Choklad- och kaneltryfflar med torkade lingon och flingsalt – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Choklad- och kaneltryfflar med torkade lingon och flingsalt

fav

Det är inget hitte-på när jag skriver att jag i princip alltid (!) har en sats rullade chokladbollar i min frys. Redo för allt ifrån spontana och mindre spontana fikastunder till nyss-hemkommen-från-lång-löprunda och jag-vet-inte-vad-jag-ska-laga-till-middag-så-jag-måste-nog-fundera-över-en-chokladboll. Alltid bra att ha med andra ord.

Jag använder mig oftast av ett och samma recept, mitt idiotsäkra grundrecept på chokladbollar, som jag för det mesta formar till bollar och rullar i olika saker. Men ibland blir det en kaka eller tårta. Ibland med frosting på, ibland ringlad med choklad, ibland toppad med krossade nötter. Ibland rullar jag bollarna i kakao och ringlar med smält choklad och toppar med torkade lingon och salt. Som här. Idag bjuder jag på grundreceptet, och tipsar om lite olika grejer att rulla i och ringla över – testa dig fram och kanske hittar du din nya favorit!

Kram från Thess

Print

Choklad- och kaneltryfflar med torkade lingon och flingsalt

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 16 bollar 1x
Scale

Ingredienser

3 dl havregryn

3/4 dl kakao

1 msk malen kanel eller starkt kaffe för en kaffe-touch

1 nypa flingsalt

12 färska dadlar, urkärnade

2 msk ljus tahini

23 msk vatten

Att rulla i:

kakao

mörk choklad, så mörk som du gillar men gärna 99%-ig

torkade lingon (se recept nedan)

torkat blomströssel

flingsalt

Instruktioner

Mixa havregryn, kakao, kanel och salt till ett fint smul. Tillsätt dadlarna och mixa till ett smul. Tillsätt tahini och vatten och mixa tills du får en krämig chokladbollssmet. Forma till 16 bollar och rulla i kakao.

Smält chokladen över ett vattenbad. Låt svalna något. Häll en sked smält choklad på toppen av varje tryffel, strö direkt över torkade lingon, blomströssel och flingsalt. Låt svalna. Förvara i kylen eftersom de är allra godast serverade väl kylda! Ät hur många du vill!

Anteckningar

TIPS!

Torka dina egna lingon! Värm ugnen till 50°C. Lägg ut frysta lingon på en bakplåtspappersklädd plåt. Torka lingonen mitt i ugnen över natten, med en träslev i ugnsluckan så att ånga kan ta sig ut under torkningen. Torka tills lingonen har en konsistens som påminner om russin, ca 8-10 timmar. Har du en torkugn kan du naturligtvis använda den!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.