fbpx

Food Pharmacy

Post image

Ny studie visar på koppling mellan vaginala bakterier och äggstockscancer

Hur bra koll har du på ditt vaginala mikrobiom? De flesta av oss tänker kanske inte så ofta på bakterierna där nere mellan benen, men nu visar forskning att det är hög tid att ge de snälla bakterierna i vaginan lite extra kärlek.

En grupp forskare, ledda av University College London, undersökte nyligen om det kan finnas ett eventuellt samband mellan ett obalanserat vaginalt mikrobiom, och kvinnor som redan är eller riskerar att bli diagnostiserade med äggstockscancer. Studien, som publicerades den 9 juli 2019, visade att för få av en viss sorts snälla bakterier i vaginan faktiskt kan öka risken för äggstockscancer. Vansinnigt intressant läsning, tycker vi.

En bakterieart i vaginan som har blivit extra omtalad är lactobacillus, och den är essentiell för att bibehålla rätt pH i vaginan och dess mikrobiom. I studien jämfördes kvinnor utifrån om mer eller mindre än 50% av arterna i vaginan var just lactobacillus.

Undersökningen genomfördes i två grupper. Den ena gruppen bestod av kvinnor med äggstockscancer, samt kontroller, och den andra gruppen av kvinnor som var diagnoserade med en BRCA-mutation, det vill säga att de har en förhöjd risk att drabbas av både bröst- och äggstockscancer (läs mer om det här), samt kontroller. Totalt deltog 176 kvinnor med äggstockscancer, 109 kvinnor med ökad risk för äggstockscancer och 295 kvinnor utan genetiska anlag. Kvinnorna var i åldern 18-87 år men delades in i över/under 50 år, och de var från länderna Tjeckien, Tyskland, Italien, Norge och Storbritannien.

Vad visade resultaten?

Jo, forskarna bakom rapporten drar slutsatsen att det finns en koppling mellan äggstockscancer eller en genetisk risk att få äggstockscancer med att ha mindre än 50% lactobacillus i det vaginala mikrobiomet. De hoppas att resultaten och den metod som användes vid studien kan användas för att identifiera kvinnor med sjukdomen på ett tidigare stadium.

Forskarna berättar också att kvinnor som använder överdrivna mängder vaginala hygienprodukter har en mindre mängd goda bakterier i vaginan och därmed en ökad risk för äggstockscancer. Men mer forskning behövs, både för att säkerställa sambandet och för att ta reda på mer om ifall metoden går att använda för att upptäcka fler fall av sjukdomen.

Det vaginala mikrobiomet, alltså. Vilken grej!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.