Tofu-ribs till näringsjägarens julbord – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Tofu-ribs till näringsjägarens julbord

fav

Det här receptet på tofu-ribs publicerades först i SvD Perfect Guide.

I näringsjägarens värld är 1 + 1 = 3. Svårt att tro kanske men vi är ganska vassa på siffror – åtminstone när det gäller näringsmatematik. I dag finns många studier som visar positiva samband mellan ett varierat intag av grönsaker och god hälsa, bland annat för att de olika näringsämnena i grönsakerna på ett fiffigt sätt förstärker varandra. 

Summan av kardemumman är att vi ska variera mera och fylla tallrikarna med stora mängder färgglada grönsaker. Från januari till midsommar och hela vägen fram till jul och nyår.  

Yes, även under julen. Typiskt nog tar inte tarmfloran julledigt (även om det som bekant inte handlar så mycket om vad du äter mellan jul och nyår, utan om vad du äter mellan nyår och jul). Den traditionstrogna behöver dock inte hänga läpp. En stor del av den mat som serveras på det traditionella julbordet är faktiskt redan växtbaserad, färgglad och näringsrik, och är du en inbiten skinkätare tar du bara en extra sked därifrån. Japp, så enkelt är det att vara näringsjägare på julbordet. 

När branschorganisationen Livsmedelsföretagen frågade 1 102 svenskar vilken julmat de kommer äta i år svarade 1 av 6 att de tänker äta mindre kött än vanligt. Inga hisnande siffror kanske, men att åtminstone en bråkdel av gästerna vill se mer växtbaserade alternativ på vårt annars så traditionsbundna julbord måste vi ändå klassa som goda nyheter. 

Enligt undersökningen är det är framför allt den yngre skaran som önskar mer grönt. Kul, tycker vi, och hoppas att småkusinerna kan övertala farmor Kajsa och morbror Lennart att tänka utanför boxen i år. 

Som hjälp på traven serverar vi här vårt allra smarrigaste alternativ till julens revbensspjäll: tofu-ribs. Tillsammans med en matig och färgglad grönkålssallad vågar vi dessutom lova att 1 + 1 = 5. Helt otroligt, vi vet. 

Print

Tofu-ribs till julbordet

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

500 gram tofu

BBQ-sås:

4 tsk honung

2 tsk sambal oelek

1 msk tomatpuré

1 msk tamari

1 tsk sesamolja

1 tsk färsk ingefära

salt och peppar

2 vitlöksklyftor

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 grader. Skär upp tofun i stavar och låt dem torka på en kökshandduk eller en bit hushållspapper. Under tiden du väntar rör du ihop alla ingredienser till BBQ-såsen i en kastrull på svag värme. Lägg tofustavarna bredvid varandra på en plåt och pensla rikligt med marinaden. Grädda mitt i ugnen i 10–15 min.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

  1. Om man vill servera detta som en “vanlig middag” istället för som en del av en buffe, har ni tips på tillbehör utöver sallad?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Något härligt korn eller gryn kanske? Vi har ätit mycket durra på senaste. Skulle vara härligt till! Och precis som du säger: en matig sallad!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.