Hembakad semla med mandelmjöl, mandelmassa och kokosgrädde – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Hembakad semla med mandelmjöl, mandelmassa och kokosgrädde

fav

Det är fettisdagen idag. Och dagen till ära kommer vi att publicera inte bara ett utan två recept på semlor. Det första kommer här och är mer av en klassisk semla med bulle, lock och mandelmassa. Semla nummer 2 är något helt annat – en semmelkladdkaka!

Det här receptet experimenterades fram så sent som igår så vi blundade faktiskt när vi tog ut bullarna ur ugnen. Tänk om de skulle bli för torra/sjunka ihop? Det visade sig att vi oroat oss helt i onödan – de blev perfekta i både smak och konsistens! Om man ska vara riktigt petig så blev de liiite för gyllenbruna i färgen för vår smak, så prova gärna att ta ut dem någon minut tidigare eller att sänka ugnen några grader.


Vi köpte “vispbar kokosgrädde” och den funkade hur bra som helst. Kylde den för säkerhets skull innan vi vispade den (med elvisp) men osäker på om det hade behövts? Och du, nymortlad kardemumma gör hela skillnaden. Har man väl provat så går man aldrig tillbaka till den färdigmalda.

Nåväl, en riktigt god semla blev det! Och kanske går det att byta ut äggen mot chiaägg? Om du vågar prova så berätta gärna hur det gick i kommentarsfältet nedan …

Print

Hembakad semla med mandelmjöl, mandelmassa och kokosgrädde

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 6 stora eller 12 små 1x
Scale

Ingredienser

Bulle:

3 ägg

12 färska dadlar

1,5 dl kokosgrädde

1 dl kokosolja

4 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk nymalen kardemumma

1 nypa havssalt

1 msk fiberhusk

Mandelmassa:

2 dl mandelmjöl

1-2 msk kokosgrädde

3 msk honung

2 bittermandlar (rivna)

1 krm vanilj

1 krm salt

Grädde:

Vispbar kokosgrädde (använd samma som till bullsmeten och mandelmassan)

Instruktioner

Sätt ugnen på högst 175 grader. Mixa äggen, dadlarna, kokosmjölken och kokosoljan till en slät smet. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ihop allt och låt stå en kvart.

När smeten är precis nygjord tror man att det kommer vara omöjligt att forma smeten till bullar, men efter en kvart är smeten betydligt mer följsam. Blöt händerna lätt och forma 6 stora eller 12 små bullar och placera på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt ugnen i cirka 20 minuter.

Gör mandelmassan genom att mixa alla ingredienser. Ta det lite lugnt med kokosgrädden och addera mer allt eftersom – det är lite en smaksak hur lös man vill att mandelmassan ska vara. Vispa grädden.

Ta ut bullarna när de är klara. Låt de svalna. Skär av toppen på bullarna, skrapa ut lite av innehållet och lägg ner en stor klick mandelmassa. Toppa med grädde, lock och gärna lite “florsocker” (se vårt bästa recept nedan).

Anteckningar

TIPS!

Tips! Vi gör eget “florsocker” genom att mixa lika delar kokossocker med arrowrootpulver eller potatismjöl.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.