Vår bästa tomatsås – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Vår bästa tomatsås

fav

De senaste dagarna har Lina skrutit om sin tomatsås, så till den milda grad att Mia fick nog och hotade med att lägga den på bloggen. Sagt och gjort, här kommer den: Linas bästa tomatsås med en twist (som stavas umamibuljong).

Är du förresten bekant med umami? Umami är ju känd som den femte grundsmaken (efter sött, surt, salt och beskt) och upptäcktes i Japan för drygt 100 år sedan. Att beskriva hur umami smakar kan vara lite knepigt då det är en mix av bland annat salt, sött och nötigt men ordet kommer i alla fall från japanska “umai” och “mi” som betyder “delikat” och “smak”, och exempel på mat som smakar umami är parmesan, torkad svamp, ketchup och misosoppa.

Och så Linas tomatsås då, förstås.

En tallrik med tomatsås
Print

Vår bästa tomatsås

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1/2 gul lök

3 vitlöksklyftor

400 gram coctailtomater

2 msk tomatpuré

2 tärningar Markattas umamibuljong

1 dl vatten

chiliflakes (valfritt)

färsk basilika och persilja

Instruktioner

Hacka lök och vitlöksklyftor och fräs på låg värme. Dela coctailtomaterna i fyra delar och släng ned dem tillsammans med löken (se till att du får med dig allt tomatspad!). Klicka i tomatpuré, smula ned umamibuljong och toppa med vatten. Låt puttra en liten stund innan du vänder ned valfri pasta, förslagsvis strimlad zucchini. Servera pastan med hackad basilika och persilja. 

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och kokboken här. Beställ vår nya bok, Näringsjägaren, här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.