Masala med tofu och cashewnötter
Du som redan hunnit lyssna vet ju att vi fokuserar på barn i veckans poddavsnitt , och förutom Micke Mosley och vår kollega Anna (vars son lider av en selektiv ätovilja) så intervjuar vi David och Luise från Green Kitchen Stories. En intervju som började i näringsbomber och slutade i en masala med tofu och cashewnötter.
Efter intervjun fick vi nämligen en bok av dem som visst råkade slinka ner i typåsen och följa med oss hem: Little Green Kitchen. Och väl hemma vid köksbordet fiskade vi upp den och lät barnen bläddra i den, efter David och Luise tips om att involvera barnen i planeringen. Var det något de små sötnötterna kunde tänka sig att äta i veckan? De fick välja en middag och en sötsak.
Valet föll, faktiskt något förvånande, på tofu masala med cashewnötter samt, inte lika förvånande, äppelkaka i glas. I samma sekund som vi läste recepten insåg vi att David och Louise jobbar på precis samma vis som vi – med gröna hemligheter! Istället för att skippa riset helt så drar de ner på mängden och späder ut det med riven blomkål. Istället för att utesluta pasta helt så ser de till att kompensera den näringsfattiga bukfyllan med en riktig näringsbomb till sås. Och så vidare.
Så, igår doftade hela köket som en mix av Indien och äppelpaj (återkommer med receptet lite längre fram). Och det blev fullkomlig succé! Nog inte bara för att det var väldigt gott, utan nog också för att barnen var med och valde. Eller, vad tror du?

Masala med tofu och cashewnötter
- Portioner : 4 1x

Ingredienser
2 msk kokosolja
1 gul lök, grovhackad
2 vitlöksklyftor, grovhackade
15 g färsk ingefära, skalad och finriven
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk garam masala
400 g krossade tomater
1 1/2 dl cashewnötter, helst blötlagda över natten, sköljda och avrunna
2 1/2 dl vatten
2 msk pressad citron
400 g tofu, klappad torr med hushållspapper och tärnad
havssalt och nymalen svartpeppar
Till servering:
kokt fullkornsris
färsk koriander
Instruktioner
Ta fram en gryta och fräs lök, vitlök, ingefära och kryddor tillsammans med kokosolja i 15 minuter, eller tills löken har mjuknat. Tillsätt tomater, salt och peppar och låt sjuda i ytterligare 15 minuter.
Ta grytan från värmen och tillsätt cashewnötter, vatten och pressad citron. Mixa hela rasket till en slät sås innan du tillsätter tärnad tofu. Ställ tillbaka grytan på plattan och värm upp såsen på nytt. Servera tillsammans med lite fullkornsris och färsk koriander.
Anteckningar
TIPS!Om du inte har tid att blötlägga cashewnötterna kan du hälla kokande vatten över dem. Låt dra i 30 minuter och skölj av. Smart, eller hur?
Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.