fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Näringsjägarens vörtbröd

Som näringsjägare älskar vi alla former av kryddor och därför blir vi alltid extra glada när vi stöter på recept med en stor variation av just kryddor. Som vörtbröd, till exempel. Hur ofta får du i dig anis, fänkål, pomerans, nejlika, kanel och ingefära på en och samma gång? Nej, tänkte väl det. Inte särskilt ofta.

Givetvis kan du köpa egen vörtkrydda men i år slog vi faktiskt på stort och gjorde vår egna eftersom vi hade svårt att hitta en kryddblandning som var ekologiskt. Vi gjorde den genom att blanda följande ting:

2 msk hel fänkål, 2 msk hel anis, 1 msk malen pomerans, 2 tsk malen nejlika, 1 tsk malen kanel och 1 tsk malen ingefära.

Och sedan vände vi ner den lilla blandningen i vår deg och vips så hade vi ett vörtbröd som hette duga.

Print

Vörtbröd

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 bröd 1x
Scale

Ingredienser

7 1/2 dl ljummet vatten

2 msk olivolja

1 1/2 msk bakpulver

1 1/2 msk honung

1 dl bovetemjöl

2 1/2 dl  glutenfria havregryn

3 1/2 msk fiberhusk/physillium

5 dl teffmjöl

2 tsk salt

1 dl russin

1 dl vörtkrydda (se ovan i texten)

Så här gör du

Blanda vattnet tillsammans med olja och honung. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt sedan vätskan. Vispa bums med en ballongvisp eller slev till en jämn smet. Smeten sväller inom några minuter till en deg.
 
 
Låt degen stå i 10-15 minuter innan du lägger i den i pappersklädd brödform. Grädda i botten av ugnen på 175°C i 70-80 minuter. Låt svalna helt på galler innan du skär upp brödet.

Notes

TIPS!

Tips! Brödet håller sig fint i minst fyra dagar och är perfekt att frysa in.

Recepttack till organicbymommy.se

Dela

Kommentarer

  1. Det här var succé. Det blir en klassiker på julbordet framöver. Köpte ett glutenfritt vörtbröd från ett bageri men det smakade tvättsvamp ☺️. Så det här saftiga smakrika brödet var välkommet. Hittade ingen ekologisk torkad pomerans så jag rev skalet av själva pomeransfrukten. Det fungerade bra.

  2. Hej! Ser att ni skriver 175 gr medan organicbymummy skriver 225 gr. Funkar båda?

  3. Blev riktigt bra!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Härligt, Emelie!

  4. Kan man använda något annat sorts mjöl än teffmjöl? Förslag? 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Vi har inte provat just det här receptet med något annat mjöl men vi testar oss ofta fram med olika kombinationer av t.ex. teff, durra, bovete, mandel osv. beroende på smak och vad vi har hemma. Experimentera fritt!

  5. Blir det inte för varmt att grädda brödet i 175 grader. Det står i alla texter att mann inte ska överskrida 130 grader.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.