Svepet – fasta, upphettningsgifter och meditation

Julen är över. Förlåt men höll nästan på att slänga in ett “äntligen”. Eller är det bara vi som känner en viss hatkärlek för julen? Och vi är väl inte ensamma om att tycka att, hur skönt det än är att vara ledig, det är rätt härligt att komma tillbaka till vardagen också? Vissa har i alla fall inte legat helt på latsidan i mellandagarna – på bloggen har vi bland annat kunnat läsa om fastetraditionens historia, om vikten av att prioritera sin hälsa samt om varför vi ska sänka temperaturen några snäpp när vi lagar mat.
Vi börjar med fastan! Dagen före julafton publicerade vi Dag Kättströms senaste artikel där han skriver om det uråldriga fenomenet fasta. Fasta är alltså ingen ny fluga utan något vi hållit på med sedan urminnes tider. Bakgrunden till att fastetraditionerna uppstod kan skönjas i urtidsmänniskans hårda livsmönster. Savannen var ju inte ett ständigt uppdukat smörgåsbord. Våra förfäder behövde lära sig avstå från något i stunden för att framtiden skulle bli bättre. Den som sparade för morgondagen, även om det är gott att äta, hade större chans att klara sig. Dag skriver också om de psykologiska effekterna som uppstår när man inte äter. Läs hela artikeln här.
Vi vill också tipsa om Helena Önnebys senaste artikel om att prioritera sig själv och din hälsa. Helenas poäng är att de som tror att de inte har tid att ta hand om sin hälsa förr eller senare ändå måste avsätta tid för sjukdom. Och bonusen med att inte vänta på diagnosen utan att sätta sig själv i första rummet redan nu är att chansen dessutom är rätt stor att du kan inspirera andra att också ta ansvar för sina liv. Läs Helenas artikel här och fundera gärna över vilka små enkla val du kan göra redan idag för din hälsa? Nästa gång vi får läsa något av Helena är redan nu på tisdag, den 14 januari, och då kommer det att handla om kroppens fantastiska självläkningsförmåga.

En annan kul sak som hänt nu i veckan är att vi välkomnat två nya kolleger på kontoret: ekonomi-Maria och sourcing-Sara. Vilket på ren svenska betyder att Maria ska se till att vi inte får Kronis på oss och att Sara ska hjälpa oss att en gång för alla kicka igång en produktlinje som curlar både folkhälsan och planeten. Hur spännande? Svar: Skitspännande! De enda i gänget som inte syns på bilden ovan är Mia (i vanlig ordning bakom kameran) och Sebbe (i vanligt ordning fastnålad i poddstudion). Cassandra är faktiskt med i bilden, pluspoäng om du hittar henne!
Sedan har vi förstås Dr Paul Claytons senaste artikel om “cooking processes” som du inte får missa. Dr Clayton efterlyser varningstrianglar på pommes frites, hamburgare, läsk och godis. Det handlar om att dra ner på köttet och sänka temperaturen när du lagar mat. Läs denna tänkvärda artikel här.

Utöver detta kan vi berätta att vi äntligen kommit igång med våra meditationsklasser här på kontoret (du som följer oss på insta kan-inte-under-några-som-helst-omständigheter-ha-missat-detta?). Varje morgon kl 7.15-8 och varje eftermiddag kl 17.30-18.15 släcker vi lamporna, tänder levande ljus och täcker golvet med mysiga filtar och kuddar. Och sedan sluter vi ögonen i grupp och låter April Wickström guida oss genom en 45 minuter lång meditation. Feed backen so far? Fenomenal!
Om detta låter som något för dig så kan du anmäla dig direkt till jonna.andersson@theeqgym.com eller läsa mer här. Passar på att tillägga att alla de här klasserna passar dig oavsett vilken nivå du befinner dig på. Alla är välkomna – från rookies till Dalai Lamas!