Januarivänlig broccolisoppa – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Januarivänlig broccolisoppa

fav

Det här receptet på broccolisoppa publicerades först i SvD Perfect Guide

Vardagen har stämplat in, vi är på andra sidan julgransplundringen och plånboken gapar tom. Känns det igen? Tänkte väl det. Januari är sedan länge känd som årets allra fattigaste månad, något som inte sällan avspeglas i trista vardagsrätter och halvfabrikat.

Som lösning på problemet har vi rotat fram ett recept som kvalar in på både billigt, snabbt och gott. Men innan vi serverar receptet vill vi dela med oss av fyra knep som får de sista slantarna att räcka januari ut. Håll till godo!

Välj grönsaker i säsong

I januari kan du med gott samvete gå loss på svensk kål, jordärtskocka, lök, palsternacka, kålrot, potatis, broccoli, morötter och rödbetor. Att handla och äta mat efter säsong är både godare, billigare och bättre för miljön.

Köp grönsaker på lösvikt

Ett enkelt sätt att både få ner kostnaderna och undvika matsvinn. Tänk också på att äta hela grönsaken. Mycket av näringen gömmer sig i blast, stjälk, skal och kärnhus.

Dyk ner i frysdisken

Mat som får ligga för länge i kylen tappar i näring och fräschör. Att frysa in i tid är ofta mycket bättre och du behöver därför inte vara det minsta rädd för att handla dina grönsaker i frysdisken. Ha också för vana att själv frysa in grönsaker, örter, frukt och bröd.

Gör storkok

Laga stora mängder när du ändå är i farten och frys in. Har du färdig mat hemma blir det också enklare att motstå takeaway när du kommer hem för sent för att både hinna handla och laga mat.

Så, eftersom vi (oftast) lever som vi lär har vi kokat ihop samtliga budgettips till en januarivänlig broccolisoppa. Soppan är en näringsbomb, väldigt god och snäll mot plånboken på en och samma gång.

Print

Broccolisoppa

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

400 g broccoli (fryst går bra)

1 gul lök, strimlad

1 stor mjölig potatis, skalad och skuren i mindre bitar

6 dl vatten

12 msk lantbuljong

1 skvätt växtbaserad grädde/kokosmjölk (valfritt)

salt, efter smak

mängder av varv med svartpepparkvarnen

Instruktioner

Strimla löken och låt den svettas snabbt i en kastrull på snäll temperatur tills den blir mjuk och glansig. Tillsätt broccoli, vatten, grönsaksbuljong och små tärningar av potatisen. Låt koka i knappt 10 minuter (tills potatisen är genomkokt). Ta fram stavmixern och mixa soppan slät. Tillsätt till sist grädden/kokosmjölken (om du anser att det behövs för att runda av smaken) samt salta och peppra.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.