Vår bästa tomatsås – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Vår bästa tomatsås

fav

De senaste dagarna har Lina skrutit om sin tomatsås, så till den milda grad att Mia fick nog och hotade med att lägga den på bloggen. Sagt och gjort, här kommer den: Linas bästa tomatsås med en twist (som stavas umamibuljong).

Är du förresten bekant med umami? Umami är ju känd som den femte grundsmaken (efter sött, surt, salt och beskt) och upptäcktes i Japan för drygt 100 år sedan. Att beskriva hur umami smakar kan vara lite knepigt då det är en mix av bland annat salt, sött och nötigt men ordet kommer i alla fall från japanska “umai” och “mi” som betyder “delikat” och “smak”, och exempel på mat som smakar umami är parmesan, torkad svamp, ketchup och misosoppa.

Och så Linas tomatsås då, förstås.

En tallrik med tomatsås
Print

Vår bästa tomatsås

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1/2 gul lök

3 vitlöksklyftor

400 gram coctailtomater

2 msk tomatpuré

2 tärningar Markattas umamibuljong

1 dl vatten

chiliflakes (valfritt)

färsk basilika och persilja

Instruktioner

Hacka lök och vitlöksklyftor och fräs på låg värme. Dela coctailtomaterna i fyra delar och släng ned dem tillsammans med löken (se till att du får med dig allt tomatspad!). Klicka i tomatpuré, smula ned umamibuljong och toppa med vatten. Låt puttra en liten stund innan du vänder ned valfri pasta, förslagsvis strimlad zucchini. Servera pastan med hackad basilika och persilja. 

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Fredrik Norén skriver:

  Kul.
  Jättegod!
  Jag gör samma recept men har vår egen Ciona umamisås (ber om ursäkt för egenreklamen men kan inte låta bli att kommentera när jag gör en så snarlik själv). Då blir den också saltare av havssaltet.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Låter mums!

 2. Marianne Khoso skriver:

  Jag tyckte det var ett intressant recept att testa, eftersom jag köpt umamibuljong och inte vetat om hur den smakar. Men jag är besviken på detta recept. Det var inte alls gott. Tomatsåsen smakade mest buljong. Något bättre med örterna i men fortfarande inte bra.

 3. Marianne Khoso skriver:

  Jag åt tomatsåsen dagen efter och upptäckte då att buljongsmaken försvunnit. Såsen var plötslig god. Tala om förvandling. Nu ska jag göra den med konserverade cocktailtomater istället (jag använde nämligen färska ) och kanske bara 1 buljongtärning. Så kanske den t.o.m. blir min favorittomatsås?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Kul att du gillade den bättre dagen efter!

 4. Pauline skriver:

  Det är gluten i den buljongen… vad kan man byta ut den mot om man som mig råkar vara glutenintolerant? Den känns väldigt central i detta recept annars hade jag bara tagit grönsaksbuljong.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ah, spontant vet vi ingen annan umamibuljong, men det borde säkert finnas någon på marknaden. Tipsa gärna om du hittar! Tills vidare får du väl precis som du säger använda grönsaksbuljong.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.