Hälsa handlar inte om storlek – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Hälsa handlar inte om storlek

Det här är ett sårbart inlägg för mig att skriva. Jag är uppvuxen på 80-talet, omgiven av bantningskurer och en självklarhet att det är bäst att vara smal och att det är lika med hälsosamt. Idag vet jag att jag lever hälsosamt, tränar regelbundet, prioriterar mitt välmående och jag vet att min kropp mår bra från insidan och ut. Men jag är inte ”smal” enligt min uppväxts normer så har jag fått kämpa en del med min självbild. Vi matas fortfarande med viktminskningshets och smala ideal från alla håll. 

Jag hittade för några år sedan #healthateverysize och det har hjälpt mig att förändra perspektivet en del men frågan är fortfarande delvis skamfylld för mig. ”Health at every size” är precis vad det heter, fokus på hälsa oavsett storlek. Om vi bortser från fetma och kraftig övervikt så kan vi, inom spannet för vad som kan anses vara hälsosamt se väldigt olika ut. Och vi gör ju det, men vi lever i ett samhälle med ett väldigt smalt, både storleksmässigt och intellektuellt, ideal. Men faktum är att det inte är så många som passar in där.

Jag började banta i tidiga tonåren och har provat alla tänkbara dieter för att försöka passa in i ett ideal och med en stark inre röst av otillräcklighet och självhat. I korta perioder lyckades jag hålla den vikt jag tyckte att jag ”borde” vara vid men jag mådde inte särskilt bra och var definitivt inte hälsosam. Jag vet att om jag skulle ”banta” ner mig till någon sorts skönhetsideals storlek så skulle jag behöva göra det på bekostnad av min hälsa och mitt välmående är idag så mycket viktigare för mig idag än någon sorts ideal. 

Men ”hälsa oavsett storlek” funkar även åt andra hållet, för vår storlekshets drabbar inte bara dem som är ”större”. Jag pratade nyligen med en vän som är naturligt väldigt smal och hon menade att hon inte kunde leva hälsosamt för att hon blev för smal. Vad är för smal? Vem avgör det? Tänk om hennes ”naturliga”, balanserade, hälsosamma storlek helt enkelt är mindre än idealet? Tänk om skippade storleken helt och hållet och fokuserade på hur vi mår, vad vi orkar och hur kroppen känns, framför hur den ser ut. I sammanhanget borde väl utseendet vara ointressant, eller? 

Jag har, som sagt, behövt jobba en hel del med att ändra mitt eget synsätt när det kommer till storlek och hälsa. Jag har rensat mina sociala medier och aktivt sökt upp positiva förebilder. Jag har slutat läsa vissa typer av tidningar eller titta på vissa typer av media. Jag har tackat nej till personer och situationer som får mig att känna mig mindervärdig på grund av min storlek. Allt detta betyder inte att jag ”där” eller att jag inte själv fastnar i fettfobi, faktiskt ganska ofta, men jag vet vart jag är på väg. Jag blandar fortfarande ibland ihop min storlek med min hälsa och den löjliga idéen att det skulle finnas en storlek som passar alla. Hälsa oavsett storlek är det som betyder mest för mig. 

Att skriva öppet om det här känns riktigt läskigt, och mitt ego försöker skrämma mig till att inte skriva så här ärligt om ett så kontroversiellt ämne. Men jag vill vara en del av en positiv förändring. Jag vill att unga tjejer och killar som växer upp idag ska ha ett annat perspektiv kring storlek och hälsa än det jag vuxit upp med. Smal betyder inte nödvändigtvis hälsosam, men det kan också betyda det. Större betyder inte nödvändigtvis ohälsosam, men det kan också betyda det. 

Jag är så trött på skamandet och skuldbeläggande som pågår i vårt samhälle idag kring storlek och bantning och ideal. Jag vill veta om du vaknar upp med energi på morgonen. Jag vill veta om du tar hand om din kropp på ett kärleksfullt sätt. Jag vill veta att du prioriterar din kropp och din hälsa för att du älskar den, inte för att du hatar den. Jag vill veta om du är tillräckligt stark för att göra det du vill göra och inte upplever smärta på regelbunden basis. Jag vill veta om hemmet som är din kropp är ett trevligt ställe att bo på, för att du gör val varje dag för att göra det så hemtrevligt som möjligt. Om du kan svara ja på dessa frågor så är du hälsosam, oavsett din storlek. 

Vad tänker du kring idealen i vårt samhälle och tror du att de bidrar till mer eller mindre hälsosamma val i vardagen? 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Tack Helena för att du även belyser de magras situation. Den rösten hörs väldigt sällan. Jag är en av dem som inte passar in eftersom jag av mig själv tappar i vikt. Känner ofta blickarna, vilket gör att jag skyler mig och gärna står i vassen i likhet med andra med kroppsfunderingar. Har accepterat läget och liksom du dumpat allt som göder självföraktet, men det var en lång väg dit. Nu för tiden syns iallafall kroppsaktivister i kort tröja som stolt visar upp mjuka former av alla de slag, något jag välkomnar, men jag kan inte låta bli att undra vad som händer om någon i min storlek gjorde det samma.

  Jag har gjort samma antagande som du, att om min kropp mår bra så spelar det större roll än hur den ser ut. Heja heja!

  1. Helena Önneby skriver:

   Tack för din fina feedback Sara! Helt rätt att dumpa allt som göder självförakt, så bra uttryckt. Det är ju en hel industri som tjänar storkovan på att vi går omkring och känner oss mindervärdiga och krävs en del självdisciplin för att inte gå i fällan. Heja oss <3

 2. Som ung (19) och överviktig känns det skönt att höra att någon uppmärksammar detta. Är vegan sedan tre år tillbaka, dricker inte alkohol etc. och har faktiskt inte ätit sötsaker med raffinerat socker på sju år (inklusive chips, läsk, tårta, etc.). Ändå ska jag inte behöva försvara och förklara mig genom att alltid räkna upp vad jag gör för min hälsa, när ingen annan betydligt “onyttigare” i min ålder men med smalare form gör det. Hurra för att bli av med skadliga ideal!

  1. Helena Önneby skriver:

   Hurra för dig och för att du hjälper till att skapa sundare ideal som bygger på hälsa! Du behöver förstås inte försvara dig för någon men jag känner så väl igen mig i att ibland göra det ändå. För mig har det varit så viktigt att rensa mina sociala medier ifrån ohälsosamma ideal som får mig att må skit. Stor kram!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.