Vänta inte på diagnosen – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Vänta inte på diagnosen

När jag på allvar började lära mig om holistisk hälsa och hur mycket våra livsstilsval påverkar den så var jag själv i en situation där jag inte längre kunde blunda för hur allt hänger ihop. Eftersom jag lärde mig mer om vad som påverkar vår hälsa och hur otroligt mycket vi kan göra själva blev jag mer och mer intresserad av att jobba förebyggande. Min mission är att fler ska vakna innan diagnosen, att fler ska hitta och älska den sjukdomsförebyggande livsstilen. 

Tidigt i min egen läkningsresa hittade jag till den inspirerande Kris Carr. Hon har levt med sin obotliga cancerdiagnos i 16 år nu och läkarna rekommenderade först transplantation av flera av hennes organ och gav henne max 10 år att leva. Hon hittade själv livsstilsmedicinen och har sedan dess varit en stark röst i USA för att jobba förebyggande med hälsan. 

“Change your plate. Change your fate.”
– Kris Carr 

I boken The Biology of Belief skriver Bruce Lipton att endast 5% av oss föds med genmutationer som kommer att göra oss sjuka. I övriga 95% av fallen är vår sjukdom på olika sätt livsstilsrelaterade. Oavsett om epigenetiken kommer att bekräfta det uttalandet eller inte, så vet vi idag att livsstilen påverkar vår hälsa otroligt mycket. Det är ingen slump att vi blir sjuka. 

Our genes may load the gun but our lifestyle pulls the trigger.
– Mehmet Oz 

Det betyder inte att vi ska anklaga oss själva för att vi är sjuka. Mycket av det som kan göra oss sjuka, såsom föroreningar i luften, gifter i maten, vår tidiga barndom, livskriser osv är sådant vi har svårt att kontrollera. Det är inte ditt fel om du är sjuk, men det är ditt ansvar, för du kan påverka vad som händer från och med idag. 

Jag är frisk idag men jag gör aktiva val varje dag för att förebygga sjukdom i framtiden. De hälsosamma val jag gör idag är både för att de ger mig ett härligt liv nu och för att jag vill kunna ta en skön runda på golfbanan vid 97 års ålder och plocka upp mina egna golfbollar. Jag vet vilken enorm påverkan de val jag gör idag kan ha på om jag kommer att få uppleva den där golfrundan eller inte. 

Visst, livet händer, vi vet inte vad morgondagen ska bjuda på, och det finns massor som vi inte kan kontrollera, men det finns också mycket som vi kan påverka och det är där jag lägger mitt fokus och min energi. Vad jag väljer att äta till lunch, hur jag bearbetar det där jobbiga som hände, hur jag ber om hjälp, hur jag prioriterar min tid, min sömn, min träning…

Oavsett om du är sjuk idag eller inte, välj dig själv och din hälsa. Self-care är inte något lyxigt eller fluffigt, det är något vi bör ta väldigt seriöst. Men det behöver inte vara tråkigt för det. Jag har med åren hittat så mycket lust och njutning i de små hälsosamma valen varje dag och ser det som ett enormt privilegium att kunna prioritera min hälsa. Och jag tror att vi alla kan göra det, för vad kan vara viktigare? 

De som tror att de inte har tid att ta hand om sin hälsa måste förr eller senare avsätta tid för sjukdom.

Det är klart att att prioritera hälsan har ett pris, men det är så värt. Jag lägger absolut mest pengar på bra mat. Jag går oftast hem tidigt för jag prioriterar min sömn. Jag tackar nej till det där eventet för att få utrymme för träningen. Jag behöver ibland ringa i förväg till restaurangen och ta med mig eget till kalaset. Jag gör ibland människor besvikna när jag behöver prioritera för att få återhämtning. Jag investerar tid och resurser i att ständigt lära mig mer om hälsa, träffa funktionsmedicinska läkare, lösa upp spänningar, gå i coaching eller terapi. 

Det finns inget viktigare i ditt liv än dig själv och din hälsa. Du får bara en kropp att bo i under den här livstiden. Och det är inget själviskt med det, jag tycker det är ansvarsfullt. För det som automatiskt händer när du prioriterar dig själv först är att du har så mycket över för att ge till andra, att vara en juste medmänniska och att inspirera andra att också ta ansvar för sina liv. 

Vilka val kan du göra idag för din hälsa? 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.