Vitlök – en illaluktande välgörare? – Food Pharmacy

Podd

Post image

Vitlök – en illaluktande välgörare?

Fick just besök på kontoret av en bekant som konstaterade att vi luktade vitlök. Eller stank vitlök, som han så vänligt uttryckte det. Hade det varit någon av våra nära vänner så hade det varit lugnt, ty de är sedan länge immuna mot våra andedräkter. Men detta var som sagt bara en bekant, för alltid traumatiserad av vitlöksångorna.

Vi förklarade lugnt för honom att ett högt intag av livsmedel som innehåller ämnet allium (finns bl a i vitlök, gul lök och purjolök) faktiskt visat sig minska risken för tjocktarmscancer. Forskare i Kina studerade 1600 personer där hälften av patienterna hade tjocktarmscaner och hälften var friska. Det visade sig att de som åt mest grönsaker som innehöll allium hade 79% minskad risk för tjocktarmscancer jämfört med de som åt minst. En annan intressant sak var att ju mer man åt, desto bättre blev skyddet.

I provrörsstudier där man undersökt vilka grönsaker som innehåller mest cancermotverkande ämnen så vinner vitlöken överlägset. I epidemologiska studier har man sett att folk som äter mer vitlök (1-2 klyftor om dagen) inte bara löper mindre risk för att drabbas av tjockstarmscancer, utan även magsäckscancer. Tyvärr forskas det för lite på mat och dess påverkan på vår hälsa, och även här behöver vi mer forskning för att kunna kartlägga alla samband.

Vi delade också med oss av några av våra favoritsätt att få i oss vitlök till den gode mannen:

Hummus
Ugnsbakad vitlök
Tarmflorans linsgryta

Och tipsade honom om att lyssna på dagens poddavsnitt, passande nog döpt till “Vitlökskvinnor” som du hittar här: avsnitt #107.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.