fbpx

Ida Högberg, Recept

Post image

Auberginesill x 2 till julbordet

Auberginesill är enkelt att göra och är ett supergott vegoalternativ till klassisk sill. Jag har här tagit fram två sorter, en skärdgårdssill och en senapssill, som passar perfekt på julbordet.

Till cashewsåsen behövs en bra mixer för att få såsen helt slät. Har du ingen mixer eller vill du göra det lite enklare för dig kan du ersätta cashewsåsen med en burk Oatly iMat Fraîche.   

Vegansk skärgårdssill
(4 portioner) 

1 normalstor aubergine 
1 sats cashew crème fraiche eller 2 dl Oatly iMat Fraîche
1 burk svart eller röd tångcaviar (100 g)
1/2 dl hackad dill (färskt eller fryst) 
1 liten citron, pressad 
1/2 tsk salt 

Cashew-crème fraîche:
1 1/2 dl cashewnötter 
1 msk äppelcidervinäger
½ citron, pressad juice. 
1 dl vatten
1/4 tsk salt 

Förbered cashew-crème fraîchen genom att pressa citronjuicen och mixa alla ingredienser i en mixer till en slät crème fraîche. 

Skär aubergine i halvmånar, lika stora som klassiska sillbitar. Koka upp vatten i en kastrull på spisen. När vatten kokar, tillsätt auberginen och förväll i ca 5 minuter. Pass på så att du inte kokar för länge, auberginen ska var al dente och ha lite tuggmotstånd. Häll av vattnet från auberginen och låt den svalna i ett durkslag. Ta fram din cashew-crème fraîche (alternativt Oatly iMat Fraîche), hacka dill och pressa citron. Rör ner tångcaviar, citron, dill och salt tillsammans med crème fraîchen i en skål. Smaka eventuellt av med mer salt och citron. Vänd ner auberginen i såsen och blanda väl. Förvara sillen i en glasbruk i kylen. 

Vegansk senapssill
(4 portioner) 

1 normalstor aubergine 
1/2 dl skånsk senap, grovkorning
1/2 dl dijonsenap
1 1/2 msk agavesirap eller kokossocker 
1 1/2 msk äppelcidervinäger 
1 dl rapsolja 
1/2 tsk salt 
1 msk hackad dill (färsk eller fryst) 

Skär aubergine i halvmånar, lika stora som klassiska sillbitar. Koka upp vatten i en kastrull på spisen. När vattnet kokar, tillsätt auberginen och förväll i ca 5 minuter. Pass på så att du inte kokar för länge, auberginen ska var al dente och ha lite tuggmotstånd. Häll av vattnet från auberginen och låt den svalna i ett durkslag. Rör ihop senap, olja, agavesirap/kokossocker, vinäger, salt och dill i en skål. Smaka eventuellt av med mer sötma, salt eller vinäger. Vänd ner auberginen i såsen och blanda väl. Förvara sillen i en glasbruk i kylen. 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.