Botox för underlivet – Food Pharmacy

Katarina Wilk

Post image

Botox för underlivet

För ett tag sedan kom det en studie som sa att om man hade mer sex så kunde man skjuta upp klimakteriet. Studien fick rätt mycket uppmärksamhet i media.  Tidningen Må Bra var en av de som skrev om denna studie och artikeln innehöll bland annat den här lilla texten: 

”Vill du skjuta upp klimakteriet så länge som möjligt? Ligg mer. Och har du ingen att ligga med går det lika bra att onanera.” 

TV4 hade också ett inslag om detta och de var väldigt fascinerade över faktumet. Även där berättas det om att klimakteriet kan förskjutas. 

Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Dels för att ordet klimakteriet är felanvänt – det är inte klimakteriet du kan skjuta upp utan menopausen, och det är ju inte samma sak. Läs mitt förra inlägg om du inte redan har gjort det så förstår du vad jag menar.

Men jag blir också lite skratt- och gråtsugen för att det inte riktigt är så enkelt. Det kommer alltid komma studier som säger olika saker som man ska ta med en nypa salt. I min bok berättar jag till exempel om en studie som säger att square-dans hjälper kvinnor med symtom i perimenopausen. Detta för att exemplifiera det svåra när man hänvisar till studier. Det finns studier som visar allt. Så svår är vetenskapen. 

Det här är dessutom andra gången på kort tid som det pratas om studier eller behandlingar som handlar om att skjuta upp det där hemska vi har framför oss. Som att det är ett mål i sig. Vi ska skjuta det framför oss så långt som möjligt. Om vi bara ligger mer eller onanerar så kanske vi lyckas. Och lyckas du inte så finns det en annan möjlighet: en ny behandling! Nu kan vi nämligen gå till en privatklinik i London och betala massa pengar och slippa det naturliga som händer med våra äggstockar. 

Ett välrenommerat IVF-team i Storbritannien har utvecklat en behandling som gör att du kan skjuta upp din menopaus med cirka 20 år. En behandling (eller snarare ett ingrepp) som nästan skulle kunna likställas med underlivets botox. Är det inte helt amazing???

Fast vänta. Är det verkligen åt det här hållet vi vill gå? Den nya behandlingen väckte ett enormt ramaskri i kvinnohälsovärlden. Å ena sidan försvarade teamet ingreppet med att säga att det är bra för de kvinnor som har hälsoproblem, eller för de som inte kan ta hormonersättning. Men de ville också betona att det kunde vara ett alternativ för de som ville skjuta upp sin menopaus av olika anledningar. Feministerna rasade och ansåg att detta var ett patriarkalt påhitt. Och utan att vara extremfeminist så undrar jag också vad det är för påhitt. Jag förstår det ur medicinsk synvinkel men varför skulle man vilja skjuta upp sin menopaus? För att den är så hemsk så man helst slipper den? För den betyder ju att man är lite förbrukad och håller på att bli gammal. 

Jag slår vad om att det kommer finnas en marknad för detta. Precis som det finns en marknad för botox, fillers, plastikoperationer och annat. Men den marknaden kommer i alla fall jag inte vara en del av. Jag vägrar. Att åldras är ett privilegium. Tänk bara på alternativet?

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.