Indiska kåldolmar med currysås och mango chutney
Lina fiskar upp en kåldolme med gaffeln, dränker den i den gyllene currysåsen och avslutar med ett snabbt dopp i mango chutneyn. Hon för sakta gaffeln mot munnen och biter med exakt precision av den på mitten.
Hon sluter ögonen när hon tuggar.
– Gud så gott.
Mia ler brett medan hon torkar av händerna på sitt rosa linneförkläde (nu blir det reklam för vår egen shop men obs att förklädet finns till 10% rabatt här om du anger koden “februari”).
– Jag vet, de är sinnessjukt goda.
Lina tar ivrigt en till tugga.
– Verkligen. Men snälla, du kan inte döpa dom till något annat?
Mia hajar till.
– Men varför? Indiska kåldolmar låter väl jättehärligt?
Lång tystnad.
– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Jag tycker att det låter jättekonstigt.
Ännu längre tystnad. Lina slutar tugga.
– Och sedan är det ju värdelöst sett ur ett SEO-perspektiv.
– SEO? När blev du en datapata?
– Man behöver inte vara datapata för att förstå hur få som kommer att söka på “indiska kåldolmar”.
Lång tystnad. Mia tänker så det knakar.
– Indiska dolmar då? Bättre?
PrintIndiska kåldolmar med currysås och mango chutney
- Portioner : 4 portioner 1x
Ingredienser
Kåldolmar:
1 huvud savoykål
2 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
1 msk spiskummin
1 krm chili flakes
1 förpackning kikärter
1 förpackning kokta linser(svarta)
1 1/2 msk fiberhusk
salt & peppar
1 msk tamari soja
1 msk rapsolja
1 tsk honung (eller agave för att göra det veganskt)
Mango Chutney:
1 pkt fryst mango (tinad)
1 röd chili, finhackad
1/2 lime, pressad
1 vitlöksklyfta, krossad
1 kruka koriander, hackad
Currysås:
1 burk kokosgrädde
1 tärning lantbuljong
2–3 msk currypulver/kryddblandning
Instruktioner
Kåldolmar:
Skär och ta loss alla kålblad. Förväll i kokande lättsaltat vatten. Låt bladen rinna av. Skär mittnerven på kålbladen tunnare.Skala vitlöken. Kör den till smulor i matberedaren tillsammans med persilje spiskummin, chili flakes, sköljda avrunna kikärter och fiberhusk. Kör 10 sekunder till en grov smet. Tillsätta svarta linser och pulsa några gånger till. Smaka av med salt och peppar.Forma smeten till 18 avlånga bollar. Lägg en boll på varje kålblad, vik in sidorna och rulla samman till en kåldolme. Lägg dem i en oljade ugnsfast form. Pensla dem med en blandning av olja, tamari och honung. Baka på 200 grader i mitten av ugnen, cirka 15-20 minuter.
Mango Chutney:
Mixa hälften av mango i blender tills den är slät. Sen rör man alltihop, inklusive andra hälften av mango bitar, i en skål och låt det står tillsammans ett tag.
Currysås:
Koka allt upp tillsammans och smaksätt med salt och peppar. (det kan behöva någon tjockningsmedel som arrowroot om det är för tunn)