Grönkålssallad med linser, morotshummus och rökt tofu

I min värld kan en sallad se ut på oändligt många vis. Det finns inga ramar kring en sallad – en blandning av olika (i mitt fall växtbaserade) råvaror i skön kombination med olika smaker och texturer är allt som behövs. MUMS!
Den här matiga salladen gillar jag lite extra eftersom stora delar av den kommer från Sverige och är i säsong just nu. Den syrade rödlöken räcker längre än till skålarna nedan, men jag tänker att det är lika bra att göra lite extra när du väl är i farten – syrad rödlök är nämligen väldigt gott till det allra mesta: sallader, wraps, burgare, pizzor och brunchmackor för att nämna några!
Samma sak när du kokar linserna och mixar hummus – varför inte göra en dubbel sats, så att du har till flera mål under veckan framöver!
Och till sist, att allt som äts i skål blir om möjligt ännu godare. Det är sedan gammalt väl? Lättare att blanda olika smaker, lättare att krypa upp i soffan. Testa!
PrintGrönkålssallad med linser, morotshummus och rökt tofu
- Portioner : 4 1x
Ingredienser
500 gram delikatesspotatis
2 dl svenska gotlandslinser, eller andra delikatesslinser
150 gram grönkål
1 block rökt tofu (dubbla denna mängd om ni är riktigt hungriga)
1 msk rapsolja
salt
Morotshummus:
230 gram kokta kikärtor (avrunnen vikt)
1/2 dl vatten
1 msk ljus tahini
1 tsk äppelcidervinäger
2 rostade morötter
1/2 tsk kumminfrön
salt
Snabbsyrad rödlök:
2 rödlökar
1 dl vatten
1/2 dl äppelcidervinäger
1 msk lönnsirap
Till garnering:
1 näve rostade valnötskärnor
rostade rapsfrön (jag köper från en gård på Österlen, kan uteslutas eller bytas mot andra fröer!)
vegansk majonnäs (valfritt)
torkade lingon (jag torkar egna i ugnen. Blanda ca 250 gram med 1 tsk rapsolja, sprid ut på en plåt och torka i ugn över natten på 50°C tills de är russinliknande)
Instruktioner
Värm ugnen till 200°C. Skrubba potatisen, men låt skalet vara kvar. Dela eventuellt större potatisar. Skrubba morötterna (till hummusen). Lägg potatis och morötter på en bakplåt och blanda med lite olja och en nypa flingsalt. Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter, tills de är mjuka rakt igenom och skalet blivit gyllene och lätt krispigt.
Snabbsyrad rödlök: Skala och klyfta löken tunt. Koka ihop vätskan. Ta av från värmen, lägg rödlöken i vätskan och sätt på lock. Låt dra minst 30 minuter. Det du inte använder med en gång kan förvaras i lagen i en glasburk med lock i kylen i flera veckor.
Koka linserna varsamt, enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Ta bort den hårda stammen från grönkålen (spara gärna och mixa ner i soppa eller smoothie för extra näringsboost och minskat matsvinn). Riv bladen i mindre bitar. Massera ordentligt med kallpressad olivolja och flingsalt så allt täcks, och kålen blir mjuk och följsam.
Blanda kål, linser och rödlök. Häll av och skölj kikärtorna. Mixa ihop med resten av ingredienserna till hummusen tills slätt. Smaka av med salt.
Skär tofun i skivor.
Fördela kålsalladen i botten på 4 skålar. Toppa med potatis, hummus och tofu. Toppa med valnötter, rapsfrön och lingon. Ringla eventuellt över lite majonnäs.
Anteckningar
TIPS!230 gram kokta kikärtor (avrunnen vikt) motsvarar ofta 1 förpackning kikärtor i mataffären, alternativt ca 4 dl om du har kokat egna.

Vill du göra egen vegansk majonnäs?
Mitt bästa grundrecept hittar du här.
Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.