Så skapar du den jul du längtar efter – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Så skapar du den jul du längtar efter

Julen förknippas inte alltid med bara kärlek, gemenskap, lugn och harmoni. För många kan det faktiskt vara känslor av otillräcklighet, ensamhet eller stress som dominerar, beroende på hur våra omständigheter kring julen ser ut. Den bär på så många förväntningar på hur det borde vara. Så många viljor att förhålla sig till. Så många krav på leverans av traditioner, klappar, mat och glada miner. Kanske känner du igen dig, kanske inte. 

Oavsett om du är en julälskare eller mest längtar tillbaka till vardagen, vill jag bara påminna dig om att du kan bestämma över hur du vill känna, varje dag. 

Vi gör allt vi gör för att vi vill känna på ett visst sätt. Vi vill nå det där målet för att vi tror att vi då kommer att få känna oss lyckliga. Vi bokar in den där middagen för att vi vill känna glädje och gemenskap. Vi hjälper den där vännen för att vi vill känna oss värdeskapande och hjälpsamma. Vi går och tränar för att vi vill känna oss hälsosamma och starka. Vi längtar tills vi uppnått den där drömmen för att vi tror att vi då kommer att känna sådär som vi alltid längtat efter att få känna. 

Så, när vi nu vet att vi jagar känslan, behöver vi verkligen allt det där för att få känna som vi vill? Det finns ju mängder av sätt att få känna lycka, glädje, gemenskap, värde, hjälpsamhet, hälsa eller styrka. När vi inser att vi bara vill känna en viss känsla kan vi ta ansvar för att skapa den känslan vi längtar efter i vårt liv, i det lilla, varje dag. 

Tänk dig att just den här julen blir precis så som du drömmer om att en fantastisk jul kan vara. Kanske minns du härliga jular från barndomen. Kanske ser du en klassisk julfilm framför dig. Kanske ser du en jul framför dig där alla dina problem och orosmoln är som bortblåsta. När du ser visionen framför dig, fundera över vad du tror att du ska få känna i den drömbilden. Vad känner du för känslor? Gemenskap? Kärlek? Närhet? Njutning? Värme? Mening? Glädje? Tillit? Trygghet? Kreativitet? Delaktighet? 

“Knowing how you actually want to feel is the most potent form of clarity that you can have.”
– Danielle Laporte 

Ställ inte så höga krav på att allt ska vara perfekt

Välj ut 2-3 av de känslor du längtar efter att få känna och fundera på hur du kan skapa den känslan för dig själv redan idag eller imorgon. Gör det inte onödigt komplicerat. Närhet kan vi få uppleva i en närvarande kram, mening i att göra något fint för någon annan och trygghet med en kopp te under en filt. Du behöver inte få uppleva en perfekt jul för att få känna den känsla du längtar efter. Men när du utgår ifrån känslan så ökar du chanserna för att din jul ska bli så som du vill, oavsett de yttre omständigheterna. 

Livet är inget annat än en lång radda ögonblick som följer varandra. Att samla på små härliga ögonblick (kanske mitt i kaoset) kan göra mycket för din livskvalitet. Ställ inte så höga krav på att allt ska vara perfekt, samla på magiska ögonblick där du medvetet skapar den känsla du längtar efter. Där du är närvarande i hur det känns. 

Välkommen på retreat

Den här processen, att identifiera de känslor vi längtar efter och därefter skapa förutsättningar för att få känna dem, här och nu kommer ursprungligen ifrån boken The Desire Map av Danielle Laporte.

Desire Mapping är en hjärtcentrerad approach till att designa våra liv. Vi kan inte kontrollera alla våra omständigheter men vi kan alltid välja hur vi känner om det som händer oss, det är det som är personlig kraft. När vi kombinerar vår fria vilja med våra favoritkänslor (våra core desired feelings), så skapar vi våra liv med intention. 

Jag är själv licensierad Desire Map Facilitator och bjuder nu in till en härlig retreat den 31 januari – 2 februari 2020. Du kommer där att, i kombination med yoga, meditation, fantastisk mat, gemenskap, spa och natur, få hjälp att skapa en plan för mer välmående 2020, där du utgår ifrån känslan.

Du kan läsa allt om retreaten här: www.helenaonneby.com/desiremap (anmälan stänger 27 december).

Och om du inte har möjlighet att unna dig en hel helg just nu så finns även möjligheten att haka på onlineprogrammet  Mitt 2020 som startar den 3 januari. Där guidas du, steg för steg, till att skapa en enkel och medveten plan för mer välmående och lust i din vardag. Du anmäler dig till kursen här

Både retreaten och onlineprogrammet kan också vara lämpliga “sista-minuten”-julklappar till någon du älskar. (Det är förstås viktigt att personen själv känner att det här är rätt för dem just nu!)

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.