Det farligaste bekämpningsmedlet som du inte känner till – Food Pharmacy

Henrik Ennart

Post image

Det farligaste bekämpningsmedlet som du inte känner till

Ibland kan tystnad vara öronbedövande. Som när det gäller klorpyrifos. Klorpyri-vaddå, kanske du tänker? Ja, ganska få känner till insektsmedlet trots att det är ett av de vanligaste bekämpningsmedlen som används på frukt och grönsaker.

Klorpyrifos har kallats det farligaste bekämpningsmedlet som du inte känner till.

Antagligen är det därför som myndigheter, företag och även den svenska regeringen nu väljer att sticka huvudet i sanden. Eller för att överlasta med ytterligare en bild från djurens värld: om de likt de tre aporna varken ser något, hör något eller säger något så kanske det onda försvinner av sig själv.

Det är nämligen två ytterst obehagliga faktum som plötsligt dykt upp. Det första skälet till oro är att EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet i juli slog fast att det inte finns någon säker nivå alls för insektsmedlet klorpyrifos. Vid alla nivåer, även de allra lägsta, anses det kunna skada hjärnans utveckling hos foster och små barn.

Hoppsan! Ingen säker nivå alls! Klorpyrifos får visserligen inte användas vid odling i Sverige men när prover togs på kvinnor i Skåne hade alla spår av det i blodet. Skälet är att det är fritt fram att bespruta i 20 andra EU-länder, för att inte tala om i resten av världen. Och vi importerar massiva mängder med frukt och grönt. Det går bra så länge halterna ligger under EU:s gränsvärde för vad som är säkert, men som alltså nu inte längre är säkert alls.

Så vad händer nu? Jo, EU-kommissionen har gett besked, bland annat till den svenska regeringen att de rekommenderar medlemsländerna att inte förnya godkännandet för medlet då det löper ut den 31 januari 2020.

Men under tiden då? Här har vi ett ämne som vid provtagningar påträffades på var femte frukt odlad i Spanien, inklusive 40 procent av apelsinerna och 35 procent av mandarinerna. Det är ett av de 15 vanligaste medlen som även i Sverige påträffas på många olika sorters frukter och grönsaker, men allra mest på citrusfrukter. Och det kan enligt EU:s främsta experter skada hjärnan hos barn, i hur låg dos som helst. Obehagligt är ett understatement.

Det är nu alla sticker huvudet i sanden. Om vi inte låtsas höra något, inte ser något och inte säger något så kan vi fortsätta att sälja detta till våra ovetande konsumenter i ytterligare ett halvår. Det här medlet är ju så vanligt att det är krångligt att få bort och det här har ändå pågått sedan medlet introducerades 1965, verkar de tänka.

De enda som meddelat att de tänker börja fasa ut klorpyrifos från sina hyllor är Coop.  Inte helt fasa ut genast, var de noga med att påpeka, utan börja. Övriga matkedjor meddelar att de följer utvecklingen inom EU.

Men det finns alternativ. Själv tänker jag fram till förbudet träder i kraft den 31 januari bara köpa svenskodlat och ekologiskt, särskilt när det importeras.

Det var det ena obehagliga faktumet. Nu kommer det andra, som jag kan vara ännu allvarligare.

Anledningen till att EFSA:s experter plötsligt bytt fot är att två svenska forskare, Axel Mie på Karolinska institutet och Christina Rudén vid Stockholms universitet, tillsammans med Philippe Grandjean vid Syddansk universitet, gått på djupet och analyserat de studier som industrin levererat och som i många år legat till grund för godkännandet.

De upptäckte då att även industrin sett nervskador i sina djurförsök men valt att inte redovisa detta. När jag själv kontaktade Efsa fick jag beskedet att just den här nya insikten legat till grund för omsvängningen.

Här har vi alltså ett av de vanligaste bekämpningsmedlen som nu enligt EU:s egna experter kan ge nervskador på barn och foster i alla doser, och som i åratal, enligt EU:s egna experter, godkänts på falska grunder. Vilka hälsoproblem detta orsakat kan jag inte överblicka. 

Dagens system för att pröva om olika kemikalier är säkra bygger på förtroende mellan industrin och myndigheter. Underlag ska inte fejkas. Punkt. Nu blir det plötsligt väldigt tydligt att sådant tycks förekomma och att det dessutom saknas bra rutiner för att upptäcka fusk. Och vad blir konsekvensen om någon bryter mot spelreglerna? Ställs någon till svars? Av vem? Dessutom väcks åter den många gånger diskuterade frågan om de experter som sitter – och kanske i ännu högre grad har suttit –  i EU:s kommittéer och godkänt olika kemikalier varit oberoende och opartiska?

Kort sagt. Det kan vara en systemkris under uppsegling. För om det kunde gå så fel med klorpyrifos, hur är det då ställt med andra medel?

Själv kan jag inte låta bli att dra mig till minnes reaktionerna då jag för fem år sedan skrev om en rapport där Naturskyddsföreningen lyfte fram att det fanns spår av bekämpningsmedel i nio av tio frukter. Ett av de värstingämnen som fokus riktades mot var just klorpyrifos. Det tyckte inte Livsmedelsverkets expert om och gick ut och intygade att de halter som förekommer oftast ligger långt under EU:s gränsvärde och inte innebär några risker.

När jag nu skrev om Efsa:s ställningstagande fick jag beskedet från Livsmedelsverket att myndigheten följer utvecklingen men självklart kommer att anpassa sig till de beslut som fattas inom EU.

Jag kan bara dra slutsatsen att gränsvärden är en färskvara och att det behövs extra breda säkerhetsmarginaler när forskare, som i fallet med klorpyrifos, inte varit överens.

Vill du läsa mer?

(SvD) Skulle skydda maten – var farligt nervgift

(SvD) Livsmedelsverket: Säkert med frukt

(EFSA) Statement on the available outcomes of the human health assessment in the context of the pesticides peer review of the active substance chlorpyrifos

(Environmental Health) Safety of Safety Evaluation of Pesticides: developmental neurotoxicity of chlorpyrifos and chlorpyrifos-methyl

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

 1. bodilmlarsson skriver:

  Utan journalister vore världen ännu farligare än den är idag. Hur skulle allmänheten kunna få kännedom om gifter, korruption och andra oegentligheter i samhället???? Tack tack för alla journalisters mod!!!!!!!!

 2. Ulla-Britt Sihlberg Säwström skriver:

  Det borde stå en varning på dessa frukter och grönsaker.
  Ät på egen risk! Samma som på cigaretter och alkohol.

 3. Rudolf Sillén skriver:

  Praktiskt taget alla vanliga viner på Systembolaget är producerade av druvor som besprutats med s.k. systemiska bekämpningsmedel. Ämnena tränger in i druvan och kommer med i vinet. Halterna är ofta mer än 200 ggr mer än vad som är tillåtet för dricksvatten. Ämnena är enligt EU:s Dangerous Substances cancerogena, reproduktions- och hormonstörande. Ämnena kan ge upphov till mutationer i våra celler även vid extremt små doser och vid enstaka exponeringar. Satsa på viner gjorda av ekologiskt odlade druvor om du vill undvika de farliga ämnena. Cancerfrekvensen i Sverige har ökat 3 ggr per capita sedan 1950 när dessa typer av bekämpningsmedel infördes i jordbruk och vinodling. Inte så kul att få cancer utan att förstå orsakssambandet? I praktiken är det förbjudet att redovisa vad viner innehåller! Gissa varför?

 4. Sonja B. Strömkvist skriver:

  TACK FÖR DENNA, “förfärligt och förfärande viktiga”, information!
  Ännu viktigare att köpa KRAV-märkt för att dra åt rätt håll!

 5. Jaro Pleva, fil dr i korrosion samt offer för amalgamförgiftning skriver:

  Felaktigt att betrakta journalister som sanningens bärare! För det mesta går de maktens och etablissemangets ärenden. Se bara på det 3:e amalgamkriget – det fanns bara någon enstaka som stod för sanningen, och de blev förföljda från alla håll och är det fortsatt idag.

 6. Staffan Hellsén skriver:

  Går det att tvätta bort klorpyrifos från frukt och grönt och vad krävs? Räcker det att skölja?

 7. Henrik Ennart skriver:

  Hej Jaro, alltid intressant att diskutera journalistik! Självklart är inte en yrkestitel någon garanti för att saker och ting alltid blir rätt. Det som jag tycker talar starkt till journalistikens fördel är:
  • att det finns yrkesetiska regler och att de journalister jag känner är stolta över att försöka följa dem:
  https://www.sjf.se/yrkesfragor/yrkesetik/spelregler-press-radio-och-tv/yrkesregler.
  • att artiklar som är osakliga kan fällas av pressombudsmannen och i pressens opinionsnämnd.
  • att journalister arbetar på medier med ansvariga utgivare som kan ställas till svars och dömas i domstol.
  • att journalister får lön och tid av sin arbetsgivare för att ta reda på saker och inte är ekonomiskt beroende av dem som intervjuas.
  Som sagt, det ger ingen garanti, men vettiga förutsättningar att göra en schysst jobb.

 8. Henrik Ennart skriver:

  Hej Staffan, jag kan tyvärr inte ge ett säkert svar men eftersom det mest är citrusfrukter som besprutas med klorpyrifos, och de oftast skalas, tyder en hel del på att en del av upptaget sker redan via huden, enligt de forskare jag rådfrågat. Bästa sättet att undvika klorpyrifos är att äta svenskt eller bara ekologiskt. EU har nu bestämt att klorpyrifos ska förbjudas och det förbudet träder i kraft under våren.

 9. Henrik Ennart skriver:

  Forts till Jaro,
  När det gäller exempelvis amalgamet så tror jag att det inte bara är ett problem för journalister, utan även för sjukvården och vetenskapen i stort, att bristen på statistisk signifikans enligt de krav som ställs upp av myndigheter ofta – men felaktigt – tolkas som bevis på att problemet inte finns över huvud taget. Idag inser allt fler forskare att enskilda fall måste tas på allvar, att det finns saker vi ännu inte förstår till fullo (som olika ämnens påverkan på munnens bakterieflora till exempel) och att det finns stora individuella skillnader.
  Det här tankefelet gjorde att kopplingen mellan p-piller och depression sopades under mattan i mer än 20 år trots att sannolikt miljoner kvinnor påverkades och otaliga av dem berättade om sina symtom för en psykolog – men sällan för den gynekolog som skrev ut recepten.

 10. Jag lyssnar mer på forskare som har den faktiska utbildningen att åren av forskning som grund till sina uttalande. Sen är inte forskning statiskt, det upptäcks nya saker. Jag tycker det är jätteintressant.

  I det här fallet har jag tidigare läst om kroppens förmåga att rensa ut gifterna och hur mycket mer effektiv kroppen blir på att göra det när vi äter frukt och grönt (konventionellt odlad eller ej) hur är det här? Fixar kroppen den?
  Hur mycket av bekämpningsmedlet försvinner när man tvättar frukten?
  Försvinner något alls?
  Vad skönt att det kommer ett förbud här nu inom några dagar. Ett steg till i rätt riktning.

  1. Hej Malin,
   De ämnen som är skadliga för kroppen, dvs för de vitala organen och hjärnan tas om hand av lymfsystemet och filtreras bort från den lymfa som återförs till det venösa systemet. Dessa ämnen lagras sedan i lymfkörtlarna livet ut.
   Jag är också helt övertygad om att man bara ska handla ekologiskt och undvika halvfabrikat och snabbmat när man handlar.
   Att laga mat från grunden och äta ekologiskt odlade grönsaker och frukt är nyckeln till ett sunt liv!
   Hälsningar, Janne

 11. Mycket intressant och skrämmande! Tack och lov för ett förbud – men – Jag undrar blir träd och marker som behandlats med aktuella bekämpningsmedel någonsin ”rena” igen???

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.