fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Linsbullar med quinoa, fänkålsfrön och dijonsenap

I vår senaste bok Näringsjägaren har vi ett recept på köttbullar utan kött som vi har fått av vår vän Alena som är kock på Rosendahls trädgård. Dessa linsbullar är magiskt goda, men tyvärr har det smugit sig in några fel i receptet.

Några av er har påpekat att vi missat att ange hur morötterna ska tillredas samt att bullarna inte håller ihop när de rullas. Så nu gör vi om och rätt! Morötterna ska rivas och smeten ska mixas. Efter att ha provlagat receptet kan vi dessutom konstatera att det är mängdberäknat för Familjen Annorlunda, så receptet nedan är anpassat för fyra portioner.

Goda och näringsrika är de i alla fall. Vi räknar till 11 kryss i kompassen – i en enda liten linsbulle! Inte konstigt alls att lille Remy ser så pepp ut (och om du inte förstod den referensen så är det hög tid att du lägger allt annat åt sidan och sätter dig och tittar på den här filmen).

Jo, en sak till … Vill du servera köttbullarna till en enkel tomatsås så gör du en sådan genom att finhacka 1 rödlök och 1 vitlöksklyfta som du sedan fräser i olja tills mjuka. Lägg till 1 förpackning krossade tomater, 1 näve färsk basilika (eller 2 msk fryst), 1 näve färsk persilja (eller 2 msk fryst), 1 msk kallpressad rapsolja samt salt och nymalen svartpeppar. Servera med linsbullarna och kanske något koka sädesslag, som till exempel durrakorn, helt bovete eller nakenhavre.

Print

Köttbullar utan kött

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

3 1/2 dl belugalinser

3 dl röd quinoa

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 msk raposolja + lite att steka i

2 msk fänkålsfrön

1 1/2 dl solrosfrön

1 tsk chiliflakes

2 morötter morötter

1 dl soltorkade tomater

3 msk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

2 msk potatismjöl

1 msk finhackad persilja

2 msk bovetemjöl

Så här gör du

Koka linserna i lättsaltat vatten men häll av vattnet medan de fortfarande har lite stuns i sig. Koka quinoan i lättsaltat vatten. Rosta fänkålsfröna i en panna och mortla dem därefter. Skala och hacka lök och vitlök och stek på låg temperatur tills den är genomskinlig. Tillsätt fänkålsfröna och chilin. Tvätta morötterna och riv dem grovt. Lägg solrosfröna i en mixer och mixa dem snabbt. Lätt ner resten av ingredienserna (alla) och mixa. Smaka av. Rulla till bollar. Stek i rapsolja på låg temperatur i en stekpanna.  

Notes

TIPS!

Tips! Rosta solrosfröna i panna eller ugn innan du vänder ner dem i smeten för extra smak.

Dela

Kommentarer

 1. Kajsa Eriksson skriver:

  Varför ska man sätta på ugnen när bullarna ska stekas i stekpanna?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Nej, varför ska man göra det? Haha! Miss av oss, men har ändrat i receptet nu. Tack för att du uppmärksammade!

 2. Ah, jag är en av dom som inte fick till smeten från er kokbok o slängde den enorma satsen 😂! Ska genast testa! Tack!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Åh, så dumt! Förlåt för detta! Ja, testa igen. De blev toppengoda!

 3. Enligt IFD index är quinoa, linser m.m inflammatoriskt. Även tomtater är inflammatoriskt. Så jag undrar vilka ni riktar denna rätt emot?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej och tack för din kommentar. Vår filosofi är att majoriteten av tallriken ska bestå av växtbaserat. Vi vet att det finns människor som upplever problem med de specifika livsmedel du tar upp och om man gör det bör man undvika dem. Detta är dock oftast ett undantag och inte en regel.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.