Julig saffransfalafel med grönkålssallad och lingon – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Julig saffransfalafel med grönkålssallad och lingon

fav

Från och med i dag och ända fram till jul kommer vi att fylla bloggen med härliga näringsjägarrecept till julbordet. Det kommer att bli rödkålssallader, julskinkor och sillar, men först ut är förstås den lilla runda bullen.

Så, i dag tänker vi helt enkelt laga en julig falafel. Men hur jular man till en falafel? Jo, det är enkelt gjort genom att ha lite saffran i smeten. Vips så har du en saffransfalafel som är lika självklar på julbordet som rödkål och vörtbröd. Ett perfekt veganskt tillbehör till julbordet, istället för köttbullar.

Vi passade på att boosta falafeln med vår prebiotiska fiberblandning (reklamlänk här) också och det blev så bra! Alltid lika roligt att hitta nya användningsområden för vår prebiotika, har nästan blivit lite till en sport att fiberboosta allt som kommer i vår väg.

Servera dem gärna med svenska lingon (och någon av våra sallader som kommer upp på bloggen i veckan) och Dolly Parton och Kenny Rogers julskiva.

Print

Julig saffransfalafel med lingon

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 20 st 1x
Scale

Ingredienser

1 förp kikärtor

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 tsk riven citronskal

1/2 pak saffran

1/2 tsk spiskummin

1/2 kruka färsk koriander

2 msk olivolja

1 krm chiliflakes

1 tsk salt

1 dl mandelmjöl

2 tsk vår prebiotiska fiberblandning

lingon

Instruktioner

Sätt ugnen på 200c. Häll av och skölj kikärtorna. Skala och hacka lök och vitlök. Mixa alla ingredienser till en slät smet. Forma smeten till små bollar med oljade händer och lägg på ett bakplåtspapper. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Vänd bollarna försiktigt efter halva tiden. Servera med lingon.

Anteckningar

TIPS!

Tips! Rulla och stek bollarna redan i veckan för att minimera julstressen, och värm dem sedan i ugnen på självaste dopparedagen.

Receptet hittade vi här.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Körde cassavamjöl istället – Bra smak, rätt bra textur överlag, körde dock ~20min i ugn.
  Steka på dom innan servering kan va att rek om man vill ha liiite mer yttextur.
  Tack för recept!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för tipset!

 2. Veronica skriver:

  Supergoda! Men 1 tsk salt är nog lite mkt, iallafall i vår smak.

  Tack för all inspiration!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Kul att du gillade dem!

 3. Jag gjorde dessa förra julen, supergoda och jag tänkte göra dem i år igen! Hade dock svårt att få dem att hålla ihop (de höll ihop fint under tillagningen, men det var sedan svårt att ta dem från uppläggningsfatet och lägga på tallriken utan att de gick sönder). Har ni tips på hur jag lyckas bättre i år?

 4. Anne-Lie skriver:

  Var är grönkålsallads receptet?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.