbarhet. Varje gång någon eller något hotat vår sårbarhet har skydden åkt upp som effektiva soldater redo för att skydda oss till varje pris. Så onödigt! Det hade blivit dags att försöka göra slut med skydden (tack alla osmickrande skydd, en gång för länge sedan behövde vi er verkligen men det var längesedan nu). Efter att på darrande ben visat vårt mest sårbara i situationer vi tidigare flytt börjar vi känna att hur läskigt det än är att blotta sig så är det just när vi visar sårbarheten och delar den med andra som vi kommer nära. Riktigt nära. Sakta men säkert har vi påbörjat vår resa i landet utan skydd, med hjälp av en inre kärleksfull vän som överröstar kritikern.

Vill du följa med oss på en resa mot en plats utan onödiga skydd? Håll utkik efter Mood Pharmacy som kommer att lanseras på vår nya plattform inom kort. Här kommer vi prata lite mindre om mat och lite mer om inre själslig hälsa. För det är ju faktiskt så att man kan äta nyttig mat, träna regelbundet, prioritet sin nattsömn men om den där rösten inom oss ständigt kritiserar och dömer så lever vi ändå långt ifrån hälsosamt.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.