fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Hembakad semla med mandelmjöl, mandelmassa och kokosgrädde

Det är fettisdagen idag. Och dagen till ära kommer vi att publicera inte bara ett utan två recept på semlor. Det första kommer här och är mer av en klassisk semla med bulle, lock och mandelmassa. Semla nummer 2 är något helt annat – en semmelkladdkaka!

Det här receptet experimenterades fram så sent som igår så vi blundade faktiskt när vi tog ut bullarna ur ugnen. Tänk om de skulle bli för torra/sjunka ihop? Det visade sig att vi oroat oss helt i onödan – de blev perfekta i både smak och konsistens! Om man ska vara riktigt petig så blev de liiite för gyllenbruna i färgen för vår smak, så prova gärna att ta ut dem någon minut tidigare eller att sänka ugnen några grader.


Vi köpte “vispbar kokosgrädde” och den funkade hur bra som helst. Kylde den för säkerhets skull innan vi vispade den (med elvisp) men osäker på om det hade behövts? Och du, nymortlad kardemumma gör hela skillnaden. Har man väl provat så går man aldrig tillbaka till den färdigmalda.

Nåväl, en riktigt god semla blev det! Och kanske går det att byta ut äggen mot chiaägg? Om du vågar prova så berätta gärna hur det gick i kommentarsfältet nedan …

Print

Hembakad semla med mandelmjöl, mandelmassa och kokosgrädde

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 6 stora eller 12 små 1x
Scale

Ingredienser

Bulle:

3 ägg

12 färska dadlar

1,5 dl kokosgrädde

1 dl kokosolja

4 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk nymalen kardemumma

1 nypa havssalt

1 msk fiberhusk

Mandelmassa:

2 dl mandelmjöl

1-2 msk kokosgrädde

3 msk honung

2 bittermandlar (rivna)

1 krm vanilj

1 krm salt

Grädde:

Vispbar kokosgrädde (använd samma som till bullsmeten och mandelmassan)

Så här gör du

Sätt ugnen på högst 175 grader. Mixa äggen, dadlarna, kokosmjölken och kokosoljan till en slät smet. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ihop allt och låt stå en kvart.

När smeten är precis nygjord tror man att det kommer vara omöjligt att forma smeten till bullar, men efter en kvart är smeten betydligt mer följsam. Blöt händerna lätt och forma 6 stora eller 12 små bullar och placera på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt ugnen i cirka 20 minuter.

Gör mandelmassan genom att mixa alla ingredienser. Ta det lite lugnt med kokosgrädden och addera mer allt eftersom – det är lite en smaksak hur lös man vill att mandelmassan ska vara. Vispa grädden.

Ta ut bullarna när de är klara. Låt de svalna. Skär av toppen på bullarna, skrapa ut lite av innehållet och lägg ner en stor klick mandelmassa. Toppa med grädde, lock och gärna lite “florsocker” (se vårt bästa recept nedan).

Notes

TIPS!

Tips! Vi gör eget “florsocker” genom att mixa lika delar kokossocker med arrowrootpulver eller potatismjöl.

Dela

Kommentarer

  1. Ann-Turi skriver:

    Hej,
    Jag ska genast göra dessa semlor 😃
    Men var hittar jag vispbar kokosgrädde?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Kokosgrädde finns i de flesta matbutiker. Hittar du inte kan du köpa koksmjölk och bara använda dig av den tjocka, översta delen. Kyl förpackningen innan du öppnar och vispar så går det lättare! Lycka till!

      1. Ann-Turi skriver:

        Tack för svar,
        Jo jag hittar kokosgrädde, men ni skrev vispbar och då tänkte jag det var en särskild sort. Jag har aldrig lyckats få till en bra vispad kokosgrädde.

        1. René Voltaire säljer en 30% vispbar kokosgrädde🤗💛

          1. Ann-Turi skriver:

            Tack 🙂
            Jag gjorde med Kung Markattas, blev lite lös, men helt ok. Semlorna blev kanongoda tyckte både min son och jag! Tusen tack!

  2. Hey, kan man göra den vegansk med chia ägg istället?? Eller något annat substitut? Tack:)

    1. Food Pharmacy skriver:

      Vi har inte testat men det borde gå bra. Skriv gärna och berätta hur det blev!

  3. Havregrädde är också gott till!

  4. Super-smarriga och saftiga semlor!! Ingen besvikelse här för att det blir en torr bulle! Tips: min smet blev ändå lite lös så jag gräddade i muffins-formar. Blev finfint!

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.