Födelsedagstårta med sötpotatis och kanelfrosting – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Födelsedagstårta med sötpotatis och kanelfrosting

fav

Ja, du läste rätt. Den här är en makalöst god födelsedagstårta som innehåller både sötpotatis och kanelfrosting gjord på bland annat cashewnötter och, självfallet, kanel. En näringsjägares våta dröm och en perfekt sak att baka mitt i veckan eftersom Mia fyller år i dag. Tut tut!

Sötpotatispurén fixar du enkelt genom att ugnsbaka några stora sötpotatisar på 200 grader i cirka en timme, för att sedan gröpa ur dem och mixa innanmätet till en fin puré som du sedan rör ihop med resten av ingredienserna.

Och frostingen då? Ja, medan kakan står i ugnen så passar du på att sno ihop den och har du inte hunnit blötlägga cashewnötterna så kan du faktiskt koka dem i vatten i 15 minuter. Som näringsjägare föredrar vi givetvis det förstnämnda, men eftersom tårtnöden inte har någon lag i sinnevärlden så har det hänt både en och två gånger att vi fått ta till genvägen. Glöm inte att skölja av nötterna med kallt vatten bara innan du ger dig på att mixa frostingen. Vi vill inte ha någon varm frosting på Mias födelsedagstårta.

En sötpotatiskaka med en sked
Print

Tårta med sötpotatis och kanelfrosting

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 8 bitar 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

Tårtbotten:

2 dl sötpotatispuré

1 dl kokosolja, smält

1 dl havredryck

1 msk kanel

1/2 tsk muskot

1/2 tsk kryddpeppar

1/2 tsk ingefära, mald

1/2 dl honung

3 ägg

5 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

Frosting:

2 1/2 dl cashewnötter, blötlagda över natten 

2 msk kokosolja, smält

4 msk honung

1 tsk vaniljpulver

1 tsk citronjuice

1/4 tsk kanel

1 krm salt

Instruktioner

Sötpotatispurén fixar du enkelt genom att ugnsbaka några stora sötpotatisar på 200 grader i cirka en timme, för att sedan gröpa ur dem och mixa innanmätet till en fin puré.

Dags att baka kaka! Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop alla kakingrdienserna i en skål. Smörj två runda bakformar med lite kokosolja och fördela sedan smeten jämnt mellan båda. Baka tårtorna i ugnen i ungefär 40 minuter (använd en tandpetare för att se om de är klara – torr tandpetare = färdig kaka!). Låt bottnarna svalna medan du förbereder frostingen.

Mixa alla ingredienser till en krämig frosting i en high speed blender. Justera sötman med mängden honung. Känns frostingen för tjock har du i en skvätt vatten. 

Bygg tårtan kaka-frosting-kaka-frosting och dekorera med valfria godsaker, t.ex. hackade nötter eller frystorkade bär. 

Anteckningar

TIPS!

Har du inte tid att blötlägga cashewnötterna över natten kan du koka dem i 15 minuter och sedan skölja dem i kallt vatten.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Dela

Food Pharmacy
Översikt

Vi använder kakor (cookies) för att kunna erbjuda dig bästa möjliga användarupplevelse på foodpharmacy.se. Kakorna lagras i din webbläsare och används för funktioner som att känna igen dig när då återvänder till siten samt hjälper vårt team förstå vilka funktioner och innehållstyper som är mest intressanta för dig och alla andra användare.

0

Tillagd i varukorgen

Inga produkter i varukorgen.